Uusi aluepäällikkö Jan Valkila osaa arvostaa hyviä työoloja
Tampereen läntisen alueen tuore aluepäällikkö Jan Valkila on uusi kasvo Lääkäriliiton valtakunnallisessa toiminnassa. Monelle Valkila on kuitenkin ennestään tuttu rempseänä lääkärinä syksyllä tv:ssä pyörineestä Sairaala-sarjasta.
Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jan Valkila TAYS:sta on uunituore tapaus aluepäällikkönä, sillä liiton hallitus valitsi hänet tehtävään tammikuun lopulla. Monessa mukana oleva Valkila ei arkaillut tarttua uuteen tehtävään, kun häneltä kysyttiin kiinnostusta siihen edellisen aluepäällikön Outi Vanha-Kämpän muuttaessa pois Tampereelta.
- Homma tuntui mielenkiintoiselta uudelta haasteelta. Ajattelin, että ensimmäisen kauden luottamusmiehelle se voisi olla hyvä näköalapaikka liittoon päin. Normaalityössä liiton toiminta ei välttämättä tule niin tutuksi muuten kuin lääkärisopimuksen neuvottelun muodossa.
Työelämässä järjestötoiminnasta kiinnostunut Valkila on ollut mukana TAYS:n paikallisosaston toiminnassa vajaat kaksi vuotta. Lääkäriliiton luottamustehtävien ohella Valkila toimii Duodecimin aluekoulutuspäällikkönä.
Vielä tarkka tehtävänkuva aluepäällikkönä ei ole ehtinyt kirkastua Valkilalle, mutta mielessä hautuvat jo yhteydenotot alueen luottamusmiehiin sekä maaliskuussa pidettävät Tampereen itäisen ja läntisen alueen yhteiset luottamusmiesten koulutuspäivät.
- Toivon, että koulutuspäivillä tutustuisin alueen luottamusmiehiin ja toimiston väkeen. En halua toimia vuositolkulla tietämättä kuka on kuka. Yritän myös saada aikaiseksi lähestyä jollain tapaa kaikkia alueen luottamusmiehiä.
Parin viikon kokemuksella Valkila arvelee olevansa aluepäällikkönä linkkinä alueelta liiton suuntaan ja toisinpäin. Hän toivoo voivansa olla avuksi luottamusmiehille ja koordinoimassa toimintaa omalla alueellaan. Hänestä tulee myös liiton järjestövaliokunnan jäsen.
- Liitto voisi lisätä näkyvyyttä ja läsnäoloa alueilla, olla luonteva osa arkipäivää. Lääkäreillä tulisi olla matala kynnys ottaa yhteyttä liiton paikallisiin edustajiin.
Omalla työpaikalla asiat kunnossa
Valkila työskentelee TAYS:ssa korva-, nenä- ja kurkkutautien apulaisopettajana 4. ja 5. vuosikurssin opiskelijoille tiistaista perjantaisin. Maanantaisin hän on leikkausvuorossa.
Valkila kokee, että hänen omalla työpaikallaan asiat ovat pääosin kunnossa.
- Ainahan tulee tiettyjä ongelmia, mutta kohtuullisen hyvin meillä menee. Käytännön neuvotteluasiat ovat hoituneet pitkäaikaisen pääluottamusmiehen Hannu Pertovaaran kautta hyvin. Silmälääkäripulaa on ollut jonkin verran ja tilanne on ollut hankala, kun lääkäreitä on lähtenyt muualle. Meiltä puuttuu seniorilääkäreiden sukupolvi, kun taas erikoistuviksi silmälääkäreiksi on tulijoita.
Hyvä klinikka houkutteli
Terveyskeskuksessa Valkila työskenteli valmistumisensa jälkeen puolen vuoden ajan. Nykyhetken myllerrykset terveyskeskuksissa tulevat Valkilalle aluepäällikön työn kautta todennäköisesti entistä tutummiksi.
- Haaste terveyskeskuksissa tuntuu olevan siinä, kuinka työolot saadaan lääkäreitä tyydyttäviksi ja kuinka paljon lääkärit pystyvät niihin itse vaikuttamaan. Ratkaisun löytäminen ei tule olemaan helppoa.
- Terveyskeskuksessa joutuu usein puurtamaan yksinään. Sairaalassa työyhteisö on usein laajempi, mikä saattaa auttaa selviytymään arkipäivästä. Työoloissa on meilläkin TAYS:in korvaklinikassa hieman toivomisen varaa, mutta loistavat työkaverit kompensoivat sitä.
Työstään nauttivalla erikoislääkärillä itsellään juuri klinikan hyvä työympäristö ja ilmapiiri vahvistivat kutsumusta korvatautien pariin.
- Korvataudeissa viehätti myös se, että alue on kohtalaisen rajattu ja selkeä, vaikka myöhemmin on kyllä oppinut, että tieto lisää tuskaa. Korvalääkärin työssä on myös hyvä kombinaatio: poliklinikka on oleellinen osa työtä, mutta myös leikkaamme potilaita.
Television kautta suomalaisten olohuoneisiin
Viime aikoina Valkilalla on ollut työssään muitakin tarkkasilmäisiä seuraajia kuin lääketieteen opiskelijat. Televisiosarja Sairaala toi sympaattisen korvalääkärin otsalamppuineen koko Suomen olohuoneisiin viime syksynä. Parhaillaan kuvataan toista tuotantokautta.
- Kokemus oli kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen. Vaikka kolme ihmistä seurasi jatkuvasti, ei se ollut rasite eikä vaikuttanut työhön millään lailla. Se oli varmasti kuvausryhmän ammattitaitoa, että he osasivat olla niin, ettei se häirinnyt työtä.
Kuvaustiimille Valkila antaa muutenkin tunnustusta.
- Ainahan kuva voisi olla monipuolisempi, mutta kokonaisuus on hyvä siihen nähden, että leikkaaja ja ohjaaja olivat täysin maallikkoja sairaalamaailmassa ja 20 minuutin potilaskäynnistä päätyi televisioon noin minuutti.
Aluksi Valkila myöntää hieman miettineensä tekemisiään kameran edessä, mutta loppua kohden homma rentoutui. Myös potilaat suhtautuivat sarjan kuvaamiseen hyvin ja kameraa pelkäämättömiä potilaita löytyi ilman suurempaa suostuttelua.
Tv-sarjan tekeminen opetti Valkilalle ainakin hieman uuden näkökulman lääkärin työhön.
- Päivän lopuksi kuvasimme lähetyksessä näytettävät spiikit, joissa analysoidaan päivän tilanteita. Siinä kuvaustiimi osasi esittää hyviä kysymyksiä. Esimerkiksi: miksi teit niin kuin teit. Asiat, jotka ovat meille arkipäivää, eivät ulkopuoliselle olekaan niin itsestään selviä. Oma ajatusmaailmani avartui ja osaan ehkä asettua paremmin potilaan rooliin ja ajatella, mitä hän ajattelee jostain asiasta.