Suomen Lääkäriliitto: Kroonisen hengitysvajauksen hoitosuositukset tarpeen
Suomen Lääkäriliitto on sosiaali- ja terveysministeriölle lähettämässään lausunnossa kommentoinut asiantuntijatyöryhmän raporttia ja siinä esitettyjä toimia kroonista hengitysvajausta sairastavien potilaiden aseman selkeyttämiseksi ja hoidon laadun takaamiseksi.
Lääkäriliitto tukee työryhmän käsitystä siitä, että hengityshalvauspotilas-käsitteestä olisi syytä luopua hallinnollisena terminä ja poistaa se maksusäädöksistä. Erityisryhmää koskevat määräykset tulisi yhdistää vammaispalvelulakiin. Lääkäriliitto kannattaa työryhmän ehdotusta, jonka mukaan on tarpeen laatia yhtenäiset kroonisen hengitysvajauksen hoitosuositukset sekä palvelujen laatusuositukset.
Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja
Risto Ihalainen
kertoo, että tieto kroonista hengitysvajausta sairastavien potilaiden määrästä, sairauden vaikeusasteesta ja Suomen hoitokäytännöistä on puutteellista.- Hengitysvajauksen epidemiologiasta ja hoidon toteutumisesta voitaisiin saada tietoa esimerkiksi Ruotsissa toteutetun mallin mukaan, Ihalainen ehdottaa.
Hoitoperiaatteita yhdenmukaistettava
Lääkäriliitto on työryhmän kanssa samaa mieltä myös siitä, että hoitoperiaatteiden yhdenmukaistaminen, kehittäminen, seuranta ja arviointi edellyttävät keskittämistä ja korkeaa asiantuntemusta, jota löytyy yliopistollisista sairaaloista. Erityisen vaativaa hengitysvajauspotilaiden hoitoa on todennäköisesti perusteltua keskittää valtakunnallisesti harvempaan kuin viiteen yliopistosairaalaan.
- Palvelut on järjestettävä jatkossa samoin periaattein kuin muidenkin vammaispalveluja tarvitsevien henkilöiden palvelut. Sosiaalihuollon palvelujen puute ei saa muodostua esteeksi potilaan sairaalasta avohoitoon siirtymiseksi, Ihalainen sanoo.
Liitto kannattaa työryhmän esitystä, jonka mukaan valtio ottaisi nykyistä suuremman vastuun avustajatoiminnan kustannuksista.
- Tulevissa säädöksissä hoidon ja vammaispalvelun rajanveto on tarkkuutta vaativaa työtä, jotta pienten kuntien erikoissairaanhoidon laskutus ei kaada hengitysvajauspotilaan kotikuntaa, Ihalainen sanoo.