Toteutuuko hyvä hoito itsehoitobuumissa?
Lääkekustannuksia pitää hallitusohjelman mukaisesti vähentää jo ensi vuonna yli sata miljoonaa euroa.
Yksi keino nipistää terveydenhuollon kokonaiskustannuksia on lisätä käsikauppalääkkeiden osuutta. Lääketeollisuuden tilaaman selvityksen mukaan terveysmenot pienentyisivät, jos lääkkeitä siirrettäisiin itsehoitolääkkeiksi.
Lääkäriliitto suhtautuu kriittisesti suuntaukseen, jossa käsikauppalääkkeiden osuutta laajennettaisiin merkittävästi nykyisestä.
- Lääkekorvausjärjestelmän tulee korvata kansalaisille lääkärin määräämän, tarpeellisen ja tarkoituksenmukaisen lääkehoidon kustannuksia. Jos Kela-korvattavia lääkkeitä siirretään itse maksettavien käsikauppalääkkeiden ryhmään, potilaiden maksutaakka kasvaa, politiikkatoimialan johtaja Heikki Pärnänen toteaa.
Huomio lääkitysturvallisuudessa
Suomessa kansalaisten asiakasmaksut terveydenhuollon menojen katteena ovat jo nyt huippuluokkaa. Pohjoismaisessa vertailussa niiden osuus on Suomessa 19 % ja muissa Pohjoismaissa 15-17 %. Britanniassa asiakasmaksujen osuus on vain 11 %.
Lääkekorvausjärjestelmän kehittämistyöryhmässä istuva Pärnänen muistuttaa sosiaali- ja terveysministeriön Lääkepolitiikka 2020 -asiakirjan periaatteista, joiden mukaan laadukas ja kustannustehokas lääkehuolto on osa koko sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää.
- Asianmukainen lääkehoito on investointi kansalaisten terveyteen ja toimintakykyyn, eikä sitä tule nähdä vain pelkkänä menoeränä. Meidän tulee kyllä tukea kansalaisia ottamaan vastuuta oman sairautensa hoidosta, mutta potilaan kokonaishoidon arvioinnin tulee pysyä lääkärin vastuulla.
Näin pystytään Pärnäsen mukaan takaamaan rationaalinen lääkehoito hyvän lääkitysturvallisuuden periaatteiden mukaisesti. Itselääkinnän ylikorostuminen voi johtaa todellisiin terveyshaittoihin, joita aiheuttaa esimerkiksi useiden tulehduskipulääkkeiden päällekkäinen käyttö.
- Sairausvakuutuksen lääkekorvausjärjestelmän tarkoituksena on taata kaikille tarpeenmukainen lääkehoito, Pärnänen toteaa.
Tausta
Hallitusohjelmassa päätettiin lääkekorvausjärjestelmän uudistamisesta. Syksyn kehysriihessä sairausvakuutuksen lääkekorvausmenojen vähentämistarpeeksi asetettiin 113 miljoonaa euroa jo vuonna 2013. Asiaa valmistellut kehittämistyöryhmä joutui siksi aloittamaan työnsä säästöjen hakemisella rakenteellisten uudistusten sijaan. Ehdotuksessa säästötavoite jaetaan tasan potilaiden ja lääkealan toimijoiden kesken.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea laatii Suomen itsehoitolääkestrategiaa.