Lehti 43: Liitto toi­mii 43/2013 vsk 68 s. 2776 - 2777

Sinne,missä avun tarve on suurin

Suomalaisten lääkärien asiantuntemukselle on tarvetta köyhimmissä maissa asuvien auttamiseksi. Lääkäriliitto pyrkii edistämään terveysalan kehitysyhteistyötä ja lääkärien mahdollisuuksia kehitysmaauraan.

Sari Kosonen

Lääkäriliitto ja sen yhteydessä toimiva kehitysyhteistyöneuvottelukunta järjestivät syyskuussa seminaarin, jossa keskusteltiin terveyden asemasta Suomen kehityspolitiikassa. Yksi seminaarin esiintyjistä oli ministeri Heidi Hautala.

- Suomi edistää kehityspoliittisia tavoitteitaan sekä rahoituksella että poliittisella vaikuttamisella. Työtä tehdään sekä kahdenvälisesti kumppanimaiden kanssa että monenkeskisesti. Toteuttajina voi olla esimerkiksi valtiollisia toimijoita, kansainvälisiä tai kansallisia järjestöjä tai yksityisiä yrityksiä, Hautala totesi.

- Terveyssektorille suunnataan Suomen kehitysavusta 60-80 miljoonaa euroa vuodessa, kun apu yhteensä on runsaat 1 000 miljoonaa euroa. Priorisointia on ollut pakko tehdä. Suomi on panostanut mm. HIV:n ja AIDS:n vastaiseen työhön, huumeiden vastaiseen työhön, tyttöjen ja naisten lisääntymisterveyteen sekä terveysjärjestelmien kehittämiseen.

- Kansainvälistäkin kiinnostusta on herättänyt yhteistyömme Suomen somalien kanssa. Olemme voineet tukea Kansainvälisen maahanmuuttojärjestön IOM:n toteuttamaa kehitysyhteistyötä, jossa terveysalan koulutuksen Suomessa saaneet somalit kouluttavat terveydenhoitohenkilöstöä Somalimaassa ja Puntmaassa Koillis-Somaliassa, Hautala kertoi.

Hautala kannusti lääkäreitä hakeutumaan kehitysyhteistyötehtäviin. Suomalaista asiantuntemusta kannattaisi hänen mukaansa hyödyntää erityisesti mm. terveydenhuollon ammattihenkilöiden kouluttamisessa sekä palvelu- ja tietojärjestelmien kehittämisessä.

Kommenttipuheenvuoron tilaisuudessa pitänyt kehittämispäällikkö Marja Anttila Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta totesi, että valitettavasti terveys ei näy Suomen kumppanimaiden maaohjelmissa. Tämän myötä lääkäreiden mahdollisuudet osallistua kehitysyhteistyöhankkeisiin ovat kaventuneet. Lääkäriliitto on kiinnittänyt asiaan huomiota ja pyrkii saattamaan epäkohdan päättäjien tietoisuuteen.

Lisää uramahdollisuuksia

Lääkäriliiton asettama kehitysyhteistyöneuvottelukunta kokoaa yhteen lääkärien, hammaslääkärien ja eläinlääkärien edustajat pohtimaan keinoja edistää terveysalan kehitysyhteistyötä ja lääkärien mahdollisuuksia kehitysmaauraan. Se toimii myös liittojen asiantuntijaryhmänä kehitysyhteistyökysymyksissä.

Neuvottelukunta kokoontuu 4-5 kertaa vuodessa. Puheenjohtajana on ollut tämän vuoden alusta lähtien LT Jari Saarinen. Sihteerinä on toiminut jo usean vuoden ajan Lääkäriliiton terveyspoliittinen asiantuntija Mervi Kattelus.

- Tavoitteena on, että terveys huomioidaan entistä vahvemmin Suomen kehitysyhteistyössä. Pohdimme vaikuttamiskeinoja ja seuraamme hankkeita. Järjestämme verkostotapaamisia ja joskus myös koulutustilaisuuksia. Esimerkiksi viime vuoden Lääkäripäiville suunnittelimme session, jossa kerrottiin mahdollisuuksista saada koulutusta kehitysmaatehtäviin ja päästä mukaan eri tahojen hankkeisiin, Kattelus kertoo.

Lue myös

Lääkäriliitto on tukenut terveydenhuollon kehitysyhteistyötä mm. Bangladeshissa, Namibiassa ja Somaliassa. Mervi Katteluksella oli puolitoista vuotta sitten tilaisuus käydä Somaliassa tutustumassa ministeri Hautalankin mainitsemaan yhteistyöhankkeeseen.

- Lääkäriliitto tuki hanketta mm. järjestämällä lähtijöille koulutustilaisuuksia ja kyselemällä sairaaloilta kohdemaahan toimitettavia laitteita ja tarvikkeita. Oli todella mielenkiintoista päästä katsomaan, millaisia tarpeita maassa oli, ja miten apu vaikuttaa.

Verkko-oppaasta tietoa

Kehitysmaatyöstä ja -urasta kiinnostuneita lääkäreitä varten liitto on julkaissut laajan oppaan, joka on helposti kaikkien saatavilla liiton verkkosivuilla osoitteessa www.laakariliitto.fi/kehyopas. Siihen on koottu tietoa eri kohderyhmille kuten opiskelijalle, nuorelle lääkärille, kliinikolle, asiantuntijalle ja tutkijalle.

Oppaassa kerrotaan mm. koulutuksesta, apurahoista ja kanavista, joiden avulla on mahdollista hakeutua terveysalan kehitysyhteistyöhön. Oppaaseen on koottu myös käytännön kokemuksia kehitysyhteistyötehtävistä. Opas on julkaistu ainoastaan verkkoversiona vuonna 2009. Päivitetty versio on tulossa loppuvuonna.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030