Palkatonta vapaata ei suositella lomautuksen vaihtoehdoksi
Monissa kunnissa ja kuntayhtymissä haetaan tänäkin vuonna säästöjä, jotka voivat johtaa myös henkilöstön lomautuksiin.
Lääkäriliiton lakimiehet ovat valmistelleet luottamusmiehille muistion, jossa kerrotaan lomautuksen perusasiat ja liiton suhtautumisesta eri säästövaihtoehtoihin. Muistiossa kerrotaan myös työttömyysturvasta lomautustilanteessa.
Tärkeimmät lomautukseen liittyvät asiat esitellään myös Lääkäriliiton verkkosivujen Usein kysyttyä -palvelussa.
Lomautuksia edeltävissä yt-neuvotteluissa käsitellään lomautuksen perusteita. Lääkärien näkökulmasta työ- ja työaikajärjestelyistä neuvotteleminen voi olla yksi tapa etsiä vaihtoehtoja lomauttamiselle.
- Työnantaja saattaa ehdottaa lomautuksen vaihtoehtona myös palkattoman vapaan tai säästövapaan pitämistä. Tärkein viestimme on se, ettei tähän tule automaattisesti myöntyä. Vain työnantajan suorittama lomautus oikeuttaa nimittäin työttömyysturvaan, jos lomautus jatkuukin yli omavastuuajan, Lääkäriliiton lakimies Jaakko Holopainen muistuttaa.
Työttömyysturvan omavastuuaika on viisi työtöntä arkipäivää. Lomautusajan työttömyyspäivärahaa haetaan omasta työttömyyskassasta kirjallisella hakemuksella.
Lääkäriliitto ei myöskään suosittele lomarahavapaiden pitämistä kollektiivisena ratkaisuna lomautuksen vaihtoehdoksi. Lomarahavapaan pitämisestä päättää kuitenkin jokainen lääkäri itse.
Lisätietoa lomautukseen liittyvistä asioista saa ensisijaisesti omalta luottamusmieheltä ja myös Lääkäriliiton lakimiehiltä.
➤ Usein kysyttyä -palvelu tarjoaa vastauksia lääkärin työhön, työ- ja virkasuhdeasioihin ja Lääkäriliiton jäsenyyteen liittyviin kysymyksiin: www.laakariliitto.fi/uk