Yksityislääkärin palkkaneuvottelut?
Yksityislääkäri käy palkkaneuvotteluja itsensä kanssa. Hän määrää itse potilaalta perimänsä palkkion suuruuden. Jos vastaanotolla käy lääkärikeskuksen sopimusasiakkaina esim. työterveyshuollon tai vakuutusyhtiön maksamia potilaita, ja jos lääkärikeskus on sopinut heidän osaltaan kiinteät sopimushinnat, on lääkärikeskuksen edustajan neuvoteltava lääkärin kanssa, hoitaako hän näitä potilaita vai ei. Lääkärin lopulliset ansiot koostuvat potilaiden maksamista palkkioista työhön liittyvien kulujen jälkeen.
Kuntasektorilla käydään määrävälein virkaehtosopimusneuvotteluja, joiden pohjalta kunnan virka- ja työsuhteisten lääkäreiden palkat kehittyvät. Näitä neuvottelutuloksia ja niiden toteutumista on yksityislääkärin syytä seurata ja heijastaa tätä tietoa oman ansiotasonsa kehitykseen. Vuoden 2009 aikana kuntalääkäreille on tulossa voimassaolevan sopimuksen pohjalta palkankorotukia 3,2 %. Lääkäriliiton tilastojen mukaan kuntalääkäreiden ansiot nousivat lokakuulta 2007 lokakuulle 2008 keskimäärin 9 %. Paljonko sinun ansiosi yksityislääkärin työssä nousivat vastaavana aikana työmäärään suhteutettuna? Lääkäriliiton tilastojen mukaan yksityislääkäreiden perimät palkkiot nousivat 7 %.
Yksityislääkärin on syytä korottaa perittäviä palkkioita myös toimintaan liittyvien kulujensa muutoksen mukaan. Jos työtiloista perittävät vuokrakulut tai eläkevakuutusmaksut nousevat, on palkkioita nostettava. Täydennyskoulutukseen on oltava varaa ja siitä on huolehdittava. Lääkäriliitossa on kehitetty uusi palvelu lääkäreille: Practicus. Se auttaa hahmottamaan vastaanottoansioita ja ymmärtämään myös kuluja. Käy tutustumassa sen toimintaan Lääkäriliiton jäsensivuilla (edunvalvonta/yksityislääkäritoiminta).
Yksityislääkärillä ei ole virkaehtosopimusneuvotteluja, mutta hänen on syytä seurata Lääkäriliiton ja Kuntatyönantajan neuvotteluja ja neuvottelujen lopputulosta pitääkseen huolta omien ansioittensa oikeasta kehityksestä. Yksityislääkärin on ymmärrettävä myös muiden kulujen muutokset lopputulosta miettiessään. Muiden ansiokehityksestä ei ole syytä jäädä jälkeen.
Hyvää ja rentouttavaa ansaittua kesälomaa.