Lehti 15: Liitto toi­mii 15/2002 vsk 57 s. 1719 - 1721

Tehohoitolääketieteen erityispätevyys perustettu

Suomen Lääkäriliiton hallitus päätti kokouksessaan 8.11.2001 perustaa tehohoitolääketieteen erityispätevyyden. Teho-osastoilla hoidetaan vuosittain yli 20000 potilasta. Tällä hetkellä noin 90% teho-osastojen lääkäreistä on peruskoulutukseltaan anestesiologeja. Vaikka erityispätevyyden perustamisen aloitteentekijöinä olivat tehohoitolääkärit ja anestesiologit, ei perustetulla pätevöitymisohjelmalla suinkaan ole tarkoitus sulkea pois muita erikoisaloja, vaan taata riittävä ja monipuolinen koulutus ja perehtyneisyys kaikille tehohoidon alalle hakeutuville lääkäreille.

Olli TakkunenTero Ala-Kokko

Tehohoitoa on toteutettu maassamme jo runsaan 30 vuoden ajan. Aluksi hoitoa annettiin useimmiten leikkausosastojen heräämöjen yhteydessä. Tästä pienimuotoisesta alusta toiminta kehittyi vuosien mittaan suureksi ja monialaiseksi omilla erillisillä osastoillaan toimivaksi vaativaksi lääketieteen osa-alueeksi. Nykyisin kaikissa keskussairaaloissa ja suurimmissa alue- tai kaupunginsairaaloissa onkin teho- tai valvonta-osasto, ja yliopistosairaaloissa jopa useampia samassa rakennuksessa. Noin 90 % maamme teho-osastojen lääkäreistä on peruskoulutukseltaan anestesiologeja. Anestesiologipainotteisuus johtuu luonnollisesti erikoisalan tarjoamista valmiuksista vitaalien elintoimintojen häiriöiden hoitoon.

Ajatus tehohoitolääketieteen omasta erikoisalasta tai subspesialiteetista on ollut jo vuosia tehohoitolääkäreiden mielessä. Ajatukselle antoi tukea tieto siitä, että kolmessa Euroopan maassa tehohoito on oma pääerikoisalansa ja useassa muussa maassa tehohoidolla on subspesialiteetin asema. Kun Suomen Lääkäriliitto 1993 alkoi myöntää erityispätevyyksiä, jäivät tehohoitolääkärit vielä odottamaan eurooppalaisen tehohoitolääketieteen erikoisalan perustamista. Tämä on kuitenkin viivästynyt ja syksyllä 2000 Suomen Tehohoitoyhdistys ja Suomen Anestesiologiyhdistys jättivätkin Suomen Lääkäriliitolle anomuksen erityispätevyydestä, jonka Lääkäriliiton hallitus 8.11.2001 hyväksyi. Vaikkakin tehohoitolääketieteen erityispätevyyden aloitteentekijöinä ovat tehohoitolääkärit ja anestesiologit, ei perustetulla pätevöitymisohjelmalla suinkaan ole tarkoitus sulkea pois muita erikoisaloja, vaan taata riittävä ja monipuolinen koulutus ja perehtyneisyys kaikille tehohoidon alalle hakeutuville lääkäreille. Tehohoitolääketieteen erityispätevyys on siis tarkoitettu teho-osastoilla päätoimisesti työskenteleville ja siellä toiminnasta vastaaville erikoislääkäreille.

Erityispätevyysohjelma

Tehohoitolääketieteen erityispätevyyteen tähtäävä erityispätevyysohjelma on tarkoitettu kaikille anestesiologian, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkärin tai muun soveltuvan erikoisalan kuten sisätautien, kirurgian tai lastentautien alojen erikoislääkärin oikeudet omaaville Suomen Lääkäriliiton jäsenille. Erityispätevyyden myöntää Suomen Lääkäriliitto Suomen Anestesiologiyhdistys ry:n Tehohoidon alajaoksen erityispätevyystoimikunnan esityksestä sen jälkeen, kun vaatimuksiin kuuluva käytännön palvelu ja teoreettinen koulutus on suoritettu ja kuulustelu läpäisty hyväksyttävästi. Koulutusta valvoo Tehohoidon alajaoksen erityispätevyystoimikunta.

Pätevöitymisohjelman tavoitteet

Koulutuksen tavoitteena on, että anestesiologian, anestesiologian ja tehohoidon tai muun soveltuvan erikoisalan pätevöitymisohjelman suoritettuaan erityispätevyyttä hakeva on perehtynyt tehohoidon alalla tarvittavaan teoreettiseen tietoon, on saanut riittävät kliiniset tiedot ja taidot toimiakseen itsenäisesti tehohoitolääkärinä, kykenee toimimaan asiantuntijana oman alansa ja reuna-alueiden erityiskysymyksissä, on saanut riittävät tiedot tehohoidossa käytetystä lääketieteellisestä teknologiasta, kykenee erikoisalansa kehittämis- ja opetustyöhön, on saanut riittävät tiedot teho-osaston laadun ja talouden johtamisesta sekä tuntee tehohoitoon liittyvät eettiset kysymykset.

Erityispätevyystoimikunta

Tehohoidon alajaos valitsee kolmihenkisen erityispätevyystoimikunnan kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Toimikunnan jäsenellä tulee olla tehohoitolääketieteen erityispätevyys ja vähintään yhdellä jäsenellä anestesiologian tai anestesiologian ja tehohoidon dosentin pätevyys. Erityispätevyystoimikunta myöntää koulutusoikeudet, nimeää kouluttajat, laatii valtakunnallisen erityispätevyysohjelmarungon, hyväksyy teoreettisen kurssimuotoisen koulutuksen ja valvoo koulutusta, järjestää valtakunnallisen kuulustelun, päättää kuulusteluun vaadittavan kirjallisuuden ja tekee esityksen Suomen Lääkäriliitolle erityispätevyyden suorittaneista erikoislääkäreistä.

Erityispätevyystoimikuntaan kuuluvat dosentti Olli Takkunen (HYKS, yhteyshenkilö), dosentti Juha Perttilä (TYKS ) ja dosentti Esko Ruokonen (KYS ).

Koulutuspaikat ja kouluttajat

Erityispätevyystoimikunta myöntää hakemuksesta yliopistosairaalan anestesiaklinikalle oikeuden toimia koulutuspaikkana. Koulutuspaikkaa hakevan yksikön tulee hakemuksen yhteydessä esittää suunnitelma koulutuksen järjestämisestä ja sisällöstä sekä osoittaa koulutuksesta vastaava, ko. teho-osastolla koulutusaikana työssä oleva lääkäri, jolla tulee olla tehohoitolääketieteen erityispätevyys ja tehohoitoon liittyvän erikoisalan dosentin pätevyys. Pohjoismaisen Anestesia- ja Tehohoitoyhdistyksen (SSAI) organisoima kaksivuotinen tehohoitolääketieteen koulutusohjelma nykymuodossaan täyttää asetetut vaatimukset.

Käytännön koulutuksen periaatteet

- Koulutuspaikan erityispätevyysohjelma noudattaa erityispätevyystoimikunnan laatimaa valtakunnallista koulutusohjelmarunkoa.

- Koulutettava voi aloittaa erityispätevyysohjelman erikoislääkärin oikeudet saatuaan.

-Erityispätevyysohjelma sisältää kaksi vuotta päätoimista palvelua erityispätevyystoimikunnan nimeämässä yksikössä. Yksittäisen koulutukseen hyväksyttävän jakson pituuden tulisi olla vähintään yksi kuukausi. Erityispätevyystoimikunta voi hyväksyä hakemuksesta myös palvelun, joka on suoritettu ulkomaisessa tehohoitoyksikössä.

- Kliinistä palvelua voidaan korvata korkeintaan puoli vuotta tieteellisellä työskentelyllä tehohoitoon kohdistuvassa kokopäivätoimisessa tutkimusprojektissa.

- Käytännön koulutuksen tulee sisältää sekä kliinistä että teoreettista toimipaikkakoulutusta.

- Koulutuksen tulee muodostaa suurimman osan tehohoidon osa-alueista kattava kokonaisuus. Koulutettavan tulee toimia yksiköissä, joissa hoidetaan sekä operatiivisia että ei-operatiivisia potilaita, monivammapotilaita, neurokirurgisia ja neurologisia tehohoitopotilaita sekä joissa annetaan avosydän- ja neurokirurgisten potilaiden postoperatiivista tehohoitoa. Suositeltavaa olisi, että koulutettava saisi kokemusta myös palovammojen ja lasten tehohoidosta.

- Koulutuksen tulee sisältää vähintään 12 kk kliinistä palvelua yliopistosairaalan teho-osastolla.

- Koulutukseen voidaan hyväksyä 6 kuukautta päätoimista palvelua soveltuvassa sisätautien tai kirurgian alan yksikössä.

- Koulutukseen voidaan hyväksyä 6 kuukautta päätoimista palvelua lasten tehohoidon osastolla.

Teoreettinen kurssimuotoinen koulutus

Teoreettista kurssimuotoista koulutusta tulee hankkia 120 tuntia. Opetus voi olla alueellista, valtakunnallista tai kansainvälistä koulutusta, joissa käsitellään tehohoitoa ja jonka erityispätevyystoimikunta hyväksyy.

Kuulustelu

Lue myös

Erityispätevyystoimikunta järjestää vuosittain valtakunnallisen kirjallisen kuulustelun. Erityispätevyystoimikunta valitsee kaksi kuulustelijaa, joilla tulee olla tehohoitolääketieteen erityispätevyys ja ainakin toisella anestesiologian dosentuuri. Kuulusteluun voi osallistua, kun pätevöitymiseen hyväksyttävä käytännön koulutus ja teoreettinen koulutus on suoritettu tai viimeisen pätevöitymisvuoden aikana. Valtakunnallisen kuulustelun voi korvata Euroopan tehohoitoyhdistyksen kuulustelulla (EDIC).

Kuulustelussa vaadittava kirjallisuus

Kirjallisuudesta päättää Tehohoidon alajaoksen erityispätevyystoimikunta.

Kirja:

1. Oxford Textbook of Critical Care Medicine (uusin painos)

Lehdet (kolme viimeisintä vuosikertaa)

1. Critical Care Medicine

2. Intensive Care Medicine

sekä tehohoitoa koskevat artikkelit seuraavista lehdistä:

3. Acta Anaesthesiologica Scandinavica

4. Anesthesiology

5. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

6. Chest

7. BMJ

8. JAMA

9. Lancet

10. NEJM

Siirtymäaika

Tehohoidon alajaoksen erityispätevyystoimikunta voi hakemuksesta esittää kolmen vuoden siirtymäaikana 8.11.2001-8.11.2004 erityispätevyyttä niille erikoislääkäreille, jotka viimeisen 10 vuoden aikana ovat toimineet vähintään 5 vuotta itsenäisesti päätoimisina tehohoitolääkäreinä yliopisto- tai keskussairaalassa ja joiden alajaoksen erityispätevyystoimikunta arvioi saavuttaneen ohjelman tavoitteiden mukaiset kliiniset ja teoreettiset tiedot ja taidot. Päätoimisesta tehohoitopalvelusta 6 kuukautta tulee olla yliopistosairaalan teho-osastopalvelua vähintään yhden kuukauden jaksoissa. Lisäksi vaaditaan hyväksytty valtakunnallisen kuulustelun suorittaminen, jonka voi korvata Euroopan Tehohoitoyhdistyksen kuulustelulla (EDIC) tai muulla erityispätevyystoimikunnan arvioimalla näytöllä erityispätevyydestä.

Lisätietoja ja hakulomake

Tehohoitolääketieteen erityispätevyyden yhteyshenkilönä toimii dosentti Olli Takkunen, olli.takkunen@hus.fi, Meilahden sairaala, Kirurgian klinikka/teho-osasto, PL 340, 00029 HUS.

Pätevöitymisohjelma ja hakemuslomake on saatavissa yhdistysten Internet-sivuilta: Suomen Tehohoitoyhdistys, www.fimnet.fi/sthy ja Suomen Anestesiologiyhdistys, www.kolumbus.fi/say sekä ohjelma Lääkäriliiton Internet-sivuilla, www.laakariliitto.fi/koulutus/eritalat/tehohoito.html

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030