Ymmärretäänkö päivystyksen merkitys vihdoinkin?
Yli 70 % konservatiivisten alojen ja kaikkiaan yli puolet erikoissairaanhoidon osastopotilaista tulee sairaalaan päivystyksen kautta. Päivystys vaikuttaa siten suurelta osin siihen, minkälaisia potilaita missäkin sairaalassa hoidetaan. Tulevassa terveydenhuoltolaissa tullaan todennäköisesti määräämään ERVA-alueiden sisällä sovittavaksi erikoissairaanhoidon työnjaosta myös päivystyksen osalta. Päivystystoimintaa on alettu kehittää vasta viime vuosina esimerkiksi perustamalla suuria perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksiä. Mutta vieläkin päivystysklinikkaa usein käytetään huonosti järjestetyn tai kokonaan puuttuvan päiväaikaisen toiminnan varapaikkana. Päivystyksenä hoidetaan potilaita, joita voitaisiin hoitaa kiireettömästi päiväaikaan tai heidän ongelmansa on kokonaan sosiaalitoimeen kuuluva.
Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut viime vuonna ohjausryhmän laatimaan yhtenäiset päivystyshoidon perusteet. Ryhmä jättää raporttinsa ministerille tämän kuun lopussa. Raportti keskittyy siitä kuulemieni esitysten mukaan potilaan hoidon tarpeen arviointiin, mutta myös päivystyshoidon laatukriteereihin ja sitä kautta päivystyksen järjestämiseen, resursointiin ja osaamis- ja koulutusvaatimuksiin liittyviin kysymyksiin.
Jos raportin ehdottamat toimintatavat otetaan käyttöön, päivystyksessä hoidetaan vain sinne kuuluvia päivystyshoidon tarpeessa olevia potilaita ja muut ohjataan heille tarkoituksenmukaisempiin hoitopaikkoihin. Ryhmän asettamat päivystyshoidon laatu- ja vaativuuskriteerit aiheuttavat aikaisempaa tarkempaa työnjakoa eli keskittämistä eri sairaaloiden välillä sekä ERVA-alueiden sisällä että valtakunnallisesti. Tämä tulee vaikuttamaan myös päiväaikaisen toiminnan työnjakoon. Raportti korostaa päivystystoiminnan tärkeyttä osana sairaanhoitoa.
Yli 70 % sairaalalääkäreistä ja noin puolet terveyskeskuslääkäreistä osallistuu päivystykseen. Päivystys ja sitä koskevat uudet järjestelyt tulevat vaikuttamaan lääkärien osalta työaikaan, palkkausjärjestelmiin, koulutukseen, työnjakoon ja koko toimenkuvaan, koska myös terveydenhuollon rakenteet ja organisaatiot muuttuvat. Tämän vuoksi Lääkäriliiton hallitus on päättänyt asettaa laaja-alaisen päivystystyöryhmän, jonka tehtävänä on lähinnä edunvalvonnallisista lähtökohdista analysoida liiton tähän asti keräämä päivystystä koskeva aineisto, pohtia päivystyksen järjestämisen kannalta tarkoituksenmukaista palvelurakennetta, valmistautua työaikalainsäädännön muutoksiin ja valmistella mahdollisessa uudessa tilanteessa päivystystyön korvausjärjestelmän uudistamista niin, että päivystystyön korvaukset pysyisivät vähintäänkin ennallaan.