Lehti 13-14: Liitto toi­mii 13-14/2002 vsk 57 s. 1569

Styrelsenytt 21 mars: Privatläkarfrågor i fokus

Vid sitt senaste möte behandlade styrelsen förbundets service till privatpraktikerna och bevakningen av deras intressen. Även förbundets roll som producent eller förmedlare av privata vårdtjänster var uppe till diskussion. Styrelsen fastslog dock att förbundet inte kommer att börja producera eller förmedla privata vårdtjänster. Också förbundets utskott för privatsektorn har intagit samma ståndpunkt.

Styrelsen gav privatsektorutskottet i uppdrag att förnya förbundets handbok för privatpraktiker (Yksityislääkärin opas) före slutet av februari nästa år. Den nya handboken ska bl.a. ta upp företagande, skattefrågor samt direktiv och rekommendationer till läkarna.

Utbildningsutskottet gavs i uppgift att under våren dryfta läkarnas utbildningsstrategi och att försöka få in en undervisningsperiod för blivande privatpraktiker under grundutbildningen.

Försäkringsutskottet fick i uppgift att granska hur täckande förbundets medlemsförsäkringar för privatläkare är och se över också övriga försäkringsvillkor för privatpraktiker.

Förbundets kansli fick uppdraget att utveckla nya former av medlemsservice för privatpraktikerna. Dessutom försöker man få till stånd en aktivare bevakning av privatsektorns intressen också på Akava-nivå.

Styrelsen anser att kansliet bör ha beredskap att ge medlemmarna råd i frågor som gäller privatsektorn eller grundande av bolag.

Styrelsen är även beredd att på basis av en utredning som utskottet för privatsektorn företar under våren fortsätta sina ansträngningar att förbättra verksamhetsbetingelserna för medlemmar som arbetar som yrkesutövare.

Vid sitt föregående möte beslöt styrelsen att höja lönerekommendationen för företagsläkare med 7 procent från den 1 april 2002.

Systemet med särskilda kompetenser vidareutvecklas

Styrelsen tillsatte en arbetsgrupp med uppdraget att se över systemet med särskilda kompetenser. Syftet med kompetenserna ska klarläggas i relation till övriga utbildningar och dessutom ska gruppen föreslå kriterier för nya utbildningsprogram inom ramen för kompetenssystemet. Pekka Anttila utsågs till arbetsgruppens ordförande och till medlemmar valdes Hanna Mäkäräinen, Jari Mäkelä, Juha Pekka Turunen och Hannu Halila. Ulla Anttila fungerar som gruppens sekreterare. Gruppen ska lägga fram sitt betänkande före den 1 november i år.

Läkarförbundets system med särskilda kompetenser grundades år 1993. Hittills har 31 särskilda kompetenser inrättats medan 1272 kompetenser har beviljats. Reglerna för kompetenssystemet sågs senast över år 1998.

Lue myös

Läkarförbundet har årligen understött medicinarnas internationella verksamhet bl.a. genom att bevilja FiMSIC (Finnish Medical Students International Committee) ekonomiskt stöd för att organisationen ska kunna sända sina representanter till IFMSA:s möten. Styrelsen beslöt även nu om understöd till FiMSIC för samma ändamål.

Läkarnas kultursällskap planerar att arrangera kulturdagar för läkare våren 2004 i Helsingfors. Sällskapet har inbjudit Läkarförbundet, Duodecim och FLS till samarbete om projektet. Styrelsens inställning till samarbetet är positiv och Harri Hyppölä, Taito Pekkarinen och Anne-Maj Aunula utsågs till förbundets företrädare i organisationskommittén.

Organisationskommittén ska före utgången av augusti 2002 lägga fram förslag till preliminärt program, budget och ansvarsfördelning för kulturdagarna samt reservera lämpliga lokaliteter för de planerade evenemangen.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030