Lehti 17: Liitto toi­mii 17/2001 vsk 56 s. 1940

Potilaat kärsivät ja jonot pitkittyvät KT:n viivyttelyn takia

Suomen Lääkäriliitto kummeksuu kuntatyönantajan piittaamattomuutta hiljaisista kärsijöistä ja alati pitkittyvistä jonoista. Kuuden lakkoviikon aikana on ennalta suunnitelluista, ei-kiireellisistä leikkauksista jäänyt tekemättä noin 10 prosenttia koko maassa, mikä merkitsee noin 7 500 leikkausta.

Mika Vehkasaari

Lääkäriliitto on huolissaan työnantajan tekemien kesäsulkujen ja lakon yhteisvaikutuksesta. Kesäaikaan kuntatyönantajat sulkevat säästösyistä monilla paikkakunnilla terveyskeskuksia ja sairaaloiden osastoja kokonaan kiinni. Lääkärilakon vaikutus potilaiden hoitoon ja potilasjonoihin on monin paikoin selvästi vähäisempi kuin jokavuotisten kesäseisokkien. Lakkomallissa jätettiin tarkoituksellisesti pois erikoisaloista mm. lastentaudit ja psykiatria, jotka kuuluvat monin paikoin kesäsulkujen piiriin.

Jo ennestään pitkien jonojen purku kestää lakon päättymisen jälkeen hyvin pitkään. Jonojen purku tulee kunnille sitä kalliimmaksi, mitä kauemmin lakko kestää.

- Nyt alkaa olla terveydenhuoltojärjestelmä ja ihmisten terveys uhattuna. On huolestuttavaa, että potilaat joutuvat jonottamaan entistäkin kauemmin joihinkin leikkauksiin. Työnantajan kesäsulkujen ja lakon yhteisvaikutus voi olla tuhoisa, toteaa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Markku Äärimaa.

Lääkäriliitto toivoo poliitikoilta ja kuntatyönantajalta suurempaa vastuuta yhä enemmän rapautuvasta julkisesta terveydenhuollosta, jotta hiljaiset kärsijät eivät jäisi jalkoihin ja jonoihin. Liitto kummeksuu työnantajan näköalattomuutta ja tosiasioiden kieltämistä sekä haluttomuutta uudistaa terveydenhuollon toimintaedellytyksiä.

Lue myös

-On aiheellista kysyä, joudummeko tilanteeseen, jossa julkisen terveydenhuollon toimivuus on todella vakavasti uhattuna. On käsittämätöntä, että työnantajapuoli on näin vähän kiinnostunut jonojen kasvusta ja ihmisten terveydestä, toteaa Äärimaa.

Lakko on työnantajapuolen ilmoittamien tietojen mukaan tullut maksamaan työnantajalle tänä aikana vähintään 185 miljoonaa markkaa. Tämä summa on noin puolet palkankorotusten riitahaarukan summasta eli puolet siitä on jo tuhlattu lakon pitkittämisellä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030