Lehti 15-16: Liitto toi­mii 15-16/2009 vsk 64 s. 1494

Palveluseteli edistää terveydenhuollon toimijoiden yhteistyötä

Suomen Lääkäriliitto kannattaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annettua hallituksen esitystä. Lääkäriliitto oli kuultavana asiasta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa maaliskuun lopulla. Lausunnossaan Lääkäriliitto pyysi valiokuntaa kuitenkin kiinnittämään huomiota muutamiin pykäliin.

Heidi Mäenpää

Palvelusetelilain tavoitteena on lisätä asiakkaan valinnan mahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta, monipuolistaa palvelutuotantoa sekä edistää kuntien, elinkeinotoimen ja yksityisten palveluntuottajien yhteistyötä. Palvelusetelilain on tarkoitus tulla voimaan 1. kesäkuuta 2009.

Lakiesityksen mukaan kunnat päättävät palvelusetelijärjestelmän käyttöönotosta ja palveluvalikoimasta. Kunnilla olisi velvollisuus tiedottaa asiakkaille palvelusetelin arvon ja omavastuun määräytymisestä, palvelujen tuottajien hinnoittelusta ja asiakasmaksuista sekä neuvoa asiakkaita palvelusetelien käytössä.

Lakiesityksen mukaan kunnan tulisi määritellä palvelusetelin arvo kohtuulliseksi. Kunta voisi itse päättää, myöntäisikö se palvelusetelit kaikille samansuuruisina vai tuloihin sidottuna. Tulosidonnaisen palvelusetelin arvo määräytyisi asiakkaan ilmoittamien tulo- ja varallisuustietojen mukaisesti.

Lakiesityksestä on pääteltävissä, että terveydenhuollon palveluseteli rinnastetaan hoitopäätökseen. Lääkäriliitto kuitenkin huomauttaa, että hoidosta päättävällä lääkärillä ei ole lupaa selvittää potilaan tulo- ja varallisuustietoja, vaan se oikeus on ainoastaan sosiaalityöntekijällä.

- Siten lienee tarkoitettu, ettei palveluseteli muuta terveydenhuollossa nyt vallitsevaa linjaa, jonka mukaan on vain harvoja tulosidonnaisia asiakasmaksuja. Tällainen voisi olla esimerkiksi pitkäaikaisen laitoshoidon asiakasmaksu, kuultavana ollut Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja

Risto Ihalainen

sanoo.

Suostumus tietojen luovuttamisesta tarvitaan

Lakiesityksen mukaan kunta on asiakasasiakirjojen henkilötietolaissa tarkoitettu rekisterinpitäjä kaikissa palvelusetelillä järjestettävissä palveluissa. Lääkäriliitto huomauttaa, että pykälän mukainen määritelmä kunnasta rekisterinpitäjänä poikkeaa kilpailuttamalla hankittujen ostopalvelujen käytännöstä, jossa terveyspalvelun tuottaja on pääsääntöinen rekisterinpitäjä. Siten seteliä luovutettaessa tulee potilaalta edellyttää suostumusta luovuttaa tietoja hoidosta siitä päättävälle taholle eli kunnalle.

Lue myös

Kunta hyväksyy ne yksityiset palvelujen tuottajat, joiden palveluihin asiakas voi käyttää palveluseteliä. Kunnan palveluille asettamien vaatimusten on oltava syrjimättömiä ja perustuttava puolueettomasti arvioitaviin seikkoihin. Terveyspalvelujen kohdalla Lääkäriliitto pitää tärkeänä, että syrjimättömyysvaade mahdollistaa myös yksittäisten ammatinharjoittajien hyväksymisen palveluntuottajalistalle, vaikka suuret palveluketjut olisivat kunnille teknisesti helpompia kumppaneita.

Hallitus ei esitä matkakustannusten korvaamisesta muutoksia sairausvakuutuslakiin, jossa korvatut matkat rajataan lähimpiin palveluihin. Lääkäriliiton näkemyksen mukaan esitys ei siten korjaa nykyistä kunnallista epätasa-arvoa terveyspalvelujen saamisessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030