Taskutilastoista tuoretta tietoa lääkäreistä
Suomessa laillistettuja lääkäreitä oli 1.1.2007 yhteensä 21 771. Heistä työikäisiä ja Suomessa asuvia oli 17 163. Eläkkeellä olevien lääkärien määrä kasvaa voimakkaasti ja se oli vuodenvaihteessa 3 321. Yhä useammat muiden EU-maiden lääkärit hankkivat laillistuksen Suomesta. Kaikki eivät hakeudu tänne töihin, joten Suomessa oleva lääkärityövoima on pienempi kuin laillistettujen lääkärien määrä.
Maassamme toimi vuodenvaihteessa 360 lääkäriä, joilla ei ole Suomen kansalaisuutta, ja 689 lääkärin äidinkieli oli muu kuin suomi tai ruotsi.
Myös suomalaisten lääkärien ulkomailla työskentely on yleistä. Tärkeimmät kohdemaat ovat Ruotsi, Yhdysvallat, Saksa, Britannia ja Norja.
Uusia lääkäreitä Suomessa valmistuu vuosittain yli 500 ja määrä on edelleen kasvussa. Maamme lääkäritiheys on kansainvälisesti katsoen korkea: 307 asukasta työikäistä lääkäriä kohden.
Suurin osa erikoistunut
Lääkärikunnasta 63 % on erikoistunut ja 16 % on parhaillaan erikoistumassa. Tohtoriksi on väitellyt 22 %.
Suurimmat erikoisalat ovat yleislääketiede (2 258 työikäistä lääkäriä), sisätaudit (1 200), psykiatria (1 063) ja yleiskirurgia (989). Yleiskirurgien määrän kasvu on hidastunut, sillä nykyisessä koulutusjärjestelmässä useimmat erikoistuvat suoraan jollekin kirurgian osa-alueelle, kuten esimerkiksi ortopediaan ja traumatologiaan (404), gastroenterologiseen kirurgiaan (200) tai sydän- ja rintaelinkirurgiaan (132).
Lääkärit voivat hankkia myös erityispätevyyksiä, jotka myöntää Suomen Lääkäriliitto. Erityispätevyysalueita on kaikkiaan 33, ja pätevyyksiä on myönnetty yhteensä 1 661 työikäiselle lääkärille.
Lääkärilaskurista lisätietoja
Taskutilaston taulukot löytyvät Lääkäriliiton verkkosivuilta www.laakariliitto.fi/ tilastot/. Lisätietoja Suomessa 1.1.2007 asuvista työikäisistä lääkäreistä tarjoaa samoilla sivuilla toimiva Lääkärilaskuri.
Lääkärilaskuri on verkkopalvelu, jonka avulla voi tarkastella työikäisten lääkärien lukumääriä ja prosenttiosuuksia iän, sukupuolen, sairaanhoitopiirin, virkanimikkeen, työskentelysektorin, erikoistumisvaiheen, erikoisalan ja tieteellisen jatkotutkinnon mukaan.
Lääkärilaskuri on kehitetty Lääkäriliiton toimielinten ja jäsenten sekä median, tutkijoiden ja julkishallinnon käyttöön. Tilastoja käytetään hyväksi myös lääkärikoulutuksen ja terveydenhuollon suunnittelussa.