Suomen Lääkäriliitto kudoslain muuttamisesta: Lain soveltaminen ja lupamenettelyt selkeiksi
Suomen Lääkäriliitto on antanut eduskunnan sosiaali- ja terveysministeriölle lausuntonsa kudoslain muuttamista koskevasta hallituksen esityksestä. Lääkäriliitto korostaa, että kudoslaissa ja sitä sivuavissa säädöksissä on tärkeää kiinnittää huomiota Maailman lääkäriliiton eli WMA:n kannanottoihin.
Biologisen olemuksen ja koskemattomuuden sekä henkilötietojen suoja on huomioitu esityksessä, samoin suostumuksen ja luottamuksellisuuden merkitys. Liiton mielestä samaan lakiin ei pitäisi sisällyttää sekä solujen että kudosten lääketieteellistä käyttöä, kuten lakiesityksessä on nyt tehty.
- Valitettavasti samassa esityksessä pyritään käsittelemään nyt koko kenttä soluista kudosten kautta elimiin, mikä johtaa valvontavastuiden omalaatuisuuteen. Lääkelaitos ehkä valvoisi soluja ja muunneltuja solujakin, mutta elinproblematiikka kuuluisi paremminkin Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle, arvioi Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja
Risto Ihalainen
.Hän korostaa, ettei kudoslailla säädellyn toiminnan tule tähdätä voiton tuottamiseen. Tutkimuksen vapauden takia lupamenettelyjen on oltava selkeitä. Lääkäriliiton mukaan myös kudoslain eri säädösten soveltamisalan toiminnallisuuteen on kiinnitettävä huomiota. Esimerkiksi autologisten siirteiden rajaaminen lain soveltamisalueen ulkopuolelle on direktiivin mukaisena perusteltua, samoin solujen mukaan ottaminen lain piiriin elinten ja kudosten lisäksi.
Selvät viitteet erillislainsäädäntöön
Kudoslain muutosesitys sivuaa läheisesti aiempaa lainsäädäntöä, esimerkiksi veripalvelu- ja hedelmöityshoitolakia. Sillä on monia yhtymäkohtia myös meneillä olevaan biopankkityöryhmän työhön. Tämänkin vuoksi tulevien lakisäädösten soveltamisalojen tarkka rajaaminen ja eri valvontaviranomaisten tehtävien selkeä määritteleminen on erityisen tärkeää.
- Kehitteillä olevaan lakiin ja mahdollisesti tulevaan biopankkitoimintaa sääntelevään lakiin on syytä tehdä mahdollisimman selvät viitteet niiden suhteesta jo olemassa olevaan erillislainsäädäntöön, Ihalainen korostaa.
Hän kertoo, että käytännön kliinisessä työssä kudosdirektiiviin liittyviä ongelmia ei ole juuri ilmennyt. Lain muuttaminen lieneekin tarpeellisempaa direktiivin täytäntöön saattamiseksi.
- Ihmisen elimien, kudoksien ja solujen lääketieteellistä käyttöä sääntelevällä lainsäädännöllä on kuitenkin monitahoisia vaikutuksia niin potilaiden hyvän ja eettisesti oikean hoidon kuin lääketieteellisen tutkimustyönkin kannalta, Ihalainen sanoo.