Suomen Lääkäriliiton lausunto EU:n komission diabetestyöryhmälle: Terveystarkastukset yksityisautoilijoille viiden ja ammattikuljettajille kolmen vuoden välein
Suomen Lääkäriliitto on kommentoinut liikenne- ja viestintäministeriölle EU:n komission diabetestyöryhmän asiantuntijatyötä, jolla valmistellaan ajokorttidirektiiviin liittyviä terveysvaatimusten muutoksia.
Muistiossa referoitu tutkimustieto ei vahvasti viittaa siihen, että diabetes kasvattaisi vahinkoriskiä liikenteessä. Silti ajolupien rajoittaminen hälytysajoneuvoliikenteessä on Lääkäriliiton mielestä perusteltua, sillä hypoglykemian vaara haittaa ajamisen lisäksi rajuakin ruumiillista ponnistelua vaativaa toimintaa sairaankuljetus- tai pelastustehtävissä. Yksityisajossa terveystarkastuksia tulisi suorittaa viiden ja ammattiliikenteessä kolmen vuoden välein.
- Uskomme, että velvoite osallistua säännöllisesti terveystarkastukseen motivoi kuljettajia hoitamaan diabetestaan. Hoito on tärkeää myös kansallisen diabetesennusteen ja sosiaaliryhmien terveyserojen kaventamisen näkökulmasta, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja
Risto Ihalainen
.Hän kertoo, ettei työryhmä ole huomioinut muistiossaan unionin ulkopuolelta tulevia raskaan ammattiliikenteen kuljettajia, jotka toimivat kasvavassa määrin Suomen ja monien uusien EU-jäsenmaiden liikenteessä. Rahtialan kilpailu on kova ja matalapalkkamaiden yhtiöt hoitavat merkittävän osan liikenteestä. Juuri tässä joukossa vajaakuntoisen kuljettajan sosiaaliturva ja mahdollisuudet terveydentilansa vaatimiin erityistoimiin ovat heikot.
- Suomessa sen sijaan lakisääteinen työterveyshuolto ja työsuojelu ovat EU:n keskimitassa poikkeuksellisen kattavia. Direktiivi tulisikin kirjoittaa niin, että kansallisesti ammattikuljettajien asioita voitaisiin hoitaa muistiossa ehdotettuja rajoituksia liberaalimmin, Ihalainen ehdottaa.
Lääkäriliiton mukaan muistiossa ehdotettua bussinkuljettajan D-luvan peruuttamista insuliinihoidon takia pitäisi tarkastella uudelleen työterveyshuollon, kehittyneempien insuliinianalogien ja annostelun menetelmien valossa.
- Kiivaasti yleistyvän aikuistyypin diabeteksen hyvä hoito edellyttää yleensä insuliinin mukaan ottamista oikeassa vaiheessa taudin etenemistä. Jos ajolupa kytketään insuliinihoitoon, se saattaa houkutella kuljettajia sinnittelemään tehottomalla tablettilääkityksellä turhan pitkään.