Lehti 47: Liitto toi­mii 47/2015 vsk 70 s. 3220 - 3221

Uuden valtuuskunnan voimasuhteet

Seniorien saama äänimäärä oli Lääkäriliiton valtuuskunnan vaalin yllätys. SELY säilyi suurimpana ryhmänä, mutta menetti eniten paikkoja. ­Lääkärilehti kysyi vaalirenkaiden puheenjohtajilta, mitä mieltä he ovat ­vaalituloksesta.

Tuija Metsäaho

Isoin muutos edelliseen valtuuskuntaan verrattuna on seniorilääkärien näyttävä paluu. Seniorien vaalirenkaan puheenjohtaja Taito Pekkarinen kertoo, että seniorit olivat ensimmäistä kertaa ehdolla vuonna 2009 ja tuolloin tuli runsaat tuhat ääntä. Viime kaudella seniorit eivät olleet mukana valtuuskunnassa, koska ehdokaslistat eivät tulleet ajoissa vaalilautakunnalle.

– Tuollainen tapaus oli pahempi takaisku toimintaa aloittelevalle Seniorilääkäriyhdistykselle kuin vain ehdokkaiden jääminen pois valtuuskunnasta yhdeksi kaudeksi. Se jyrsi syvältä koko yhdistyksen toiminnan uskottavuutta.

SELY:n ääniä senioreille

Tämänkertaiseen vaalitulokseen Pekkarinen on erittäin tyytyväinen.

– 11 valtuuskuntapaikkaa on yllättävän hyvä tulos kovien kilpakumppaneiden puristuksessa. Liitto on yhä työikäisten ammattijärjestö, mutta sen toiminnassa mukana olevat seniorijäsenet tuovat pyrkimyksiin pitkän lääkärinä toimimisen patinoimaa kokemusta ja viisautta.

Todennäköisesti suurin ääntensä menettäjä seniorien vaaliryhmälle oli SELY. Pekkarisen mukaan SELYllä on ollut kädessään kaikki ässät, kuten valtuuskunnan ja hallituksen puheenjohtajuudet. Lisäksi se on ollut isoin ryhmä valtuuskunnassa 27 paikallaan. Nyt SELY sai 19 paikkaa.

– Hallituksen puheenjohtaja Tuula Rajaniemi ei päässyt valtuuskuntaan. Valtuuskunnan puheenjohtaja Mikko Pietilä kyllä pääsi komealla äänimäärällä. SELYssä on uskottu, että lääkärit ovat erikoisalauskollisia. Tästä virhearviosta SELY maksoi ääniä, jotka tulivat pääosin meille. Tämä on mielestäni vaalin merkittävin asia, Pekkarinen kuvaa.

Suomen Erikoislääkäriyhdistyksen vaalirenkaan puheenjohtaja Kristiina Aalto sanoo, että SELY säilyi suurimpana, mutta menetti senioreille paikkoja.

– Ennakko-odotus oli, että seniorit saavat viisi tai kuusi paikkaa.

Aalto odotti parempaa äänestysprosenttia.

– SELYn jäsenet ovat ehkä kiireisiä, eivätkä ehdi tai muista äänestää, mikä varmaankin vaikuttaa lopputulokseen. Seniorien äänestysinnokkuus kuvastaa ehkä sitä, että aikaa on enemmän. Monet SELYssä taas saattavat ajatella, että kyllä liitto hoitaa asiat joka tapauksessa, eivätkä mieti tarkemmin, keitä valtuuskunnassa istuu, Aalto arvioi.

Viimeisellä äänestysviikolla lähetettiin jäsenille kolme tekstiviestiä, joissa kehotettiin äänestämään.

– Liiallinen muistuttaminen saattaa ärsyttää, mutta on kuitenkin selkeästi tarpeen.

Torjuntavoitto ja kelpo tulos

Yleislääkärit ja työterveyslääkärit -vaalirenkaan puheenjohtaja Arto Virtanen toteaa myös sen, että seniorit veivät ääniä SELYltä.

– Minusta se kertoo hyvin seniorien olevan valtaosin muuta kuin perusterveydenhuollon kannattajia. NLY ja perusterveydenhuollon vaalirenkaat pitivät omat kannattajansa ja äänimääränsä verrattuna edellisiin vaaleihin, Virtanen kuvaa.

Lue myös

Yleislääkärit ja työterveyslääkärit -vaalirengas sai 12 jäsentä uuteen valtuuskuntaan. Se on yksi vähemmän edelliseen vaaliin verrattuna.

– Se on kohtuullinen torjuntavoitto, kun kärsimme yhden paikan menetyksen.

NLY:n vaalirengas keräsi 18 valtuuskuntapaikkaa, joka on kaksi vähemmän nykyisestä.

– Kelpo tulos! Vaalitulos kieltämättä jännitti. NLY:ssä on tietynlainen sukupolvenvaihdos meneillään, eli vanhojen konkarien sijaan listallamme oli paljon uusia ehdokkaita. He keräsivät upeasti ääniä, kehuu NLY:n vaalirenkaan puheenjohtaja Mikko Keränen.

Keränen on tyytyväinen siihen, että heidän laaja ehdokasjoukkonsa kykeni kilpailemaan muiden vaalirenkaiden nimekkäitä kollegoita vastaan.

– SELYn pudotus oli todellinen yllätys.

Lääkäriliiton valtuuskunnan vaalin äänestystulos on näkyvillä liiton verkkosivuilla: www.laakariliitto.fi/uutiset/jasenuutiset/vaalitulokset-julkaistu/

Valtuuskuntaan valittujen nimet julkaistiin myös Lääkärilehdessä 45/2015, s. 2995.

Laajempi vaalianalyysi ilmestyy lehdessä alkuvuodesta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030