Turvallinen hoito
Vastasyntyneille annettiin puhdistusainetta sokeriliuoksen sijaan. Sakset jäivät mahaan leikkauksessa. Väärin annosteltu lääkitys tappoi potilaan. Media rakastaa lööppikulttuurissaan terveydenhuollon hoitovirheitä ja vaaratilanteita.
Potilasturvallisuuden viisi vaarallisinta sanaa ovat: TÄMÄ EI VOI TAPAHTUA MEILLÄ. Myös vanha kansansanonta "siellä roiskuu, missä rapataan" on potilasturvallisuuden kannalta huono ajattelutapa, jos virheistä ei opita ja niitä toistetaan tarpeettomasti.
Valitettavasti terveydenhuolto on kulkenut turvallisuusajattelussa huomattavasti teollisuuden ja ilmailun jäljessä. Tämän vuoksi potilasturvallisuuden edistämiseen kansallisella tasolla on viime vuosina panostettu. Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut Suomalaisen potilasturvallisuusstrategian 2009-2013, jonka tarkoituksena on ohjata sosiaali- ja terveydenhuoltoa yhtenäiseen potilasturvallisuuskulttuuriin ja edistää sen toteutumista. Kansallisella tasolla on myös panostettu potilasturvallisuuden lainsäädännön kehittämiseen osana uutta terveydenhuoltolakia.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on aloittanut yhdessä sairaaloiden ja terveyskeskusten sekä muiden kansallisten kumppaneiden - kuten Suomen Lääkäriliiton - kanssa monivuotisen Potilasturvallisuutta taidolla -ohjelman. Sen tarkoitus on avata terveydenhuollon ammattilaisten silmiä. Laajan yhteistyöohjelman tavoite on alkuun kuolemien ja haittatapahtumien puolittaminen vuoteen 2020 mennessä. Kun potilasturvallisuus on sisäistetty oikein jokapäiväiseen työhön, tavoitetta voidaan nostaa ja vähentää haittatapahtumia entisestään. Inhimillisten kärsimysten lisäksi haittatapahtumat nielevät runsaasti rahaa. Jos THL:n ohjelma saavuttaa puolittamistavoitteensa, uskotaan säästyvän noin 500 miljoonaa euroa vuodessa käytettäväksi muuhun terveydenhuoltoon.
Potilasturvallisuuden edistäminen kuuluu terveydenhuollon ammatillisuuden perusperiaatteisiin.
Jokaisen haittatapahtuman kohdalla täytyisi miettiä, mikä meni pieleen? Terveydenhuollolta tarvitaan lisää avoimuutta, rakentavaa keskustelua tapahtuneista virheistä ja oppimista riskitilanteiden kartoittamiseksi.
Terveydenhuollon toimintaa valvovat viranomaiset ottavat kantaa potilasturvallisuuteen valitettavasti usein vasta, kun vahinko on jo sattunut kuukausia tai vuosia sitten. Tämä ei ole tarpeeksi nopeaa reagointia. Potilasturvallisuuden kehittämisen ennakoivaksi toiminnaksi on noustava arjen työstä. Toimenpiteet, joilla selkeästi parannetaan potilasturvallisuutta ja vähennetään inhimillisiä virheitä, voivat olla hyvin käytännönläheisiä. Leikkauksissa käyttöön otetut tarkistuslistat ovat tästä oiva esimerkki. Tämän toimintamallin tuloksellisuutta tukee myös tutkimustieto.
Potilasturvallisuutta ovat myös toimivat terveydenhuollon tietojärjestelmät. Kohdat, joissa tiedon pitäisi siirtyä, ovat herkkiä virheille. Valitettavasti monet uudet terveydenhuollon tietojärjestelmät ovat olleet keskeneräisiä ja alttiita inhimillisille virheille. Toimiessaan hyvin tietojärjestelmät mahdollistaisivat potilasturvallisuuden seurantaa indikaattoreiden avulla. Tietojärjestelmät ovat huonoja isäntiä, mutta hyviä renkejä.
Potilasturvallisuus on terveyden- ja sairaanhoidon laadun perusta. Potilasturvallisuus on meidän kaikkien alalla toimivien henkilöiden yhteinen asia - on rakentavan tekemisen aika.