Lehti 14: Liitto toi­mii 14/2017 vsk 72 s. 952 - 953

Tarvitsetko apua?

Luottamuslääkärin puoleen voit kääntyä, jos koet tarvitsevasi apua erityisen luottamuksellisesti tai oman työterveyshuollon ulkopuolelta.

Sari Kosonen
Kuvituskuva 1

Eliisa Mäenpää ja Kristiina Toivola ovat kokeneita luottamuslääkäreitä. Mäenpää on perehtynyt lääkärien kohtaamiseen potilaina myös tieteellisestä näkökulmasta. Toivola on Luottamuslääkäritoimikunnan puheenjohtaja.

Kuvituskuva 2

Psykiatri Matti Huttusella on paljon lääkäripotilaita. – Minun on tosin vaikea puhua potilaista tai asiakkaista – mieluummin puhun ammatillisista ystävistä, Huttunen sanoo.

Kuvituskuva 3

Luottamuslääkärien koulutustilaisuudessa keskusteltiin mm. lääkärien työnohjauksesta.

Kansikuva

Lääkäriliiton luottamuslääkärit ovat kokeneita kollegoita, jotka auttavat lääkäriä terveydellisissä ongelmissa ja hoitoon hakeutumisessa silloin, kun avun hakeminen muualta tuntuu vaikealta. Tavallisimpia ongelmia, joiden vuoksi lääkäri ottaa yhteyttä luottamuslääkäriin ovat masennus, ahdistus, akuutti stressireaktio sekä perhe- tai parisuhdeongelmat.

Luottamuslääkärien antama hoito on usein oikeaan hoitopaikkaan ohjaamista ja hoidon aloitusta. Varsinainen lääketieteellinen jatkohoito hoidetaan normaalisti terveyspalvelujärjestelmässä. Luottamuslääkäri voi esimerkiksi ohjata psykoterapiaan, auttaa kuntoutukseen hakeutumisessa tai antaa työnohjausta hankalissa tilanteissa.

Työnohjaus tukee jaksamista

Luottamuslääkäreille järjestetään pari kertaa vuodessa koulutustilaisuuksia. Maaliskuisessa tilaisuudessa työterveyshuollon erikoislääkäri, työnohjaaja Kristiina Toivola liputti lääkärien työnohjauksen puolesta.

– Työnohjaus ei ole vielä kovin tuttu suomalaisille lääkäreille. Työnohjaus ei ole koulutusta eikä terapiaa, vaan työn kehittämismenetelmä, jonka tavoitteena on tukea ammatillista kehitystä ja auttaa työntekijää jaksamaan työssään.

– Ihmissuhdetyössä oma persoonallisuus on työväline, joka tarvitsee huoltoa. Työnohjauksen kautta hankitaan lisää ymmärrystä: tunnistetaan omia sokeita pisteitä ja lisätään ammatillisuutta. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeä osa ammatillista osaamista ja koituu lopulta myös potilaan parhaaksi, Toivola sanoi.

Työnohjaus voi olla yksilö-, ryhmä- tai työyhteisökohtaista. Lääkäriiiton Lääkärien työhyvinvointi -työryhmän loppuraportissa asetettiin tavoitteeksi, että jokaisella lääkärillä olisi oikeus työnohjaukseen osana työtä ja työajalla.

Ihmiset kaipaavat respektiä

Professori, psykiatrian erikoislääkäri Matti Huttusen esityksen aiheena oli lääkärin hoitaminen.

– Lääkärien voi olla vaikea hakeutua hoitoon, koska heidän on vaikea tunnustaa omia heikkouksiaan ja he pelkäävät kollegojensa asenteita. Lääkäri voi ajatella, että miten ne suhtautuisivat minuun, jos tietäisivät, että menen psykiatrille. Luottamuslääkärijärjestelmä on tärkeä, koska luottamuslääkärin puoleen on helpompi kääntyä ja hänelle voi puhua vapaasti, pelkäämättä.

Huttunen on kirjoittanut useita kirjoja, joista yksi on nimeltään Respektiä ja rakkautta.

– Ihminen kaipaa tulla ymmärretyksi omasta näkökulmastaan ja kohdatuksi "with respect". Hän aistii hyvin pian, mistä voi puhua – ei esimerkiksi uskalla puhua alkoholismistaan tai siitä, että syö Diapamia. Lääkäripotilaalle on tärkeää, että hänet kohdataan paitsi ihmisenä myös kollegana – kohdataan lääkärinäkin respektillä, Huttunen totesi.

Lääkärit tarvitsevat samanlaista hoitoa kuin muutkin

Kristiina Toivola ja Eliisa Mäenpää ovat olleet pitkään mukana luottamuslääkäritoiminnassa.

Lue myös

– Luottamuslääkäreitä on tällä hetkellä kolmisenkymmentä. Lisäksi meillä on hyvä taustaverkosto: eri erikoisalojen lääkäreitä, joita voimme tarvittaessa konsultoida, Toivola kertoo.

Luottamuslääkäriin voi ottaa yhteyttä, kun tarvitsee apua johonkin terveydelliseen ongelmaan tai mieltä vaivaa jokin kysymys, josta haluaa keskustella.

– Luottamuslääkärin puoleen kannattaa kääntyä esimerkiksi silloin, kun on herännyt huoli omasta jaksamisesta. Yhteydenoton syynä ei tarvitse olla sairaus, vaan ennaltaehkäisy, Mäenpää toteaa.

– Myös ammatin, erikoisalan tai työpaikan valintaan liittyvissä kysymyksissä voi ottaa meihin yhteyttä. Voi olla hyvä jutella toisen, samoja asioita pähkäilleen lääkärin kanssa, Toivola kannustaa.

Lääkärit yrittävät usein liian pitkään hoitaa itse itseään. Kuitenkin lääkärit tarvitsevat samanlaista hoitoa kuin muutkin potilaat.

› Luottamuslääkärien ja lääkärityönohjaajien yhteystiedot löydät Lääkäriliiton verkkosivuilta osoitteesta www.laakariliitto.fi > yhteystiedot.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030