Lehti 16: Liitto toi­mii 16/2007 vsk 62 s. 1667

Yliopistoille mahdollisuus poiketa erikoislääkärikoulutuksen fifty-fifty-säännöstä

Pitkällisen valmistelun jälkeen valtioneuvosto antoi 29.3.2007 asetuksen, joka mahdollistaa poiketa määräajaksi erikoislääkärikoulutuksessa säädetystä yliopistosairaalan ulkopuolella suoritettavan koulutuksen vaatimuksesta, kun yliopistosairaalan ulkopuolista koulutuspaikkaa ei ole saatavilla. Asetus tulee voimaan 1.5.2007.

Hannu Halila

Vuoden 1999 alusta voimaan tullutta erikoislääkäritutkintoasetusta muutettiin kansallisen terveyshankkeen myötä vuoden 2003 alusta siten, että erikoisalan koulutuksesta vähintään puolet tulee suorittaa yliopistosairaalan ulkopuolella. Tähän aikaan sisältyy vähintään yhdeksän kuukauden terveyskeskusjakso. Säännös ei alun perin koskenut kymmentä erikseen mainittua erikoisalaa: foniatria, kliininen fysiatria ja isotooppilääketiede, kliininen kemia, kliininen mikrobiologia, kliininen neurofysiologia, neurokirurgia, oikeuslääketiede, perinnöllisyyslääketiede, suu- ja leukakirurgia ja syöpätaudit. Näiden erikoisalojen osalta koulutusmahdollisuuksia on ollut lähinnä vain yliopistosairaaloissa ja yliopistoissa.

Yliopistosairaalan ulkopuolisten koulutuspaikkojen saamisessa on ollut ongelmia jo vuodesta 2003 alkaen. Tähän ovat kiinnittäneet huomiota mm. Lääkäriliitto, yliopistot ja sairaanhoitopiirit. Tilanne on vaihdellut alueellisesti ja erikoisaloittain. Seurauksena ovat olleet erikoislääkäriksi valmistumisen hidastuminen sekä yksilötason kohtuuttomat sosiaaliset ongelmat.

Opetusministeriö valmisteli jo elokuussa 2006 ehdotuksen tämän säännön muuttamisesta. Mahdollisuus poiketa tästä ns. fifty-fifty-säännöstä oli tarkoitus alkaa jo 1.10.2006. Asetuksen valmistelussa oikeusministeriö kiinnitti huomiota erikoislääkärikoulutuksen alueellisen neuvottelukunnan toimintaan ja tehtäviin. Tämän vuoksi asetustekstiä on jouduttu muuttamaan ja sitä on eräiltä kohdin tarkennettu. Uusitusta ehdotuksesta OPM pyysi lausunnot 12.3. mennessä ja pian sen jälkeen asetus annettiin.

Jatkossa yliopisto voi myöntää erikoisalakohtaisen poikkeuksen ulkopuolisen koulutusajan vaatimuksesta terveyskeskuksessa suoritettavaa koulutusaikaa lukuun ottamatta, jos keskussairaalat tai muut sairaalat eivät voi osoittaa koulutuspaikkaa kohtuullisen ajan kuluessa. Poikkeus voidaan myöntää enintään kolmen vuoden ajaksi kerrallaan. Ennen poikkeuksen myöntämistä yliopiston on pyydettävä asiasta lausunto erikoislääkärikoulutuksen alueelliselta neuvottelukunnalta. Näissä neuvottelukunnissa on yliopiston, erityisvastuun sairaanhoitopiirien kuntayhtymien sekä perusterveydenhuollon ja suun terveydenhuollon toimintayksiköiden nimeämiä jäseniä.

Asetuksen perustelumuistiossa on todettu, että mikäli koulutuspaikka järjestyy yliopistosairaalan ulkopuolelta noin kuuden kuukauden odotusajassa, poikkeusta ei tulisi myöntää. Siinäkin tapauksessa, että yliopisto on myöntänyt erikoisalalle ehdotuksen mukaisen poikkeuksen, koulutusajasta tulisi mahdollisuuksien mukaan suorittaa osa yliopistosairaalan ulkopuolella, esimerkiksi jonotuslistan kautta.

Lue myös

Nyt annettu tervetullut asetusmuutos astuu voimaan 1.5.2007. Tarkempia tietoja erikoistuvat lääkärit saavat erikoisalakohtaisesta tilanteesta sen yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta, johon ovat kirjoittautuneet erikoistumaan.

Parhaillaan on käynnissä myös laaja opetusministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteinen erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen arviointihanke, jossa selvityshenkilöinä toimivat professori

Anja Tuulonen

Oulun yliopistosta ja johtajaylilääkäri

Hannu Puolijoki

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä. Hankkeen tavoitteena on arvioida, miten koulutus vastaa palvelujärjestelmän odotuksia väestön terveystarpeisiin sekä ovatko koulutuksen tavoitteet ja toteutus tarkoituksenmukaisia koulutusta järjestävien yliopistojen, terveyspalvelujärjestelmän organisaatioiden ja erikoistuvien lääkärien kannalta. Hankkeen yhteydessä selvitetään myös tarve mahdollisesti uusien erikoisalojen perustamiseen. Selvityshenkilöt antavat raporttinsa arvioinnin toteutuksesta ja tuloksista sekä kehittämisehdotukset 31.8.2007 mennessä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030