Lehti 19: Liitto toi­mii 19/2015 vsk 70 s. 1358 - 1359

Opiskelijat toivovat pienempiä ryhmiä

Opiskelijat kaipaavat enemmän pienryhmäopetusta ja käytännön harjoittelua. Tämä käy ilmi Lääkäri- liiton opiskelijatutkimuksesta, johon vastasi noin 1 300 opiskelijaa.

Piitu Parmanne

Kyselyn vastausten mukaan lääketieteellisissä tiedekunnissa tyypillisin opetuksen ryhmäkoko on tällä hetkellä 10 opiskelijaa. Opiskelijat kuitenkin toivovat selvästi pienempiä opetusryhmiä. Lääkäriliiton tutkimuksen mukaan vain joka kolmas opiskelija pitää nykyisiä opetusryhmiä oppimisensa kannalta sopivan kokoisina.

Opiskelijalle sopivassa ryhmässä olisi 6 oppilasta. Tyypillinen opetuksen ryhmäkoko kuitenkin vaihtelee opetettavan lääketieteen aiheen ja opintojen vaiheen mukaan. Opiskelijoiden vastausten mukaan tavallisen opetusryhmän koko on pienimmillään alle 7 ja suurimmillaan yli 16 opiskelijaa.

Opintojen ryhmäkoot olivat selvästi muita suurempia niissä yliopistoissa, joissa opiskelijamääriä on lisätty vuoden 2013 jälkeen. Kliinistä vaihetta edeltävien opintojen ryhmässä on keskimäärin 15-22 opiskelijaa. Tästä huolimatta opiskelijat toivovat opintojen vaiheesta riippumatta alle kymmenen opiskelijan ryhmiä.

Lisää ryhmäopetusta

Ryhmäopetus on sekä vasta aloittaneiden että pidemmälle ehtineiden opiskelijoiden suosiossa. Puolet opiskelijoista toivoo lisää ryhmäopetusta. Luento-opetuksen ja itsenäisen opiskelun nykyinen määrä opetuksessa koettiin sopivaksi.

Myönteistä palautetta saivat myös uudet sähköiset oppimisympäristöt, joista 63 % koki saavansa tukea oppimiseen. Verkko-opetusta toivoi lisää joka neljäs vastaaja.

Opettajille parhaat arviot

Opiskelijat antoivat opettajille parhaimmat arviot opetuksen laadusta ja resursseista. Vastaajista 82 % piti opettajia pätevinä ja motivoituneina. Opettajien arvioitiin olevan helposti tavoitettavissa ja oppilaat saivat heiltä riittävästi ohjausta. Tyytyväisimpiä opettajiinsa olivat Turun ja Tampereen yliopistojen opiskelijat.

Enemmistö opiskelijoista vastasi opetusmateriaalien olevan sisällöltään laadukasta ja päivitettyä. 65 % piti opetusvälineitä nykyaikaisina ja 61 % koki, että opetusmateriaalia ja -välineitä on saatavilla riittävästi. Noin puolet opiskelijoista pitää opetustiloja viihtyisinä, nykyaikaisina ja opetukseen hyvin soveltuvina. Oulun yliopiston opiskelijoista näin ajatteli vain joka kolmas.

Lisää käytännön harjoittelua

Opintojen kliinisessä vaiheessa opiskelijat toivovat opetukseen lisää potilaan kohtaamista sekä erilaisten toimenpiteiden harjoittelua. Vain 16 % opiskelijoista kokee saaneensa harjoitella erilaisia toimenpiteitä riittävästi.

Terveyskeskus- tai sairaalaharjoittelujaksolla opiskelijat pääsevät tekemään toimenpiteitä ja tutustumaan yksikön toimintaan käytännössä. Viidennen ja kuudennen vuoden opiskelijoista kaksi kolmesta osallistui hajautettuun perusopetukseen keskussairaalassa. Joka neljäs oli harjoittelussa terveyskeskuksessa ja loput aluesairaalassa tai muualla.

Lue myös

Opiskelijoiden kokemukset hajautetusta opetuksesta olivat varsin myönteisiä. Parhaat arviot saivat opetusterveyskeskukset, joissa yli 70 % opiskelijoista koki harjoittelun tavoitteiden toteutuneen hyvin. Opiskelijat tutustuivat terveyspalvelujärjestelmän toimintaan perehtymällä potilaiden hoitamiseen ja kohtaamiseen käytännössä. Hajautetun opetuksen antia olivat myös arvokkaat kokemukset lääkäriksi kasvamisesta ja yhteistyöstä kollegoiden kanssa.

Noin 80 %:lla hajautetun opetuksen ohjelmaan kuului tutustumista yksikön toimintaan ja noin puolella oli ohjattua toimenpideharjoittelua. Keskussairaalassa noin 80 %:a opiskelijoista oli käynyt läpi opinto-ohjelmaan kuuluvia sisältöjä. Asumis- ja muut käytännön järjestelyt toteutuivat parhaiten keskussairaaloissa, joskin toiselle paikkakunnalle siirtymisestä, asumisesta ja ruokailuista koitui ylimääräisiä kustannuksia melkein puolelle osallistujista.

Lääkäriliiton kysely selvitti opetuksen laatua ja resursseja viime syksynä. Opiskelijakyselyyn vastasi 1 272 lääketieteen opiskelijaa, jotka olivat opiskelleet 1-5 vuotta viidessä suomalaisessa yliopistossa. Suomen medisiinariliitto ja kandiseurojen koulutusvastaavat olivat alusta alkaen mukana opiskelijakyselyn sisällön ja toteutuksen suunnittelussa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030