Lehti 45: Liitto toi­mii 45/2009 vsk 64 s. 3880 - 3881

Opiskeluoikeuden saa evätä pysyvästi vain erittäin raskauttavissa tapauksissa

Lääkäriliiton mukaan opiskelija on ohjattava vakavissa terveysongelmissa ensisijaisesti hoitoon ja vasta sen jälkeen mietittävä sanktioita. Soveltuvuusarviointi on keskitettävä ja eriytettävä palvelujen tuottamisesta.

Heidi Mäenpää

Opetusministeriön työryhmä ehdottaa, että alalle soveltumattoman opiskelijan opiskeluoikeus voitaisiin peruuttaa joksikin aikaa tai oppilas erottaa pysyvästi oppilaitoksesta. Nykyiset säädökset eivät mahdollista opiskeluoikeuden peruuttamista eivätkä pysyvää erottamista.

Lääkäriliiton näkemyksen mukaan alalle soveltumatonta opiskelijaa ei tulisi psyykkisten sairauksien vuoksi erottaa ensisijaisesti pysyvästi vaan määräajaksi, sillä mielenterveyden häiriöiden kulkua ja ennustetta on aina vaikea ennustaa. Liitto lausui asiasta opetusministeriölle.

Määräaikaiselle erottamiselle ei tulisi säätää vähimmäispituutta. Määräajan jälkeen on opiskelijan tilanne arvioitava aina uudestaan ja tutkittava onko määräaikaisen erottamisen jatkamiselle perusteita. Toistuvien määräaikaisuuksien jälkeen voidaan päättää pysyvästä erottamisesta.

Lääkäriliiton mielestä suoraan pysyvästi opiskelija voidaan erottaa vain erittäin raskauttavissa tilanteissa.

Arvioitava aina yksilöllisesti

Lääkäriliiton näkemyksen mukaan ei ole mahdollista määrittää selkeitä diagnooseja, jotka aiheuttavat soveltumattomuutta, vaan asia on aina arvioitava yksilöllisesti.

Liitto muistuttaa, että pääosin opiskelijat hyötyvät terapiasta eikä nuorena hoidettu mielenterveyden häiriö ole este myöhemmälle työkyvylle. Sellaiset opiskelijoiden mielenterveyshäiriöt, joissa ei saavuteta riittäviä hoitotuloksia, ovat selvä vähemmistö.

Myöskään kaikki mielenterveysongelmista kärsivät opiskelijat eivät itse hakeudu hoitoon. Tässä joukossa on todennäköisesti myös sellaisia opiskelijoita, joiden toimintaan terveydenhuollon ammattihenkilöinä voi liittyä potilasturvallisuusriskejä.

Usein tällöin ilmenee myös sääntöjen tai lakien rikkomista, kuten lääkkeiden laitonta hankkimista tai opiskeluympäristössä havaittua hallitsematonta päihdeongelmaa. Tällöin ne ovat riittävä peruste opinto-oikeuden rajauksiin ilman lääketieteellistä syytä.

Riippumaton keskus arvioimaan soveltuvuutta

Lääkäriliiton mukaan soveltuvuuden arviointi tulisi keskittää ja eriyttää hoitopalvelujen tuottamisesta. Riittävän asiantuntemuksen vuoksi maahan tarvittaisiin keskus, jossa suoritettaisiin soveltuvuusarvioita.

Liitto ei näe soveltumattomuudesta johtuvien ongelmien ratkeavan hakuvaiheessa tapahtuvan soveltuvuusarvioinnin kehittämisellä ainakaan lääketieteen opiskelijoiden osalta. Eräät psyykkiset häiriöt ovat sellaisia, ettei niitä saada testauksella esille.

Lääkäriliiton mielestä Valviralla tulisi olla mahdollisuus jättää laillistamatta sellainen lääketieteen lisensiaatin tutkinnon suorittanut opiskelija, jolla on opiskeluaikana ilmennyt vakavia ongelmia.

Työryhmän ehdottamat valituskanavat ovat liiton mukaan raskaita ja pitkiä. Ne ovat tärkeä osa opiskelijan oikeusturvaa ja niiden tulee olla toimivia ja riittävän nopeita.

Erikoislääkärille suositeltava alan vaihtoa

Lääkäriliiton näkemyksen mukaan nyt tehdyt lakiehdotukset eivät koskisi tieteellistä ja ammatillista jatkotutkintoa suorittavia opiskelijoita.

Valvira on jo myöntänyt lääkärien ammatillisessa jatkokoulutuksessa eli erikoislääkärikoulutuksessa oleville ammatinharjoittamisoikeudet. Näin ollen jatkokoulutuksessa olevat lääkärit ovat jo Valviran valvonnassa ja heidän mahdollisiin ammatinharjoittamisoikeuksiensa rajoittamisiin on olemassa toimivat käytännöt. Erikoistuvat lääkärit ovat myös erikoistumiseensa liittyvien työpaikkojen työterveyshuollon piirissä.

Opetusministeriön työryhmän ehdotukset:

Opiskeluoikeuden peruuttaminen:

- Ennalta ehkäisevää toimintaa, ei kurinpitokeino

- Opiskeluoikeus voidaan palauttaa, jos peruuttamisen syyt poistuvat

Lue myös

- Opiskeluoikeus voitaisiin peruuttaa esim., jos opiskelija ei saavuta tukitoimista huolimatta tutkinnon ammattitaitovaatimuksia tai jos hän osoittaa opinnoissa tai harjoittelussa vakavaa piittaamattomuutta terveyttä tai yleistä turvallisuutta kohtaan. Peruuttamiseen voisivat johtaa myös muut turvallisuutta vaarantavat syyt, kuten päihderiippuvuus.

- Koulutuksen järjestäjällä ja korkeakoululla olisi asiassa harkintavalta. Opiskelija tulisi aina ennen päätöstä ohjata hakemaan opiskeluterveydenhuollon palveluja ja antaa hänelle riittävästi ohjausta sopivan koulutusalan löytämisessä.

Pysyvä erottaminen:

- Äärimmäinen kurinpitokeino vakavien väärinkäytösten perusteella

- Vain, jos opiskelijan teko tai laiminlyönti on erittäin vakava ja hän on aiheuttanut opiskeluympäristössä vakavaa uhkaa tai vahinkoa toisen henkilön terveyteen tai yleiseen turvallisuuteen.

- Lisäksi työryhmä ehdottaa päihdetestien käyttöönottoa oppilaitoksissa.

- Nykyiset säädökset eivät mahdollista opiskeluoikeuden peruuttamista eivätkä pysyvää erottamista oppilaitoksesta.

- Säädösmuutokset koskisivat yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, ammatillisen koulutuksen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen opiskelijoita.

- Tavoitteena saada lait voimaan syksyllä 2010.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030