Lehti 3: Liitto toi­mii 3/2014 vsk 69 s. 152 - 153

Tukea hyvinä ja huonoina päivinä

Vuoden Kollegaksi HYKS:n erityisvastuualueelta on valittu reumatologi Tom Pettersson. Palkinto luovutettiin hänelle Lääkäriliiton jäsenillassa 8. tammikuuta.

Sari Kosonen

Tom Pettersson on sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri, joka toimii kliinisenä opettajana ja lääketieteen ruotsinkielisen opintolinjan koordinaattorina Helsingin yliopistossa sekä erikoislääkärinä HYKS:n yleissisätautien ja geriatrian klinikassa.

Pettersson on kunniaprofessori, ja hänet on palkittu aiemmin mm. reumasairauksien genetiikan ja immunopatologian aloilla tekemästään tutkimustyöstä. Nyt tunnustusta toi esimerkillinen kollegiaalisuus.

- Tom Pettersson on kokenut ja viisas sisätautilääkäri, jolla on aina aikaa kollegalle, jolla on kysyttävää ja konsultoitavaa. Hän on ystävällinen nuorille lääkäreille ja huomaavainen vanhemmille kollegoille. Lisäksi hän on pidetty opettaja ja ruotsin kielen ylläpitäjä lääketieteen maailmassa. Häntä kunnioitetaan laajalti eri erikoisalojen kollegojen keskuudessa, ja yhteistyö hänen kanssaan on antoisaa, palkintoa Petterssonille ehdottanut kuvailee.

Ruusuja suomen- ja ruotsinkielisille opiskelijoille

Petterssonin tyypillinen työpäivä alkaa klinikkakokouksella ja jatkuu opetuksella ja potilaskonsultaatioilla. Konsultaatiopyyntöjä tulee sekä HYKS:n eri osastoilta että ympäri maata koskien erityisesti harvinaisia reumasairauksia.

Pettersson osallistuu myös opetuksen suunnitteluun. Lisäksi hän jatkaa omaa tieteellistä toimintaansa ja ohjaa muiden tutkimusprojekteja.

- Koen olevani etuoikeutettu, kun saan käyttää tietojani ja taitojani sekä kliinisessä työssä että opettamisessa. Koen itseni ennen kaikkea opettajaksi. On tärkeää, että opiskelija tuntee heti ensimmäisestä päivästä lähtien olevansa osa kollegiota. Tähän pyrin vaikuttamaan omalla esimerkilläni niin sanojen kuin tekojen kautta, Pettersson sanoo.

Hän haluaa antaa ruusuja sekä ruotsin- että suomenkielisille opiskelijoille, jotka tekevät hyvää yhteistyötä. Ruusut lähtevät myös tiedekunnan johdolle, joka on antanut hyvää tukea kaksikieliselle opetukselle.

Kollegiaalisuus vaatii myös rohkeutta

Pettersson näkee kollegiaalisuudessa monia eri puolia.

- Kollegiaalisuus merkitsee sitä, että on valmis auttamaan toisia ja samalla kunnioittaa toisten mielipiteitä. Alalla on myös kilpailua. Kollegiaalisuutta on se, että osaa antaa arvon toisen työlle ja iloita hänen menestyksestään.

- Kollegiaalisuutta on myös se, että tunnustaa omat virheensä. Samoin on se, että puolustaa kollegaa, jos häntä syytetään jostain väärin perustein.

- On tärkeää tukea kollegaa silloinkin, kun hänellä menee huonosti. Jos näkee, että kollegan arviointikyky on heikentynyt, ja hän on tekemässä virheen, on tärkeää puuttua asiaan. Helppoa se ei toki ole, vaan vaatii rohkeutta - varsinkin, jos toinen osapuoli on korkeamassa asemassa kuin itse.

- Jos kollega sairastuu ja joutuu olemaan pidemmän aikaa pois työstä, on hyvä pitää häneen tuonakin aikana yhteyttä. Tärkeää on tukea häntä myös työhön paluussa, Pettersson huomioi.

Lue myös

Hedelmällisiä ruokapöytäkeskusteluja

Kollegiaalisuusasiat ovat Petterssonilla aina olleet esillä myös kotona. Hänen isänsä oli lääkäri. Samoin on vaimo Carina.

- Keskustelemme kollegiaalisuusasioista usein kotona ruokapöydän äärellä. Hedelmällisiä ovat olleet myös keskustelut arvokysymyksistä kahden nyt jo aikuisen lapsemme kanssa - jotka tosin eivät ole lääkäreitä. Ne pohdinnat ovat auttaneet minua ymmärtämään paremmin nuorta sukupolvea, myös opiskelijoitani.

Petterssonilla on vielä työvuosia jäljellä, ja hän kokee tärkeäksi sen, että voi välittää omaa osaamistaan nuoremmille.

- Haasteena on se, että ehtisi olla riittävän tasapainoisesti mukana kaikessa, missä haluaisi. Moni oma harrastus on viime vuosina ollut vähän säästöliekillä. Rakkaimpia niistä ovat kirjallisuus, luonto - erityisesti linnut ja kasvit - sekä erämaaretket. Niille toivon jatkossa lisää aikaa.

➤ Lääkäriliiton kollegiaalisuuden teemavuoden aikana on palkittu viisi Vuoden Kollegaa - yksi jokaiselta erityisvastuualueelta. Lue lisää kollegiaalisuuden teemavuodesta Lääkäriliiton verkkosivuilta osoitteesta www.laakariliitto.fi/kollegiaalisuus/

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030