Sukupuoli luo särmää työtoveruuteen
Naiset vaativat yleensä toisilta samankaltaisuutta, ja miehet voivat ryhtyä herkästi kilpailemaan silloin, kun he työskentelevät pelkästään omissa ryhmissään. Olisi hyvä, jos työyhteisössä olisi sekä miehiä että naisia, koska tällöin sukupuolten kliseenomaiset erityispiirteet lieventyvät.
- Naisten työryhmissä kukaan ei saa nousta toisten yläpuolelle tai muuten syntyy hankaluuksia. Miesryhmissä taas kilpailuhenki voi johtaa ristiriitoihin. Naiset tasoittavat miesten kilpailunhalua, ja miehet antavat naisille oikeuden kilpailuun sellaisissa työpaikoissa, joissa on molempia sukupuolia. Jonkin verran kilpailua on kuitenkin hyvä olla, koska se kannustaa eteenpäin. Eihän ihmiskuntaa olisi olemassa ilman kateutta ja kilpailua, sanoo LKT, psykoanalyytikko Anneli Larmo.
Anneli Larmo käy ohjaamassa lääkäreitä ja hoitajia psykiatrisessa potilastyössä. Hän toteaa, että miehet ja naiset ajattelevat joistakin asioista eri tavoin. Siksi työryhmissä, joissa on molempia sukupuolia, tulee esiin tuoreita näkökulmia. Erilaisten ihmisten yhteistyö tuottaa useimmiten parhaan tuloksen, ja miesten ja naisten välinen jännite tuo työhön mukavaa särmää.
- Yhdessä lääkärien työryhmässä oli vain yksi mies ja loput naisia. Kun pohdimme potilaan asioita, tuli ilmi, että meillä naisilla oli taipumus hoivata liikaa potilasta. Sen sijaan mieslääkäri ikään kuin asettui vaativan ja potilaan voimavarat näkevän isän rooliin ja hän avasi meille toisen näkökulman.
Lisää yhteisöllisyyttä työpaikoille
Psykiatrian resurssit ovat nykyisin vähäiset, ja terveydenhuollon ammattilaiset työskentelevät usein voimiensa äärirajoilla. Jos työntekijä uupuu, hän ei kykene ottamaan vastaan potilaan hätää. Terveydenhuollon ammattilaisten jaksamisen kannalta olisikin hyvä, jos he löytäisivät enemmän aikaa yhdessäololle työaikana.
- Yhteisöllisyyttä syntyy sitä enemmän, mitä paremmin kollegat oppivat tuntemaan toisiaan ja luottamaan toisiinsa. Työtoverit voisivat esimerkiksi keskustella potilastapauksista tai käydä ammattikirjallisuutta läpi yhdessä, Larmo ehdottaa.
Erikoistumisaikana olosuhteet eivät aina tue yhteisöllisyyden kehittymistä: lääkärit voivat joutua siirtymään paikasta toiseen ja ryhmät vaihtuvat. Sairaalalääkäri ei ehkä koskaan tunne kuuluvansa osaston tiimiin.
Hyväksi työtoveriksi voi oppia
Larmon mielestä hyvän työtoverin ominaisuudet ovat samat kuin hyvän lähimmäisen: kohtele toisia niin kuin haluat itseäsi kohdeltavan.
- Jos työyhteisössä ollaan rehellisiä, välitetään toisista ja annetaan palautetta, jokaisen taidot lisääntyvät.
Työtoveruuden pelisääntöjä voi jokainen oppia. Usein kiire ja stressi kuitenkin uuvuttavat ihmisiä. Väsyneet työntekijät ärtyvät ja masentuvat eivätkä jaksa luoda hyviä toveruussuhteita.
- Työnantajan pitäisikin huolehtia siitä, että jokainen työntekijä viihtyy työpaikallaan. Tällöin työyhteisön ilmapiiri paranee, Anneli Larmo korostaa.