Lehti 23: Liitto toi­mii 23/2012 vsk 67 s. 1841

Sirpaleista kohti kokonaisuutta?

Vertikaalinen integraatio toukokuisen perjantai-iltapäivän seminaariaiheena kuulostaa haasteelliselta, mutta terveydenhuollon järjestäminen yhtenä ­kokonaisuutena viritti paikoin vilkasta keskustelua Lääkäriliitossa.

Vuokko Maria Nummi

Suomen Terveydenhuollon Arvioinnin Seuran järjestämään seminaariin osallistui sairaanhoitopiirien, yliopistojen ja ministeriön edustajia. Kansainvälisen näkemyksen keskusteluun toi Health Partnersin näyttöön perustuvan terveyden lääketieteellinen johtaja Thomas E. Kottke Minnesotasta.

Sosiaali- ja terveysministeriö joutui panttaamaan näkemystään sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenteesta, sillä ministeriön raportti julkistettiin viikkoa myöhemmin. Uudistus liittyy kuntauudistukseen.

Odotukset ovat kovat. Integraation odotetaan hoitavan terveydenhuollon pirstoutuminen kuntoon kertaheitolla.

- Integraatio ei johda mihinkään, jos tapa toimia ei uudistu. On myös nähtävä, että jokainen muutos pirstoo palveluja jonkun näkökulmasta, totesi johtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä. Hänen mukaansa myös pirstoutumiskäsitettä vaivaa inflaatio.

Hierarkiasta verkostoon

Eksoten terveyspalvelujohtaja Markku Hupli kertoi, että muutos vaatii uskallusta ja sitkeyttä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä on koottu julkinen perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito sekä sosiaali- ja vanhustenpalvelut mahdollisimman laajasti yhden johdon, budjetin ja päätöksenteon kokonaisuudeksi.

- Toimintakulttuurit ovat erilaisia, ja kestää jonkin aikaa ennen kuin uusi integroitu malli sisäistetään. Alussa esimerkiksi erikoissairaanhoidossa esiintyi pelkoja oman aseman murenemisesta ja rahojen valumisesta sosiaalityöhön, Hupli toteaa.

Hierarkiaa purettiin verkostomaiseen toimintatapaan siirtymisen seurauksena kaikilla vastuualueilla. Samalla toiminnan ja talouden suunnitteluun on saatu uusia sähköisiä työkaluja.

Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteinen potilastietojärjestelmä toimii Huplin mukaan yllättävän hyvin, ja potilastiedon sähköinen käsittely mahdollistaa potilaan jatkohoidon tehokkaan järjestelyn.

Lue myös

Kustannustehokkuudelta odotettiin myös nopeita tuloksia. Kuntien kiinteä maksuosuus kyllä helpottaa kuntien taloudenpitoa, mutta aiheuttaa Eksotelle arvostelun kohteena olevia alijäämiä.

Minnesotan kokemus

Yhdysvaltain Minnesotassa osuustoimintaperiaatteella toimiva Health Partners tuottaa palvelut yli miljoonalle henkilölle. Lääketieteellisen johtajan ja terveydenhuollon palvelujen tutkijan Thomas E. Kottken mukaan toiminnan periaatteena on maksimoida väestökattavuus, vaikuttavuus ja potilastyytyväisyys. Samalla kustannukset pidetään kohtuullisina.

-Olemme "destination hospital", jonne halutaan hoitoon, mutta hoidamme myös vähävaraisia potilaita.

Health Partners hoitaa merkittävän osan kroonisten sairauksien ehkäisystä ja omahoidon tuesta keskitetysti puhelin- ja verkkopalveluina.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030