Lehti 1-2: Kolum­ni 1-2/2019 vsk 74 s. 80

Ei luottamusta ilman vuorovaikutusta

Mikko Lehtovirta
Kuvituskuva 1
Kansikuva

Tämän vuoden Lääkäri 2019 -tapahtuman pääteema on luottamus. Luottamus on haastava tyyppi. Se möllöttää näkymättömänä ihmisyksilöiden välillä ja mahdollistaa, kärjistetysti ilmaistuna, kaiken. Luottamusta ei juuri huomaa ennen kuin se on rikki tai menetetty, minkä jälkeen, kärjistetysti, ei onnistu enää mikään. Rikotun luottamuksen voi rakentaa uudelleen, mutta tällainen vaatii aikaa ja kaikkien luottamuksen piiriin halajavien tahtoa.

Kielitoimisto määrittelee luottamuksen tunteeksi tai varmuudeksi siitä, että ei tule ihmisen tai asian suhteen petetyksi. Suomen kielen sanalla luottaa on myös konkreettinen merkitys, joka viittaa nojaamiseen ja tukeen. Liekö tällä yhteys ruotsin kallistusta ilmaisevaan sanaan "luta". Englanninkielisen ilmaisun "trust" merkitys juontaa myös osittain kiinteään ja luotettavaan ja on perua varhaisemmista germaanisista muodoista "traustam" ja "trost".

Raamatun suomennoksissa luottamus ja luottaminen ovat sekä sokeaa uskoa Jumalaan että myönteisen ja avuliaan suhteen luomista lähimmäiseen. Edellinen on hallitsemattoman hyväksymistä "pelätkäämme pahinta ja toivokaamme parasta" -hengessä. Jälkimmäinen on tahdonvaraista myönteisen suhteen luomista, johon lähimmäistä koskevassa esimerkissä liittyy myös hyötynäkökulma. Joka rakentaa luottamusta köyhään lähimmäiseen, saa osansa tämän menestyksestä.

Antoine de Saint-Exupéryn kirja Pikku Prinssi sisältää kuvauksen luottamuksen rakentamisesta luvussa, jossa Pikku Prinssi kohtaa ja kesyttää ketun. Kesyttäminen edellyttää ja mahdollistaa toisen todellisen tuntemisen ja tekee osapuolista toisilleen ainutlaatuisia ja rikastuttaa kummankin elämää. Kesyttäminen tapahtuu vähittäisen lähentymisen ja säännöllisyyden kautta.

Ihminen lienee elämänmuodoista ainoa, joka kykenee rakentamaan luottamusta symbolivälitteisesti. Institutionaalinen luottamus on yksilötasolla sitä hauraampaa, mitä vähäisempää osapuolten keskinäinen tarvitsevuus on. Englannin kielen fraasi "this is personal" tietenkin kuvaa, kuinka henkilökohtaisena sopimuspohjaisenkin luottamuksen rikkoutuminen voidaan kokea.

Luottamus liittyy kokemukseen yhteydestä, johonkin kuulumisesta, ja siihen liittyy valmius kokea vuorovaikutus palkitsevana. Sosiaalinen läheisyys vahvistaa luottamuksen tunnetta. Ennakoitavuus ja toistuvuus ovat todennäköisempiä, jos myönteiset vuorovaikutukset toistuvat. Palkitsemisen kokemiseen liittyvät prosessit esimerkiksi prefrontaalisen korteksin ja ventraalisen striatumin alueella ovat luottamuksen kehittymisen kannalta keskeisessä roolissa.

Lue myös

Toistuvuus, ennakoitavuus ja palkitseminen ovat paitsi elämän ilmiöitä, jotka edesauttavat sopeutumista ympäristöön, myös pelien keskeisiä elementtejä. Michiganin yliopiston professori Robert Axelrod käsitteli yhteistyötä ja luottamusta peliteorian keinoin kirjassaan The Evolution of Cooperation (1984). Axelrodin mukaan luottamus edellyttää toistuvaa vuorovaikutusta ja sitä, että pelaajilla on ainakin teoriassa mahdollisuus päästä voitolle. Pieni määrä kommunikaatiossa ilmenevää sattumanvaraista virheellisyyttä lisää luottamuksen joustavuutta, kun taas suuri määrä virheellisyyttä rikkoo sen.

Hulvattomimman kurkistuksen kirjan sisältöön saa nuoren kanadalaisen pelikehittäjän Nicky Casen ilmaisen verkkopelin avulla (http://ncase.me/trust). Ei jää epäselvyyttä, ovatko disinformantit ja valeuutisista mesoavat poliittiset toimijat tutustuneet luottamuksen peliteoriaan.

Nicky Case tarjoaa myös käytännöllisen ohjeen luottamusta rikkovassa informaatioympäristössä toimimiseen: Äkkiseltään peli määrittelee pelaajansa, mutta lopulta pelaajat päättävät millainen peliympäristöstä muotoutuu. Tee siis voitavasi luodaksesi luottamusta herättäviä olosuhteita. Panosta ihmissuhteisiin. Etsi win-win-tilanteita. Kommunikoi selkeästi.

Kun ajattelen meitä lääkäreitä, asiat ovat melkoisen hyvällä tolalla. Ehkäpä voisimme vuonna 2019 ottaa tavoitteeksemme kommunikoida entistäkin selkeämmin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030