Lehti 40: Liitto toi­mii 40/2021 vsk 76 s. 2246

Reseptipalkkiot tilille Puhti-palvelun avulla

Oletko jo tutustunut Puhti-palveluun? Puhti on ainoa reseptipalkkioiden ­tilityspalvelu, johon kaikki apteekit kuuluvat.

Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Puhti on Lääkäriliiton, Hammaslääkäriliiton ja Eläinlääkäriliiton jäsenilleen tarjoama palvelu reseptipalkkioiden perintään. Puhti-järjestelmän kautta voi periä sähköisen reseptin määräämiseen liittyviä lääkärinpalkkioita. Edellytyksenä on, että ne on kirjattu voimassa olevien Kanta-määrittelyiden mukaisesti ja käytetty lääkkeen määräämisohjelmistossa olevia palkkion määräämiseen tarkoitettuja tietokenttiä.

Lisäksi Puhti-palvelun kautta peritään lääkärin poikkeustilanteessa (esim. yhteyskatkos) määräämien puhelinreseptien palkkioita. Eläinlääkäreillä ei vielä ole käytössä sähköistä reseptiä, joten he perivät Puhti-palvelun kautta lähinnä puhelinreseptien palkkioita.

Näin Puhti toimii:

1. Lääkäri merkitsee reseptipalkkion reseptiin tai ilmoittaa farmaseutille perimänsä palkkion suuruuden puhelinreseptin soiton yhteydessä.

2. Apteekki veloittaa palkkion potilaan noutaessa lääkkeen.

3. Apteekki tilittää palkkiot Lääkäriliittojen neuvottelujärjestölle apteekin palvelumaksulla vähennettynä. Viitteenä toimii lääkärin ja hammaslääkärin yksilöintitunnus ja eläinlääkärin tunnusnumero.

4. Puhti pidättää palvelumaksun ja maksaa palkkiot lääkärin palveluun ilmoittamalle tilille. Ennakonpidätyksen alaisten palkkioiden osalta Puhti hoitaa ennakonpidätyksen ja tilittämisen verottajalle. Ammatinharjoittajien tulee itse ilmoittaa palkkionsa verotuksessaan, ja lisäksi eläinlääkäreiden tulee tilittää palkkioista arvonlisävero.

Liittyessään Puhti-palveluun käyttäjän tulee ilmoittaa yhteystietojensa lisäksi yksilöintitunnuksensa/tunnusnumeronsa sekä tilinumeronsa ja ennakkoperintärekisteriin kuuluvien myös y-tunnuksensa. Ilman asianmukaisia yhteystietoja palkkioita ei voida tilittää.

Lue myös

Apteekki on oikeutettu perimään palkkiosta 0–4 euron korvauksen. Lisäksi Lääkäriliittojen neuvottelujärjestö pidättää 3 %:n korvauksen apteekin tilittämästä palkkiosta järjestelmän kulujen kattamiseksi.

Ennakonpidätyksen piiriin kuuluvilta peritään 20 euron tilitoimistopalkkio, ja ennakonpidätys on 60 %. Tilitykset tapahtuvat joulukuussa. Ennakkoperintärekisteriin kuuluville tilitykset tapahtuvat puolestaan kesä- ja joulukuussa.

Jos lääkäri ei kuulu liittoon, tulee reseptipalkkiot periä suoraan potilaalta. Apteekki tilittää palkkiot Puhti-palvelun kautta vain ammattiliittojen jäsenille.

Lue lisää Puhti-palvelusta ja liity mukaan osoitteessa www.fimnet.fi/puhti-palvelu. Yhteydenotot Puhtiin liittyen: puhti@laakariliitto.fi.

Kirjoittajat

Tea Tammi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030