Teesinpurku alkaa ykkösestä
Puolueiden kuntavaalikampanjat ovat lähtökuopissa. Lääkäriliitto kiteytti tavoitteensa kuudeksi teesiksi, jotka puramme yksitellen Lääkärilehdessä ennen vaaleja.
Heikki Pärnänen, politiikkatoimialan johtaja, miten terveyspalvelut liiton mielestä pitää järjestää?
Järjestäminen ja tuottaminen pitää erottaa toisistaan. Tähän mennessä kuntaorganisaatioon on luotu erilaisia "hallinnollisia himmeleitä", mutta palvelun tilaaja ja tuottaja on sama taho eli kunta.
Terveydenhuollon palvelujen järjestämisosaamista pitää vahvistaa keskittämällä se riittävän suuriin alueellisiin organisaatioihin. Järjestäjä arvioi ja varmistaa, että tuotantokapasiteettia on arvioituun tarpeeseen nähden riittävästi.
Kuka tilaa palvelut?
Palvelun "tilaaja" on itse asiassa yksittäinen kansalainen ja potilas, joka päättää, mistä terveystarpeensa mukaiset palvelut hakee. Hän valitsee itse terveydenhuollon peruspalveluiden tuottajan ja yhdessä hoitavan lääkärinsä kanssa valitsee erikoissairaanhoidon palvelut tarjoavan yksikön.
Miten palvelut tuotetaan??
Palvelut tuottaa eri taho kuin järjestäjä, ja uusia keinoja voidaan keksiä. Miksi peruspalvelut pitää järjestää laitosmaisissa kunnallisissa kymmenien lääkäreiden yksiköissä? Miksei kaupunkien keskustoissa korttelilääkärivoimin? Miksei muutaman lääkärin, yksityinen tai julkinen, yksikkö pystyisi hoitamaan itselleen listautuneen väestön terveydenhuollon peruspalveluita kuten Ruotsissa tai Tanskassa?
Erikoissairaanhoidon joitakin palveluja on tarkoituksenmukaista keskittää. Esimerkiksi ympärivuorokautisen päivystyksen voisi hoitaa noin 15 toimintayksikköä nykyisen 20-30 sijaan. Yksittäisissä erikoissairaanhoidonkin toiminnoissa tarvitaan palvelutuotannon monipuolistamista tai hajauttamista.
"Lähipalvelut ja niiden saavutettavuuden kriteerit on määriteltävä." Miten?
Kuntapäättäjät olivat kuntakierroksella huolissaan palveluverkon harvenemisesta. Lääkäriliiton mielestä lähes kaikki perusterveydenhuollon palvelut ovat lähipalveluita. Poliittisten päättäjien täytyy osana kunta- ja palvelurakenneuudistusta määritellä kansallisella tasolla terveydenhuollon lähipalvelut ja se, miten lähellä ja nopeasti ne ovat kansalaisten saatavissa. Olemme erikseen vaatineet, että perusterveydenhuollon lääkärille täytyy päästä kolmessa päivässä.
Palvelut pitäisi tuottaa "hyödyntäen tarvittaessa liikkuvia ja sähköisiä palveluita".
Kuvantamispalvelujen tuottamiseen käytetään jo nyt magneettirekkoja. Myös laboratorionäytteiden ottoa, haja-asutusalueiden neuvolatoimintaa ja monia kotiin annettavia palveluja voitaisiin tuottaa liikkuvina palveluina. Lääkärin kotikäyntipalveluja voitaisiin lisätä muun muassa vanhusväestölle. Erikoislääkärin videokonsultaatioita käytetään jo nyt, mutta niitäkin voisi hyödyntää myös perusterveydenhuollossa. Potilaiden neuvonnassa ja kroonisten sairauksien seurannassa voitaisiin hyödyntää sähköisiä palveluja nykyistä enemmän.
Kuntavaalit 28.10.
"Kunta- ja palvelurakenteen uudistaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun keskittäminen eivät saa tarkoittaa palvelutuotannon keskittämistä."