Suomen Lääkäriliitto: Terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmän on toimittava joustavasti paineessakin
Suomen Lääkäriliiton mielestä terveydenhuollon kansallisen tietojärjestelmän kehittely vaatii lisää selvityksiä. Liitto korostaa järjestelmän toimivuutta ja yksinkertaistamista esimerkiksi potilaan suostumusten antamisessa.
Suomen Lääkäriliitto on antanut sosiaali- ja terveysministeriölle lausuntonsa terveydenhuollon kansalliseen tietojärjestelmään liittyvästä arkkitehtuurihankkeesta. Liitto haluaa kiinnittää huomiota valtakunnallisen tietojärjestelmän toimivuuteen erityisesti lääkärin, potilaan ja hoitoprosessien kannalta.
Lääkäriliiton mielestä keskeneräisten asiankirjojen määrittelyyn ja käsittelyyn tarvitaan selkeä käytäntö. Se korostuu potilasturvallisuuden kannalta erityisesti akuuteissa hoitotilanteissa.
- Potilastietojärjestelmältä vaaditaan potilastyön kiireessä ja koko ajan muuttuvissa prosesseissa toiminnallisuutta, yhdenmukaisia standardeja ja joustavaa hallinnointia. Vain siten järjestelmä voi tukea korkealaatuista ja potilaille entistä turvallisempaa hoitoa, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja
Risto Ihalainen
.Liitto ehdottaa lisää selvityksiä
Ihalainen kertoo, että eri potilasasiakirjaohjelmistot ja niissä käytetyt koodistot kärsivät vielä kirjavuudesta ja yhteensopivuusongelmista. Lääkäriliitto on huolestunut myös tietojärjestelmiin kaavailluista monimutkaisista suostumustenhallintamenettelyistä.
Dokumentin mukaan potilas voisi antaa suostumuksen palvelutapahtuman tai palvelukokonaisuuden järjestämistä varten. Kuitenkin sekä lääkärille että potilaalle voi jäädä epäselväksi, mitä palvelukokonaisuudella tarkoitetaan ja mihin potilas on antanut suostumuksensa.
- Erityisesti pitkäaikais- ja monisairailla potilailla palvelukokonaisuus ja siihen liittyvä suostumus tulevat aiheuttamaan ongelmia, jos asiaa ei ratkaista esitettyä toiminnallisemmin. Toivoisimmekin lisäselvityksiä, sillä kyseessä on varsin kauaskantoinen ratkaisu, Ihalainen toteaa.
Hänen mukaansa potilastietojärjestelmän käyttäjäloki on keskeinen lääkärien oikeusturvan kannalta. Terveydenhuoltoalan ammattilaisille on taattava mahdollisuus todistaa oikeaksi, miltä tietopohjalta hoitopäätökset on tehty.