Lehti 37: Liitto toi­mii 37/2009 vsk 64 s. 3018 - 3019

Sosiaali- ja terveyspiirin valmistelu tiivis työurakka luottamusmiehelle

Kaakkois-Suomen ja Hämeen alueen yhteisillä luottamusmiesten koulutuspäivillä keskusteltiin eri alueiden uusista organisaatiomalleista. Tämän vuoden alusta toimineessa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä yhdistyivät erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja vanhusten sekä sosiaalipuolen palvelut.

Heidi Mäenpää

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri perustettiin hallinnollisesti tämän vuoden alusta, mutta vanhusten, sosiaalipuolen ja perusterveydenhuollon palvelujen tuotanto ja henkilöstö siirtyvät piirille vasta vuoden 2010 alusta. Sairaala on toiminut osana piiriä jo tämän vuoden.

Luottamusmiehille uuden organisaation synnyttäminen on tarkoittanut muun muassa lukuisia kokouksia.

- Valmistelu-urakka on ollut iso, sitä ei käy kieltäminen. Asioiden seuraamisessa on saanut olla tarkkana. Muun muassa tulosalueiden johtajien pätevyysvaatimuksista oli johdon kanssa kovaa erimielisyyttä, sairaanhoitopiirin pääluottamusmies Seppo Mustola kertoo.

Lääkärit ovat toukokuussa valmistuneeseen organisaatiorakenteeseen tyytyväisiä: lähes kaikkien kliinistä työtä tekevien lääkäreiden esimies on lääkäri. Asiasta väännettiin johdon kanssa tiukasti kättä, mutta lopulta lääkärijohtajille saatiin johtajaylilääkäri- ja johtava lääkäri -nimekkeet. Terveyspalveluiden tulosalueiden johtajien pätevyysvaatimuksena on erikoislääkärin tutkinto ja sairaanhoidollisten tukipalveluidenkin johtaja on lääkäri, vaikka tukipalveluiden johtajan pätevyysvaatimuksiin jäi erikoislääkärin lisäksi muu soveltuva korkeakoulututkinto.

Sairaalapalveluiden johdossa ovat johtajaylilääkäri sekä hallinnollinen ylilääkäri.

Tämän lisäksi valtaa on eri klinikoiden 16 ylilääkärillä. Tulosyksikön johtajia ei ole, ei myöskään ylihoitajia.

- Malli yksinkertaistaa organisaatiota, mutta se voi tuottaa myös ongelmia, jos kokouksissa riitelee klinikoiden 16 ylilääkäriä. He kaikki ovat organisaatiossa samalla tasolla.

Toiveissa rekrytoinnin helpottuminen

Sosiaali- ja terveyspiirin valmistelu on edennyt Mustolan mukaan pääosin hyvässä yhteisymmärryksessä, vaikka joitakin päätöksiä on tehty ilmoitusluontoisesti. Henkilökunta on ollut edustettuina työryhmissä, ja eri järjestöjen pääluottamusmiehet ovat pitäneet kokouksia kahden viikon välein.

Sosiaalipalveluiden yhdistäminen samaan organisaation ei ole herättänyt lääkäreissä suuria tunteita.

- Vaikka sosiaalipuoli kuuluu samaan organisaatioon, se on kuitenkin erillään organisaatiossa. Toki yhteistyötä on tarkoitus tiivistää.

Käytännössä Mustola ei usko organisaatiomuutoksen vaikuttavan suuresti sairaalalääkäreiden työnkuvaan. Terveyskeskuksissa väestövastuu puretaan ja potilaat voivat hakeutua lääkäriin piirin alueella myös yli kuntarajojen.

- Terveyskeskukset muuttuvat sosiaali- ja terveysasemiksi, joten saa nähdä, miten muutos vaikuttaa siellä, Mustola sanoo.

Mustolan mukaan uuden mallin etuna on rekrytoinnin helpottuminen.

- Iso organisaatio toivottavasti helpottaa rekrytointia, mutta toki voi miettiä, onko se pelkästään valtti. Työnkuvaa voi isossa organisaatiossa muokata helpommin työntekijöiden toiveiden mukaan ja esimerkiksi kandeille voisi tarjota työtä eri paikoissa. Uhkana on se, voidaanko joku työntekijä esimerkiksi sairaalasta siirtää terveyskeskukseen, jos siellä on työvoimapulaa.

Lue myös

Luottamusmiesvaalit syksyllä

Syksyn aikana sosiaali- ja terveyspiirin valmistelu jatkuu muun muassa uuden luottamusmiesjärjestelmän neuvottelemisella. Mustolan mukaan jukolaisten tavoitteena on rakentaa yhteinen luottamusmiesjärjestelmä Lappeenrannan kaupungin kanssa. Tämän jälkeen on luottamusmiesvaalien aika.

- Luottamusmiesten väärä vähenee luultavasti kolmanneksella nykyisestä, koska jokaisessa terveyskeskuksessa ei ole enää omaa luottamusmiestä, kun olemme samaa organisaatiota, Mustola sanoo.

Palkkaharmonisointi kuntien kesken tapahtunee kahden vuoden sisällä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri:

- Mukana olevat kunnat: Lappeenranta, Taipalsaari, Savitaipale, Lemi, Luumäki, Ruokolahti, Parikkala, Rautjärvi ja Ylämaa. Imatra ostaa piiriltä erikoissairaanhoidon palvelut ja kehitysvammaisten erityishuollon.

- Terveyspalveluiden tulosalueeseen kuuluvat avoterveydenhuolto ja suun terveydenhuolto, mielenterveyspalvelut, sairaanhoidolliset tukipalvelut (laboratorio- ja kuvantamispalvelut, lääkehuolto sekä kuntoutuskeskus) sekä sairaalapalvelut (Etelä-Karjalan keskussairaala ja 1.1.2010 alkaen myös Armilan ja Parikkalan sairaalat).

- Vuoden 2010 alusta maakunnan suurin työnantaja, joka työllistää noin 3600 henkilöä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030