1. Lääkärilehti
  2. Maailmassa
  3. Viraalit valheet leviävät nopeammin kuin virukset
Kolum­ni 7/2020 vsk 75 s. 440

Viraalit valheet leviävät nopeammin kuin virukset

Viraalit valheet leviävät  nopeammin kuin virukset Kuva 1 / 1 Kuva: Mikko Käkelä

Tammikuun lopulla luin eräästä yli 30 000 jäsenen suomenkielisestä Facebook-ryhmästä aloituksen: "Mitä mieltä ootte siitä koronaviruksesta?"

Keskustelunavaus poiki muutamassa tunnissa 130 kommenttia. Kommentoijista huomattavan moni kertoi uskovansa virusepidemiasta kiertäviin salaliittoteorioihin. Yhden suositun teorian mukaan Kiinan Wuhanissa puhjennut koronavirus olisi kehitetty laboratoriossa ja päästetty tarkoituksella ihmisten joukkoon.

Salaliitto­teorioita on mahdoton ennakoida.

"Tämähän voi käytännössä olla bioterrori-isku, että mahdollisimman moni menehtyisi."

"Keksitään virus, niin johan vähenee sakki!"

"Viruksen avulla tappavat osan ihmisistä ja samalla tienaavat biljoonia rahaa, koska ihmiset joutuvat sairaalaan ja sairaalamaksut pitää maksaa ja rokotuksista tienaavat."

Yksi keskustelija kysyy, ketkä salaliiton takana mahtaisivat olla. "Rikkaat ihmiset. Ihmiset, joilla on valtaa."

Todisteena levitetään linkkiä patenttiin vuodelta 2015. Brittiläiselle Pirbright-tutkimuslaitokselle kuuluva patentti on otsikoitu "Coronavirus", joten ei mikään ihme, jos se käy maallikolle salaliittoteorian todisteesta.

Tosiasiassa patentoitu heikennetty virus ei liity ihmisiin tarttuviin koronaviruksiin lainkaan. Kyseessä on siipikarjan tauti, ja viruksen pohjalta Pirbrightin on tarkoitus kehittää lintuja suojaavaa rokote.

Valtaosa ihmisistä ei myöskään tiedä, että koronaviruksia on vaikka kuinka paljon. Aikaisempia koronaviruksen aiheuttamia tauteja ovat muun muassa SARS ja MERS. Tälle uusimmalle ei vain ole toistaiseksi annettu omaa yleisön suuhun sopivaa nimeä.

Koronavirusepidemiaan liittyvä misinformaatio leviää pitkälti suljetuissa Facebook-ryhmissä ja viestisovelluksissa. Tällaista on huomattavan vaikea havaita ja seurata, koska se ei näy julkisissa hakutuloksissa. Faktantarkistajien, tutkijoiden tai terveysvalistajien on vaikeaa ja paikoin mahdotonta puuttua harhaanjohtavan tiedon levittämiseen.

Ja aika lailla mahdotonta sen pysäyttäminen on avoimissakin kanavissa, elleivät somejätit itse tee asialle jotakin. Youtube on sentään hillinnyt salaliittovideoiden näkyvyyttä, mutta Twitterissä #coronavirus-tviittivirta on täynnä mitä mielikuvituksellisimpia juttuja.

Vaikutusvaltainen salaliittoteoreetikko, jolla on sosiaalisessa mediassa satojatuhansia seuraajia, kehottaa ihmisiä juomaan valkaisuainetta koronaviruslääkkeeksi. Monet vannovat oreganoöljyn tai kannabiksen nimeen. Toiset levittävät teoriaa, jonka mukaan epidemia on lähtöisin siitä, että Wuhanissa on testattu 5G-verkkoa. Tartuntojen ja kuolleiden määriä liioitellaan, jaellaan feikkikuvia ja -videoita joukkohaudoista ja kaduille kupsahtelevista ihmisistä.

Lue myös

Ongelmia aiheuttaa myös se, että verkosta ei löydy kumoavaa tai korjaavaa tietoa kaikkiin mahdollisiin humpuukiteorioihin, joita ihmiset kulloinkin keksivät. Kun yrittää googlata, onko USA:n hallitus patentoinut koronaviruksen tai onko Bill ja Melinda Gatesin säätiö epidemian takana, ei saa tulokseksi faktantarkistusjuttua aiheesta. Ainakaan ennen kuin huhu tai valeuutinen on ehtinyt levitä niin laajalle, että faktantarkistus on ollut aiheellista tehdä.

Tieteellisen tiedon puolustajien on mahdotonta ennakoida kaikkia mahdollisia salaliittoteorioita ja valeuutisia.

Vastaisuudessa voidaan olla varmoja, että jokaisen epidemian alkaessa misinformaation ja salaliittoteorioiden levittäminen alkaa välittömästi. Nykyisellään tilanne muistuttaa huvipuistojen nuijimispeliä, jossa myyrä nousee kolosta ja pelaajan täytyy mahdollisimman nopeasti nuijia se alas. Välittömästi toinen myyrä nostaa päänsä, ja kolmas, ja niin edelleen. Erona on se, että misinformaatio ei koskaan katoa koloonsa, vaikka kuinka nuijisi.

Kirjoittajat
Johanna Vehkoo
Kirjoittaja on faktantarkistukseen ja misinformaatioon erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
"Vaaratilanteita on joka päivä"

Lääkärilehti pyysi kolmea lääkäriä ­arvioimaan käyttämäänsä potilastieto­järjestelmää.

Ajassa
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ei jatka Aster-hanketta

Taustalla ovat Keski-Suomen kuntien päätökset, joiden mukaan ei ole edellytyksiä siirtyä hankkeen toimitusvaiheeseen.

Ajassa
Koronarokotereaktiot eivät kuormita erikoissairaanhoitoa

Yksittäisiä potilaita on ollut sairaalahoidossa.

Ajassa
Professori Juha Tuominen Docrates Syöpäsairaalan hallitukseen

– On erittäin tärkeää, että suomalainen terveydenhoito, niin julkinen kuin yksityinenkin, kehittyy, sanoo Juha Tuominen.

Ajassa
Lääkäriliitto: Hyvinvointialueiden pystyttävä kohentamaan rapautunutta perusterveydenhuoltoa

Hyvinvointialueiden olisi velvoitettava tuottajiaan järjestämään potilailleen pääsy yleislääkärin vastaanotolle viikossa.

Tieteessä
Oireettomat koronainfektiot tavallisia ympärivuorokautisessa hoidossa

COVID-19-tauti on vanhuksilla usein oireeton tai vähäoireinen.