Verotusta olisi tarkasteltava kokonaisuutena
Valtiovarainministeriön työryhmä esitti viime viikolla, että työpanokseen perustuvaa palkkaa ei voisi jatkossa muuttaa ansiotuloa kevyemmin verotettavaksi osinkotuloksi. Toistaiseksi yhtiön osakkaat ovat voineet nostaa osan palkastaan osinkoina. Tämä on mahdollistanut verosuunnittelun palkkatuloa lievemmän osinkoverotuksen hyödyntämiseksi.
Asia nousi esille vuosi sitten, kun korkein hallinto-oikeus linjasi, että yksityissektorilla työskentelevällä lääkärillä on oikeus saada osa tuloistaan osinkoina usean lääkärin muodostaman yhtiön kautta. Kyseisen järjestelyn pelättiin leviävän laajemmalle.
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve on pahoillaan, että lääkärit ovat joutuneet asiassa silmätikuksi, vaikka kyse on ollut lainmukaisesta toiminnasta. Pälveen mukaan arviolta 500 lääkärillä on yhtiömuoto, jossa osinkoja jaetaan muun kuin omistuksen perusteella. Ennen lääkäreitä malli on ollut vakiintuneessa käytössä esimerkiksi asianajotoimistoissa jo 1990-luvun alkupuolelta lähtien.
Pälveen mukaan asia ei ole kansantaloudellisesti merkittävä ja nyt tehtyä verkonpaikkauslakia tärkeämpää olisi tarkastella Suomen verotusjärjestelmän kokonaisrakennetta. Lääkäriliitto toivoo valtiolta työhön kannustavaa veropolitiikkaa.
- Paljon työtä tekevien ja korkeasti koulutettujen työmotivaatiota laskee Suomen ankara veroprogressio ja huippukorkea marginaaliverotus. Kaikkien kansalaisten, myös lääkäreiden, kannalta olisi erittäin toivottavaa, että valtion veroratkaisut edistäisivät kouluttautumista ja ahkeruutta kuten valtion hyvinvointistrategiakin edellyttää, Pälve sanoo.
Myöskään valtiovarainministeriön työryhmän mukaan esitys ei poista tuloverojärjestelmän rakenteen perusongelmaa, joka johtuu sekä ansiotulojen korkeasta marginaaliverosta että noteeraamattomasta yhtiöstä saadun osingon usein hyvin kevyestä verotuksesta. Työryhmä selvittää tuloverojärjestelmän rakenteellisia ongelmia ja käsittelee niitä myöhemmin erikseen. Oman esityksensä verotuksen kokonaisuudistuksesta työryhmä antaa ensi vuoden lopulla.
Työryhmän ehdottamat muutokset tehtäisiin tuloverolakiin, ennakkoperintälakiin ja elinkeinotulon verottamisesta annettuun lakiin. Jos eduskunta hyväksyy lain, lakia sovellettaisiin ensi vuoden alusta lähtien nostettavissa oleviin osinkoihin.