Suomen Lääkäriliiton valtuuskunta perusterveydenhuollosta: Listautumismallilla terveyskeskukset toimiviksi
Suomalainen perusterveydenhuolto on rapautumassa. Suurimpien terveyskeskusten lääkärit siirtyvät muihin tehtäviin, koska työmäärä on liian suuri. Ongelma on mahdollista ratkaista ns. listautumismallilla, jossa potilas voi valita lääkärinsä. Lääkärillä voi olla kaikkiaan 1 000-2 500 potilasta, joista perusvastuupotilaita on enintään 300. Perusvastuupotilaat käyvät vastaanotolla kolme kertaa vuodessa tai useammin.
Nykyiset ongelmat koskettavat erityisesti suurien kaupunkien terveyskeskuksia, joissa ei ole vastattu väestön eikä lisääntyvien työtehtävien määrän kasvuun. Väestön ikääntyminen ja moniongelmaiset potilaat ovat kasvattaneet lääkärin työmäärää.
Perusterveydenhuollon uudet haasteet edellyttävät muutosta terveyskeskuslääkärin työhön. Suomen Lääkäriliiton esittämä listautumismalli voidaan rakentaa vanhan väestövastuun pohjalle niin, että potilas voi valita häntä hoitavan lääkärin. Tämä mahdollistaa hoidon jatkuvuuden.
Uudessa toimintamallissa lääkärillä on oikeus määrätä potilaslistansa koko: Lääkärillä voi olla kaikkiaan 1 000-2 500 potilasta paikallisista olosuhteista, kuten muiden terveyspalvelujen käytöstä, riippuen. Listalle saa kuitenkin kuulua enintään 300 perusvastuupotilasta eli potilaita, jotka käyvät vastaanotolla vuosittain kolme kertaa tai useammin. Tällä hetkellä lääkärikohtaisen vastuuväestön koko vaihtelee 1 300-3 000 asukkaaseen.
Listautumismalli parantaa potilaan hoitoa ja lääkärin työssä jaksamista
Lääkäriliiton valtuuskunta pitää tärkeänä sitä, että listautumismalli antaa lääkärille mahdollisuuden vaikuttaa omaan työmääräänsä. Se parantaa työssä jaksamista. Malli on ensisijaisesti toimintamalli, mutta se tarvitsee tuekseen omaa virkaehtosopimusta. Kunta on velvollinen järjestämään terveyspalvelut, mutta ne voidaan toteuttaa myös ammatinharjoittajien avulla tai ostopalveluina. Tällöin virkaehtosopimusmuutokset eivät ole välttämättömiä.
Listautumismalli toteutuu osittain jo Helsingissä, jossa ruotsinkieliset helsinkiläiset voivat valita kolmen terveysaseman verkostosta haluamansa. Nämä kolme asemaa tarjoavat potilaalle avoterveydenhuollon ja sairausvastaanoton palvelut ajanvarauksesta lähtien ruotsinkielellä.
EU-maissa potilas voi itse valita perusterveydenhuollon lääkärinsä ja lääkärillä on mahdollisuus vaikuttaa listansa ja siten työmääränsä kokoon. Kun Norjassa siirryttiin vastaavaan malliin vuosikymmenen alussa, terveyskeskusten lääkäripula poistui.
Toimiva perusterveydenhuolto on sairauksien tehokkaan ennaltaehkäisyn edellytys sekä takaa parhaiten myös erikoissairaanhoidon kustannuskehityksen maltillisuuden.