Lehti 21-22: Liitto toi­mii 21-22/2001 vsk 56 s. 2450 - 2451

PWG:n 25. juhlakokous toi Suomelle puheenjohtajuuden

PWG:n (Permament Working Group of European Junior Doctors) perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 25 vuotta. PWG:n rakennemuutoksen tarve ja suhde muihin lääkärijärjestöihin puhututti PWG:n kokouksessa Tukholmassa toukokuun alussa. Uusien haasteiden eteen joutuu Nina Tiainen (NLY), josta valittiin PWG:n ensimmäinen naispuheenjohtaja toimikaudelle 2002-2004.

Mia Mäkinen

V iitisenkymmentä nuorta lääkäriä 19:n eri Euroopan maan nuorten lääkäreiden liitoista kokoontui Tukholmassa 10.-12.5.2001 PWG:n kevään yleiskokoukseen sekä juhlistamaan PWG:n 25-vuotismerkkipäivää. Mukana olivat myös suurimmat eurooppalaiset lääkäri- ja opiskelijajärjestöt CP, UEMS, IFMSA ja EMSA. PWG:tä perustamassa ollut Ruotsin Magnus Delshammer piti tilaisuudessa PWG:n juhlapäiväpuheen.

Nuorten lääkärien etujen ajaminen yhä ajankohtaista

PWG perustettiin Bad-Nauheimissa Saksassa toukokuussa 1976 ajamaan eurooppalaisten nuorten lääkäreiden asemaa ja liikkuvuutta. Vaikka perustamisesta on 25 vuotta, samat asiat ovat edelleen ajankohtaisia PWG:n agendalla.

Perustamisajankohtana taustalla olivat vaikuttamassa Euroopan yhteisössä vuotta aiemmin säädetty lääkäriliikkuvuuden direktiivi, joka takasi tutkintojen tunnustamisen ja helpotti täten lääkäriliikkuvuutta silloisissa Euroopan yhteisön jäsenmaissa. Perustajajäseniä, kansallisia nuorten lääkäreiden liittoja ja yhdistyksiä oli 9, mukaan lukien Nuorten Lääkärien Yhdistys (NLY) Suomesta. Jäsenmäärä on vuosien kuluessa kasvanut niin että nyt mukana on 23 eurooppalaista liittoa.

PWG:n työn painopiste on ollut toimiminen nuorten lääkäreiden edustajana Euroopan tasolla ja heille tärkeiden asioiden yhteiskunnallisen käsittelyn edistäminen kannanottojen avulla. Se on vahvistanut nuorten lääkäreiden liittojen suhteita ja edistänyt tietämystä työskentely- ja koulutusolosuhteista toisissa maissa. PWG on myös ollut väylä kansainväliselle uralle usealle siinä mukana työskennelleelle lääkärille.

Kansallisten nuorten lääkäreiden liittojen edustajat kokoontuvat kahdesti vuodessa PWG:n kolmepäiväiseen yleiskokoukseen, joka tekee toimintapäätökset. PWG:n varsinainen työ tapahtuu valiokunnissa, joista pysyvä on EU/ETA-asioiden valiokunta ja muut asetetaan tarpeiden mukaan. Perinteisesti valiokuntia on asetettu lääkärityövoiman ja jatkokoulutuksen aloille. Oma alakomiteansa on uudehkoille, EU/ETA-alueen ulkopuolisille lähinnä itä- ja keskieurooppalaisille maille. Alakomiteassa käsitellään näille ominaisia ongelmia.

PWG osallistuu muiden eurooppalaisten lääkärijärjestöjen työskentelyyn tarkkailijajäsenenä. Yhteiskunnallisiin terveyttä koskeviin foorumeihin se osallistuu mahdollisuuksien mukaan.

EU:n työaikadirektiivi PWG:n haasteena

Lähiaikoina PWG on työskennellyt nuorten erikoistuvien lääkäreiden saamiseksi Euroopan Unionin työaikadirektiivin piiriin. Kun erikoistuvat lääkärit viimein vuosi sitten sisällytettiin direktiiviin, on PWG pyrkinyt nopeuttamaan direktiivin voimaantuloa eri jäsenmaissa, sillä sallitut siirtymisajat ovat pitkiä. PWG.n kokouksessa päätettiin kartoittaa tilannetta eri maissa, ja syksyllä järjestetään yleiskokouksen yhteydessä aiheesta seminaari.

Jatkokoulutus on luonnollisesti puhututtanut nuoria lääkäreitä PWG:ssä. PWG osallistuu Standing Committee of European Doctors (CP) isännöimään jatkokoulutustyöryhmään. Nyt lisäksi päätettiin selvittää erikoistumisen ja tutkimustyön suhdetta lääkäreiden jatkokoulutuksen osana.

Lääkärikoulutuksen neuvoa-antavan komitean (ACMT) toiminnan pysähtymisestä keskusteltiin, ja samassa yhteydessä käsiteltiin brittien aloite lääkäridirektiivin merkityksen supistamisesta. Todennäköisempää on kuitenkin, että PWG osallistuu CP:n aloitteeseen, jossa esitetään tutkittavaksi lääkärijärjestöjen mahdollisuudet ottaa ACMT:n tehtävät itselleen hoidettavaksi.

Terveydenhuollon rahoitusongelmista keskusteltiin yleisemmin Suomen delegaation kerrottua lääkärilakosta maakohtaisten raporttien yhteydessä. Lakkokokemuksia vaihdettiin ja Suomen lääkärit saivat varauksetta PWG:n tuen. Iltajuhlissa lakkonapit komeilivat useimpien osallistujien rinnassa.

PWG:lle puheenjohtajan rinnalle hallitus?

PWG:tä on tähän asti johtanut yksinään puheenjohtaja avustajanaan toimistotyössä sihteeristö. PWG:n nykyinen puheenjohtaja, Portugalin Eduardo Marques toi kokouksessa esille tarpeen harkita laajempaa organisaatiota, jossa puheenjohtajan rinnalla toimisi executive committee eli hallitus. Ajatus ei ole uusi, mutta ajankohta muutokselle saattaisi olla sopiva.

Marques otti esiin myös tarpeen saada oma edustus Euroopan pääkaupunkiin Brysseliin. Toistaiseksi asiat hoidetaan puheenjohtajamaasta käsin. Standing Committee of European Doctors (CP) tarjosi viime vuonna eurooppalaisille lääkärijärjestöille tilaisuutta muuttaa sen omiin toimitiloihin toiminnan käynnistymisen ajaksi (ns. Domus Medica), ja yksi lääkärijärjestö onkin jo noudattanut kutsua. Myös PWG:tä ehdotus houkuttaa, onhan toiminta tapahtumien keskipisteessä helpompaa.

Sihteeristö Brysselissä merkitsisi tällä hetkellä kuitenkin PWG:lle liian suurta taloudellista panostusta. Jäsenmaksut kattavat sen kuluista puolet ja loput kustantaa puheenjohtajamaa. Lähitulevaisuudessa PWG joutuukin miettimään toimintansa uudelleenrahoitusta.

Nina Tiaisesta PWG:N uusi puheenjohtaja

Lue myös

Nuori lääkäri Nina Tiainen valittiin yksimielisesti PWG:n puheenjohtajaksi seuraavaksi 3-vuotiskaudeksi. Näin hänestä tulee PWG:n ensimmäinen naispuheenjohtaja. Nina Tiainen on turkulainen 27-vuotias lääkäri ja hän on valmistunut lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta v. 1998. Tiainen on erikoistumassa keuhkosairauksiin ja toimii tällä hetkellä Satakunnan keskussairaalan keuhkosairauksien klinikalla. PWG:n puheenjohtajuus tietää Tiaiselle työaikajärjestelyjä sillä PWG vaatii ainakin puolipäiväisen panostuksen.

Nina Tiainen toimi opiskeluaikanaan aktiivisesti mukana opiskelijavaihtotoiminnassa. Hän on Nuorten Lääkärien Yhdistyksen (NLY) valtuuskunnan jäsen (v. 2000-), ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen (v. 1999-). NLY:n hallituksen tiedottajana hän on toiminut vuoden alusta. PWG:n toiminnassa hän ollut mukana v. 1999 lähtien, toimien Medical Manpower -työryhmässä ja PWG:n edustajana Euroopan erikoislääkärijärjestössä UEMS:ssa. PWG tulee saamaan Tiaisesta pätevän ja edustavan puheenjohtajan.

Nina Tiaisen PWG:n puheenjohtajuus jatkaa kunniakkaasti suomalaisten lääkäreiden mainetta maailmalla: CP:tä Euroopan tasolla tunnetuksi tuoneen CP:n puheenjohtajan Markku Äärimaan toimikausi päättyy vuoden lopussa. Toisaalta Äärimaa oli aikoinaan perustamassa PWG:tä ja mukana toiminnassa järjestön varhaisina vuosina.

Valintansa jälkeen Tiainen totesi puheessaan tarttuvansa PWG:n uusiin haasteisiin; rakennemuutoksen tarpeeseen, toiminnan tehostamiseen ja Brysselin sihteeristön mahdollisuuteen. Työskentely perinteisillä PWG:n alueilla luonnollisesti jatkuu, tarve nuorten lääkäreiden ja potilaiden etujen ajamiseen ei ole vähentynyt.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030