Seniorilääkärit herättelevät Lääkäriliittoa
Suomen Lääkäriliiton tämän syksyn vaalit käydään uudessa asetelmassa. Useissa viime vaaleissa ehdokkaita ovat asettaneet vain NLY:n, Selyn ja Perusterveydenhuollon lääkärien vaalirenkaat. Nyt myös ikäskaalan vanhempi pää on asettanut vaaleihin 26 ehdokasta tunnuksella "Kokemus käyttöön - seniorilääkärien vaaliliitto".
- Idea uudesta vaaliliitosta syntyi viime kesän ja alkusyksyn aikana. On käynyt ilmeiseksi, että virkatyönsä loppuvaiheessa olevien tai sen jo jättäneiden asiat eivät juurikaan ole jaksaneet kiinnostaa ammattijärjestöämme, toteaa seniorilääkärien luomisessa vahvasti mukana ollut Lääkärilehden entinen päätoimittaja, lääkintöneuvos
Taito Pekkarinen
.- Ryhdyin tuumasta toimeen eli soittelemaan tuntemilleni varttuneemmille kollegoille. Ällistyin vähän itsekin saamaani vastaanottoa: yksikään ei pitänyt ajatustamme huonona ja enemmän kuin kaksi kolmesta tavoittamastani kollegasta oli valmis itse asettumaan ehdokkaaksi.
Ammatinharjoittajien eduista huolta
Pekkarisen mukaan vaaliliiton jäsenet vaativat vahvaa ja laaja-alaista Lääkäriliiton etujärjestötoimintaa, jonka on kiinnitettävä huomiota riittävästi myös ikääntyvien lääkäreiden asioihin työuran loppuvaiheesta aina vanhuuteen saakka.
- Edunvalvontatoimintamme pääpaino on seniori-ikäisten virkaehtojen kehittämistarpeissa ja saman vaiheen lääkärien työssä jaksamisessa, liiton terveyspolitiikan aktivoimisessa nykyisestä seisahtuneisuudesta sekä raadollisesti kyllä eläkeläisiä koskevien liiton jäsenetujen parantamisessa.
Ryhmä haluaa panostaa myös yksityissektorilla toimivien lääkäreiden edunvalvontaan.
- Suuri osa varsinaisen virkatyönsä jättäneistä lääkäreistä jatkaa ammatinharjoittajina. Näiden etujen huononemista liitto on valitettavasti seurannut lähinnä vain katseella. Liiton on luotava uusi, selkeä politiikka ja toiminta yksityissektorin edunvalvontaansa, jonka lähtökohta on - ei suinkaan privaatin ahdinkoon ajo - vaan nykyistä laajempi ja sitovampi ammatinharjoittajan eduista ja oikeuksista sopiminen. Lääkäriliitto katsoo jäsentensä etujen perään kyllä muutaman lääkärin terveyskeskuksissa, mutta yksityispuolen yrityksissä, joissa toimii ammatinharjoittajina satoja lääkäreitä, jokainen katsoo etunsa itse, omalla riskillään ja kurjimmassa tapauksessa >itse maksamansa juristin kanssa."
Vapaat kädet valtuuskunnassa
Pekkarisen mukaan kaksi asiaa on ollut selvillä vaaliliiton perustamisesta lähtien: Valtuuskunnassa ryhmä ei halua mestaroida VES:n yksityiskohdista mahdollisesti kinaavien ryhmien asioita, vaan senioriedustaja saa vapaat kädet toimia taustansa mukaan. Toinen yhtä selvä asia oli omana vaaliliittona esiintyminen.
- Niin perusterveydenhuollon kuin sairaalalääkärien asiat yhdentyvät, kun virka-aika päättyy. Ikääntyminen on suurin piirtein kaikille lääkäreille samanlainen elämän jakso, joka ei riipu paljon edeltävästä työhistoriasta. Siksi halusimme olla itsenäinen vaaliliitto, Pekkarinen perustelee.
Pekkarisen mukaan läpimenneiden senioriehdokkaiden määrä on äänestäjien kädessä.
- Emme ole rosvoamassa sen paremmin Selyn kuin yleislääkärienkään ääniä - vielä vähemmän NLY:n. Tosiasia kuitenkin on, että lääkärikunnastamme on viidennes seniori-ikäisiä, jos raja vedetään 60 ikävuoteen. Tarjoamme heille "arvoaan vastaavia" ehdokkaita äänestettäväksi liittomme valtuuskuntaan tuomaan uutta ajattelua ja toimintaa liittoon. Joku keksii meille varmasti pian lempinimen "jarruporukka". Siitä vaan, mutta varautukoon perustelemaan ikärasistisen huulenheittonsa julkisesti!