Terveys tulee taskuun
Opiskelijoiden visioissa kännykän kanssa kasvaneet nuoret aikuiset houkutellaan huolehtimaan terveydestään mobiililaitteiden ja pelien avulla.
Pelit auttavat seuraamaan omia terveystottumuksia, ja pisteidenkeruu houkuttelee tekemään oikeita valintoja. Tietotekniikka helpottaa myös lääkärin työtä.
Lääketieteen ja Aalto-yliopiston opiskelijat ideoivat BMI-hankkeessa (Bioinformation Technology, Medicine, Information networks) uusia palveluita terveysalan yritysten ja yhdistysten toiveiden mukaan. Palveluita kehitettiin potilaiden ja lääkärien käyttöön.
Kahden viikon projektin tulosten esittelytilaisuudessa pinnalla oli omaseuranta. Moni projekti keskittyi sairauksien ehkäisyyn ja terveystaitojen opettamiseen ja ylläpitoon. Tähän tähdättiin myös lääkärin ja potilaan kommunikointikeinojen parantamisella.
Apuna toimivat mukana kulkevat laitteet, kuten puhelimet ja niihin ladattavat sovellukset. Ihmiset halutaan houkutella ottamaan vastuu omasta terveydestään, ja heitä halutaan ohjata lempeästi oikeaan suuntaan - tai jos joku pitää topakammasta käskyttämisestä, senkin voi ohjelmoida puhelimeen. Sovellukset kertovat, mitä kannattaa syödä ja milloin, muistuttavat ottamaan lääkkeet, auttavat ottamaan yhteyttä lääkäriin ja kertovat koska on aika laihduttaa ja miten. Seuranta voi olla lääkärin potilaalleen räätälöimää tai yleisten terveyssuositusten mukaista.
Palveluihin kertyvät tiedot muodostavat ajan mittaan tärkeän tietopankin, joka helpottaa myös potilaan terveydentilan seurantaa. Visuaalisuuteen kiinnitetään huomiota potilastietojenkin tallentamisessa. Esimerkiksi silmäys potilaan aikajanan symboleihin antaa heti yleiskäsityksen: tuossa on tehty leikkaus ja tuossa on aloitettu lääkitys.
Mukana kulkeva laite yhdistyy helposti tietokantoihin. Tiedon yhdistely tuo uusia mahdollisuuksia myös hoitotyöhön.
BMI-projektissa opiskelijoiden yhteistyökumppanina olivat Doctagon, Duodecim, Klik, Lääkäriliitto, Lääketietokeskus, Mediconsult, netMedi, Polar ja YTHS. Lääkäriliitolle opiskelijaryhmä ideoi tulevaisuuden yhteisöllisiä verkkopalveluita. Niistä kuullaan vielä.