Lehti 26-32: Liitto toi­mii 26-32/2015 vsk 70 s. 1936 - 1937

”Sinä olet koneiston tärkein osa”

Suvi Vainiomäki kehottaa jokaista lääkäriä äänestämään syksyllä järjestettävässä Lääkäriliiton valtuuskunnan vaalissa.

Jaana Ahlblad

Ihmisen tulisi äänestää jokaisissa vaaleissa, joissa hänellä on äänioikeus. Arpajaispalkintoja ei houkuttimeksi tarvita. Näin ajattelee Suvi Vainiomäki, yleislääketieteen erikoislääkäri ja lääkärikunnan edunvalvoja.

Vainiomäki kehottaakin jokaista lääkäriä äänestämään syksyllä järjestettävässä Lääkäriliiton valtuuskunnan vaalissa. Syy on yksinkertainen: äänellään vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa.

- Yhteiset asiat eivät niin paljoa kiinnosta tällaisena individualismin aikana. Koetaan, että äänestämiselläkään ei ole väliä. Väitän kuitenkin, että mitä vahvempi liitto, sitä vahvempi sen ääni yhteiskunnassa on.

Vaikka valtuuskunta käyttää Lääkäriliiton ylintä valtaa, äänestysprosentti kolmen vuoden välein järjestettävissä vaaleissa ei ole kovin hyvä: viimeksi vain noin puolet äänioikeutetuista käytti ääntään.

Valtuuskunnan varapuheenjohtaja Suvi Vainiomäki ottaa osan äänestyspassiivisuudesta omalle kontolleen.

- Pitää varmasti katsoa peiliinkin ja miettiä miksi valtuuskunnan työ ei liiton jäseniä kiinnosta.

Kaukana kumileimasimesta

60 jäsenestä koostuva valtuuskunta kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Kuluneen vuoden aikana valmistauduttiin muun muassa virkaehtosopimuksen neuvottelutilanteeseen, päätettiin osallistumisesta terveydenhuollon normitalkoisiin ja käsiteltiin eettisiä ohjeita, joihin valtuuskunta halusi ehdottomasti saada näkyviin kidutuksen vastaisuuteen liittyvän kommentin. Sote-asiat ovat jokaisessa tapaamisessa esillä.

- Moni valtuuskunnan jäsen on mukana liiton valiokunnissa ja lausuntoja antavissa järjestöissä. Päätökset tehdään kokouksessa, mutta taustalla on koneisto, joka tekee paljon työtä, yhdeksän vuotta valtuuskunnassa toiminut Vainiomäki kertoo.

Hän vakuuttaa, että valtuuskunta ei ole kumileimaisin, vaan sillä on halutessaan mahdollisuus vaikuttaa merkittävästikin. Työssä tarvitaan myös pitkäjänteisyyttä, sillä osa päätöksistä saattaa näkyä arjessa vasta vuosien kuluttua.

- Terveydenhuollon ratkaisuja tehdään tuleville polville. Erityisen tärkeää on kuulla opiskelijoiden ajatuksia, sillä he ovat tulevaisuuden lääkäreitä, Medisiinariliitosta ja Nuorten Lääkärien yhdistyksestä poliittisen taipaleensa aloittanut Vainiomäki sanoo.

Valtuustosalista ei ole tähän mennessä kannettu ketään ulos, vaan keskustelu tapahtuu hyvässä hengessä. Kuten kokousten luonteeseen vääjäämättä näyttää kuuluvan, valtuuskunnankin tapaamisissa syyllistytään joskus hienoiseen vatulointiin ja liialliseen vanhojen muisteluun. Vainiomäen mielestä menneisyyteen ei pidä kuitenkaan liikaa katsoa, sillä kohteena on tulevaisuus.

Sosiaalinen puoli kokouksissa hoituu jutustelun ja kahvittelun kautta, syvempää keskustelua viritellään ryhmätöissä.

Areenan arvokkaimmat paikat

Lääkäriliiton valtuuskunnan jäsenistö koostuu Vainiomäen mukaan hyvästä sekoituksesta pitkän linjan konkareita ja tuoreita kasvoja. Mitä laajemmin eri alat ja ryhmät ovat valtuuskunnassa edustettuna, sitä parempi se on koko suomalaiselle lääkärikunnalle.

- Kenenkään ei tarvitse hallita kaikkia terveyspolitiikkaan liittyviä asioita, mutta tietotaito omasta työstään on kaikilla. Kun edustaja tuo omat näkemyksensä kokonaiskuvaan, hän on sitä kautta hyvä edustaja, Vainiomäki kuvailee valtuuskunnan jäsenen tehtävää.

Palkkio valtuuskuntatyöskentelystä ei ole rahallista, vaan henkistä pääomaa. Kokousta varten tarvitaan päivä vapaaksi töistä, osa työnantajista antaa päivän palkallisena, mutta muuten korvaus on aineetonta laatua.

Lue myös

- Valtuuskunnassa ollaan kiinni lääkärien päivänpolitiikassa ja terveysjärjestelmän kehityksessä, saadaan ensi käden informaatiota esimerkiksi THL:n ja STM:n suunnitelmista. Tieto on tämän työn palkka, Vainiomäki summaa.

Valtuuskunnan vaalit järjestetään 18.9.-23.10. Äänestää voi postitse tai sähköisesti. Ehdokkaaksi voi ilmoittautua 28.8. saakka. Lisää tietoa osoitteessa www.laakariliitto.fi/valtuuskunnan-vaali-2015

Kenelle annat äänesi?

Ehdokkaan valitsemisen avuksi tulee vaalikone, vaikkakin kovin eriäviä mielipiteitä voi lääkärikunnan sisällä olla vaikea löytää. Äänestä sellaista ihmistä, joka edustaa omaa ajattelutapaasi, ikääsi, erikoisalaasi tai on sinulle muutoin tuttu. Voit laittaa ehdokkaalle sähköpostia ja kysyä tarkemmin, mihin asioihin hän aikoo vaikuttaa.

RYHTYISITKÖ EHDOKKAAKSI?

Lääkäriliiton valtuuskunnan jäseneksi sopii lääkäri, joka on kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Usein ehdokkailla on kokemusta järjestötehtävistä, mutta välttämätöntä se ei ole.

VALTUUSKUNNASSA LÄÄKÄRILILIITON YLIN VALTA

- ohjaa liiton toimintaa laajalla tasolla

- laatii strategian, toimintasuunnitelman ja budjetin sekä valitsee liiton hallituksen ja puheenjohtajat

- 60 vaaleilla valittavaa jäsentä, puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja

- kokoontuu kahdesti vuodessa, palkkaneuvottelujen aikaan yleensä useammin

- kolmivuotinen kausi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030