Lehti 8: Liitto toi­mii 8/2010 vsk 65 s. 725 - 728

Tulevaisuuden lääkärintakki huokuu designia

Keskeisin rooli kehityksessä on ollut laitospesuloilla. Koneiden ja pesulämpötilojen vaatimukset näkyvät tässä varsin pelkistetyssä vaatekappaleessa, joka perustuu Suomen Standardoimisliiton 1980-luvun standardeihin.

Tulevaisuuden lääkärintakin suunnittelu lähtee vaatteen käyttäjästä, uskovat tulevaisuuden vaatesuunnittelijat. Käytännöllisyys on tärkeää ja muunneltavuus plussaa. Vaatteen täytyy viestittää luotettavuutta ja arvokkuutta, mutta sen pitää myös antaa tilaa yksilöllisyydelle ja tehdä kantajastaan helposti lähestyttävä.

Ta-daa! Nuoret suunnittelijat ideoivat näistä aineksista uuden lääkärintakin.

Jaana Ahlblad

Nykytakin modernimpi ilme

Lapin yliopistossa vaatesuunnittelua opiskeleva Eini Latvala modernisoi nykyisen takkimallin. Hän pitäytyi valkoisessa värissä, joka liittyy vahvasti ammatti-identiteettiin. Mallina toiminut Lapin keskussairaalan neurologian osaston va. ylilääkäri Riitta Pirilä kehuu vaatetta mukavan tuntuiseksi.

- Hihat ovat hyvän pituiset ja takin leikkaus antaa käsivarsille tilaa liikkua. Taskujen koko on sopiva. Eikä siitä varmaan olisi haittaa, jos lääkärintakki olisi näin edustavan näköinen, Pirilä kommentoi.

Valkoinen kulkee kulttuuriperimässä

Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat valitsivat keskuudestaan yhden idean, jonka valmistivat valmiiksi asti. Voittajamallin suunnittelija Eini Latvala kertoo ajatuksen lähteneen taskuista.

- Lääkärit kantavat usein paljon tavaraa mukanaan, siksi taskujen tulee olla isot ja syvät. Kietaisumuoto ja kaartuva helma ovat visuaalisesti kiinnostavia. Vaatteessa on otettu huomioon myös tulevaisuuden liikkuvan teknologian tarpeet.

Vaatetussuunnittelun lehtori Leena Rajakangas kertoo, että opiskelijat eivät herkästi halunneet kajota valkoiseen väriin.

- Se koetaan voimakkaaseen ammatti-identiteettiin liittyväksi kulttuuriperimäksi. Värin vaihtamisen tulisi lähteä lääkärikunnan sisältä, siihen ei voisi vaatetussuunnittelu puuttua. Identiteetin pitää kulkea vaatteen mukana.

Rajakangas painottaa, että opiskelijoiden tehtävänä oli ideoida. Jos lääkärintakki haluttaisiin joskus oikeasti uudistaa, projekti sisältäisi pitkäjänteistä tutkimusta ja suunnittelua. Työ kestäisi muutaman vuoden.

Työtovereiden ensireaktioita Lapin keskussairaalassa:

"sopisi iltatilaisuuteen"

"hyvännäköinen"

"poikkeaa liikaa monikymmenvuotisesta perinteestä"

"toimenpiteitä tekevät tarvitsisivat työnantajalta myös housut"

"kävisikö pyöreämmällekin?"

"hyvännäköinen"

Opiskelijoiden ajatuksia tulevaisuuden työasusta

Useiden taskujen olemassaoloa tukee myös tarve käsien lämmittelyyn."

"Käännettävän takin toinen puoli on valkoinen, ja toisen puolen värin voi valita itselleen sopivaksi."

"Lääkärin persoona saa ja pitää näkyä vaatteessa, se antaa hänestä inhimillisemmän ja helposti lähestyttävämmän kuvan."

"Kenttälääkärin takin materiaalissa on faasimuutosominaisuus, joka reagoi lämmönvaihteluihin lämmittäen tai viilentäen käyttäjäänsä tarpeen mukaan."

Lue myös

"Antibakteerista kangasta on testattu astronauttien alusvaatteissa. Se kesti likaantumatta viikon."

"Takissa on kiinni johdottoman stetoskoopin pyöreä pää ja korvaan tulee vastaanotin. Johto ei roiku tiellä."

"Vanhasta ja pitkäänpalvelleesta takkimallista voidaan huoletta luopua, ja antaa tulevaisuuden lääkärintakin olla sitä, mitä se nyt jo on: statusvaate."

"Näkemyksessäni lääkäripalvelut yksityistyvät ja organisaatiot haluavat tuoda esille omaa brändiään myös vaatteissa."

"Alataskujen suut sulkeutuvat pienillä magneeteilla."

"Etenkin naislääkäreiden olettaisi toivovan takilta parempaa istuvuutta säkkimäisyyden sijaan."

"Miesten mallissa on pidemmät hihat, ne ovat miehekkäämmät."

"Tulevaisuuden lääkärintakin ei tarvitse olla nanoteknologinen ihme, vaan helppo ja yksinkertainen työtakki, jonka funktio on tehdä lääkäristä helposti tunnistettava.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030