Lehti 7: Liitto toi­mii 7/2007 vsk 62 s. 671

Yksityissektorivaliokunta lääkärin asialla

Marjut Laurikka-Routti

Lääkäriliiton yksityissektorivaliokunta painottaa kevään aikana erityisesti neljää aluetta. Laki yksityisestä terveydenhuollosta on edelleen uudistumassa. Sairausvakuutuksen muutosesitystä seurataan: Lääkärin antaman hoidon ja tutkimuksen osalta on esitetty KELA-korvaustaksojen nostoa, mutta toiselta taholta korvausten poistoa. Lääkäriliiton työryhmä tekee yksityissektoria koskevaa strategiaa, joka tulee lausunnolle myös yksityissektorivaliokuntaan. Lääkäripalveluyritysten yhdistyksen (LPY) kanssa järjestettäneen yhteisseminaari tietosuoja-asioista ja eettisistä kysymyksistä. LPY:n kanssa yhteistyössä uudistetaan sopimusmallia lääkärikeskuksen ja yksityisen lääkärin välille. Tehdään kaksi sopimusmallia: toinen ammatinharjoittajille ja toinen yritysmuodossa toimiville lääkäreille. Haluaisin tässä muistuttaa lääkäreitä sopimuksen tekemisen tärkeydestä.

Yksityisestä terveydenhuollosta annettu laki määrää myös yksittäisen ammatinharjoittajan antamaan alueensa lääninhallitukselle vuosittain toimintakertomuksen seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä. Koska lomakevalmistelut ovat viivästyneet, lääkärikeskukset voivat täyttää lomakkeen tiloissaan toimivan ammatinharjoittajan puolesta vuoden 2006 toiminnasta. Lomakkeessa täytyy yksilöidä ammatinharjoittajien nimet. Vuodesta 2007 jokainen ei-työsuhteinen lääkäri täyttää toimintakertomuksen itse helmikuun loppuun 2008 mennessä. Potilaskäyntien ja potilaiden määrät erikoisaloittain kerätään toimintavuoden aikana. Lomake löytyy lääninhallituksen nettisivuilta toivottavasti pikaisesti. Yksityissektorivaliokunta on jo kommentoinut lomaketta.

Lue myös

Avoterveydenhuollon lääkärikäynneistä 25 % eli joka neljäs on yksityissektorin käyntejä. Vuonna 2004 niitä oli noin 6 miljoonaa. Siitä huolimatta sairausvakuutusjärjestelmää koskien lääkärien antamaa hoitoa ja määräämää tutkimusta haluttaisiin muuttaa ja lopettaa KELA-palautukset potilaalle. Jos tämä toteutettaisiin ja tilanne johtaisi siihen, että yksityissektorin potilaat siirtyisivät kuntasektorille, voisi vain ihmetellä, miten terveyskeskukset selviäisivät tilanteesta. Vuonna 2004 se olisi tarkoittanut 9,2 miljoonan terveyskeskuskäynnin sijasta 15,2 miljoonaa käyntiä. Yksityissektorilta haetaan usein nimen omaan erikoislääkäripalveluita, jolloin nuokaan luvut eivät riitä korvaamaan yksityislääkärikäyntejä. Monet potilaat kävisivät ensin terveyskeskuksessa ja sen jälkeen erikoissairaanhoidossa. Näin myös erikoissairaanhoidon käynnit lisääntyisivät. Ei myöskään voida ajatella että yksityislääkärillä käydään turhaan. Jokaisella potilaalla, joka vielä maksaa suurimmaksi osaksi käyntinsä itse, on todellista asiaa lääkärilleen. KELA-palautusten poistaminen lisäisi varmasti kuntasektorin käyntejä, vaikkakin osa potilaista maksaisi kaiken itse ja jatkaisi asiointiaan yksityisessä terveydenhuollossa. Lisäisikö KELA-korvausten poistaminen tasa-arvoa?

Yksityissektori tuottaa tehokkaasti ja yhteiskunnalle edullisesti lääkäripalveluja ja varsin merkittävän osan avoterveydenhuollon palveluista. Olisi kohtuullista, että sairausvakuutusjärjestelmässä palautettaisiin potilaalle korvaustaso, joka järjestelmälle alun perin tarkoitettiin. Myös yksityislääkärit tekevät työn ammattitaidolla ja korkeaa etiikkaa noudattaen. Käyttöön tulevat sähköiset sairauskertomusjärjestelmät mahdollistavat myös entistä paremman yhteistyön yksityissektorin ja kuntasektorin välillä.

Hyvää työvuotta yksityislääkärikollegat. Uskon, että meidän työpanostamme tullaan tarvitsemaan suomalaisten terveyden hyväksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030