Lehti 37: Liitto toi­mii 37/2009 vsk 64 s. 3017

Positiivista johtamisesta!

Taina Autti

Perinteisesti kesä on hiljaiseloa ja akkujen lataamista, mutta syksyllä räväytetään kaikilla sektoreilla täydeltä laidalta. Tämä vuosi ei poikkea tässä suhteessa aiemmista.

Syksy tuo tullessaan palkkaneuvottelut, uudet terveydenhuollon organisaatiomallit, uutta lainsäädäntöä, yliopistouudistusta, Lääkäriliiton valtuuskunnan vaalit, syysmyrskyt ja sateet, sikainfluenssan, tutkimusrahoituksen haut, kuntien ahdingon syvenemisen, työttömyyden ja köyhyyden lisääntymisen... Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Luettelossa olevilla hyvinkin erityyppisillä ja vaikutuksiltaan eri tasoisilla asioilla on joko suoranaisia laaja-alaisia terveysvaikutuksia tai vaikutuksia lääkärien työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin; joko positiivisesti taikka negatiivisesti riippuen siitä miten asiat saadaan hoidettua.

Erilaisten uhkien ruotimisen sijasta haluan tässä yhteydessä jakaa iloni siitä, että lääkärikunta sankoin joukoin hakeutui Lääkäriliiton ja Fennomedin yhdessä järjestämään keskijohdon pätevyyden antamaan johtajakoulutukseen. Hakijoita siis löytyi huolimatta siitä, että hakuaika ikävästi ajoittui kesäkuukausiin, jotta koulutus saataisiin käyntiin heti syksyllä. Koulutus oli ensisijaisesti suunnattu niille erikoislääkäreille, joilla ei ole ollut mahdollisuutta hankkia ns. hallinnon pätevyyttä. Tämä siksi, että liitto näkee tärkeänä turvata kaikkien lääkärien yhdenvertaiset mahdollisuudet työmarkkinoilla riippumatta kohtuullisen tiuhoista koulutukseen liittyvistä asetusmuutoksista ja niiden vaikutuksista.

Lue myös

Hakemuksia tuli kohtuullisen runsaasti myös niiltä lääkäreiltä, joilla oli ollut mahdollisuus hankkia edellä mainittu hallinnon pätevyys. Tämä on mielestäni suora signaali siitä, että lääkärit haluavat säilyttää mahdollisuuden pysyä johtotehtävissä tulevaisuudessakin ja säilyttää myös mahdollisuuden vaikuttaa lääkärintyön muotoihin ja sisältöihin. Tämä on myös merkki siitä, että koulutuksen sisältö on lääkärien keskuudessa arvioitu korkeatasoiseksi. Hakemuksista huokui myös vastuullisuus työyhteisön ja omien johtamistaitojen kehittämistarpeista. Hakemuksista saattoi havaita johtamisen ja hallinnon olevan lääkäreille varteenotettava vaihtoehto kliinisen uran tai tutkijanuran rinnalle. Toivottavasti näin on jatkossakin.

Lääkäreitä on kuultava isoissa ja pienemmissäkin lääkärintyöhön ja lääkärien koulutukseen vaikuttavissa hankkeissa ja organisaatiouudistuksissa. Lääkäriliitto on vahva terveyspoliittinen vaikuttaja. Kun katsoo tuota syksyn haastelistaa, on helppo ymmärtää, että jokaisen liiton jäsenen on syytä äänestää. Syysmyrskyt ja sikainfluenssan tulo on korkeimman kädessä, mutta sinä päätät mihin suuntaan liiton terveyspolitiikkaa ohjataan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030