Paremman työelämän rakentajat
Lääkäri- ja hammaslääkäriluottamusmiehet ovat työsuhdeasioiden moniosaajia, jotka neuvottelevat työnantajan kanssa, neuvovat kollegoita, tulkitsevat sopimuksia ja selvittävät ongelmatilanteita. Sote-uudistus tuo oman lisänsä myös luottamusmiesten työhön.
Yleislääketieteen erikoislääkäri Johanna Lehtisyrjä ja hammaslääkäri Terhi Palomäki työskentelevät molemmat Espoon terveyskeskuksessa ja toimivat luottamusmiehinä Espoossa.
- Luottamusmiehen tehtävä on näköalapaikka isoihin terveyspoliittisiin ja yhteiskunnallisiin muutoksiin sekä terveydenhuollon kehittämiseen. Palkitsevinta on, kun voi auttaa kollegaa tai saavuttaa neuvotteluissa hyvän tuloksen. Työn suola on lääkäriluottamusmiesten verkoston tarjoama vertaistuki, Lehtisyrjä ja Palomäki kertovat.
Lehtisyrjä on toiminut Espoon noin 200 lääkärin luottamusmiehenä vuodesta 2011. Hän edustaa myös eläinlääkäreitä. Palomäellä luottamusmiesvuosia on takana jo noin 15. Edustettavia hammaslääkäreitä on lähes 100. Luottamusmiehet hoitavat tehtävää kliinisen työn ohessa, Palomäki keskimäärin yhden päivän ja Lehtisyrjä puolitoista päivää viikossa.
Neuvontaa ja neuvotteluja
Luottamusmiehillä on keskeinen rooli lääkäriryhmien julkisen sektorin edunvalvonnassa.
- Valtaosa työstämme on neuvottelua ja sopimusten tulkintaa. Valvomme esimerkiksi lääkärisopimuksen noudattamista ja neuvottelemme paikallisesti sovittavista asioista, kuten ylityökorvauksista, luottamusmiehet tiivistävät.
Neuvottelupöydän toisella puolella istuu yleensä henkilöstöpuolen edustaja, kuten henkilöstöpäällikkö sekä johtava ylilääkäri tai johtava ylihammaslääkäri.
Terveyskeskuslääkäreillä on Lääkäriliiton hyväksymä paikallinen sopimus, joka koskee erityisesti työaikaa ja palkkausta. Hammaslääkäreillä on paikallinen sopimus kliinisestä lisätyöstä.
Yksittäisten työntekijöiden neuvonta on myös iso osa luottamusmiesten työtä.
- Kollegat kysyvät paljon ihan konkreettisia työsuhdeasioita. Esimerkiksi miten lomapäivät kertyvät osa-aikaiselle, miten osa-aikaisuus vaikuttaa arkipyhiin tai palkanmaksuun, miten työ- ja lepoajat määräytyvät tai mitkä ovat perhevapaalle jäävän oikeudet, Lehtisyrjä luettelee.
- Hammaslääkärit kysyvät lisäksi toimenpidepalkkioiden tulkinnasta. Myös potilaspäiväkirjan hallintaan liittyvät haasteet ovat säännöllisesti esillä, Palomäki kertoo.
Osaan kysymyksistä pystyy luottamusmiesten mukaan vastaamaan heti, toisia pitää selvittää enemmän ja etsiä tietoa eri tahoilta.
- Säännöstömme ovat aika monimutkaisia ja usein tulkinnanvaraisia. Siksi lyhytkin kysymys voi poikia paljon selvitystyötä, sanoo Lehtisyrjä.
Haastavimpia tilanteita ovat erilaisten ristiriitojen ja työilmapiiriongelmien selvittely.
- Isot muutokset ja uudelleenjärjestelyt organisaatioissa, johtamisessa tai vaatimustasossa altistavat helposti tällaisille ristiriidoille. Konfliktien riski kasvaa, mitä tiukemmalle resurssit ja vaatimukset terveydenhuollossa kiristetään, Lehtisyrjä ja Palomäki pohtivat.
Tuottavuuden tehostaminen ja tulostavoitteet tuovat uudenlaisia paineita henkilöstölle.
- Työntekijöiden tulosten analysointi ja vertaaminen on lisääntynyt. Tämä haastaa myös johtajuuden ja vaatii erilaista johtamisotetta sekä osaamista. Uudessa tilanteessa myös alaistaidot korostuvat.
Terveydenhuollon muutoksissa luottamusmiehiä tarvitaan
Luottamusmiesten rooli on yhä tärkeämpi, kun terveydenhuollon rakenteita uudistetaan. Parhaiten paikalliset käytännöt ja työpaikan asiat tuntee yleensä luottamusmies.
- Sote tuo varmasti monessa kunnassa tullessaan organisaatiomuutoksia, jotka aiheuttavat selvittelytyötä myös luottamusmiehille. Sote on tärkeä vaikuttamisen paikka terveydenhuollon tulevaisuuteen, Lehtisyrjä ja Palomäki arvioivat.
Luottamusmiesten työn tukena ovat Lääkäriliiton ja Hammaslääkäriliiton edunvalvonnan asiantuntijat.
- Liittojen tuki ja edunvalvontaorganisaatio on korvaamaton apu. Lääkärikartellin yhteiset koulutuspäivät ja seminaarit tarjoavat puolestaan tietoa, verkostoja ja vertaistukea. On hyödyllistä kuulla, miten sama asia on ratkaistu muualla.
Espoolaiset luottamusmiehet vaihtavat kuulumisia ja tietoja säännöllisesti myös keskenään. He tapaavat Jukon luottamusmiesten kokouksissa kuukausittain. Muuten yhteydenpito hoituu tarvittaessa sähköpostilla tai puhelimitse.
- Jaamme toisillemme tietoa esimerkiksi erilaisten case-tapausten hoidosta ja sopimustulkinnoista. Nyt kun lääkäreillä on oma paikallinen sopimus, istumme tosin aiempaa harvemmin yhteisissä neuvottelupöydissä.
Luottamusmies valvoo henkilöstön etuja, mutta myös työnantajan näkökulma pitää ymmärtää.
- Olemme välittäjiä monessa asiassa ja moneen suuntaan. Luottamusmiehen pitää pysyä väleissä kaikkien osapuolten kanssa - muuten emme saa asioita eteenpäin. On oltava yhteistyökykyinen ja ymmärrettävä, miten kokonaisuus toimii, luottamusmiehet tiivistävät.
Johanna Lehtisyrjä
·Yleislääketieteen erikoislääkäri
·Espoonlahden terveysasema
·Luottamusmies vuodesta 2011
·Jatkaa luottamusmiehenä 2015-2018
Terhi Palomäki
·Hammaslääkäri
·Espoon suun terveydenhuolto
·Luottamusmies vuodesta 1999
·Jatkaa varaluottamusmiehenä 2015-2018
·Lääkärien työttömyyskassan hallituksessa 1999-2015
Luottamusmiehet koolla
Luottamusmiesten seminaari kokosi yhteen noin 140 lääkäriä ja hammaslääkäriä. Seminaarin teema oli sote-uudistus perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, suun terveydenhuollon ja henkilöstövaikutusten näkökulmista.
Kliinisen autonomian merkityksestä muistutti Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve avaussanoissaan. Vuosi 2015 on liitossa autonomian teemavuosi.
- Ammattikunnan tulee vaalia profession saavuttamaa luottamusta, jotta autonomiaa ei aleta kaventaa ulkoapäin. Kliinisen autonomian puitteissa lääkäri tai hammaslääkäri toimii ammatillisen harkintansa mukaan profession määrittämissä rajoissa ja käytännöissä sekä yhteistyössä potilaan kanssa ja potilaan edun mukaisesti.
Luottamusmiesten neuvottelupäivät järjestettiin 23.-24.4. Viking Gabriellalla. Seminaariin osallistui 90 lääkäriä ja 52 hammaslääkäriä. Lääkärikartellin vuotuisen päätapahtuman järjestelyistä vastaavat Lääkäriliitto ja Hammaslääkäriliitto.