Rasismi on kitkettävä lääkärikunnasta
”Täytän lääkärin velvollisuuteni jokaista kohtaan ketään syrjimättä”, sanoo lääkärinvala .
Harva ammattikunta aivan valaehtoisesti sitoutuu syrjimättömyyteen, mutta joillain näyttää vala unohtuneen.
Ylen 4.11. julkaiseman jutun mukaan ulkomaalaistaustaisen potilaan kipua saatetaan vähätellä ja tutkimuksia saatetaan rajoittaa. Potilaan etninen tausta on voinut vaikuttaa päätöksiin hoidosta tai siihen, miten tehdään lisätutkimuksia.
Ylen jutun mukaan etenkään nuoret lääkärit eivät aina uskalla puuttua vanhempien lääkärien rasistisiin puheisiin.
Keskustelu lääkärien rasismista käynnistyi, kun suljetussa Facebook-ryhmässä kirjoitettu kommentti päätyi toimittaja Maria Veitolalle, joka julkaisi sen kuvakaappauksena Instagram-tilillään. Myös Ylen jutussa esitetään useita sisällöltään järkyttäviä kuvakaappauksia.
Sillä, miten keskustelu alkoi, ei ole merkitystä: tärkeintä on, että keskustelu alkoi.
Rasismi on Suomessa yleistä . Siksi ei oikeastaan ole yllättävää, että rasismia esiintyy myös lääkärikunnassa.
Lääkärit eivät ole sen parempia ihmisiä kuin muutkaan, mutta tässä kohtaa meidän kyllä pitää olla. Vaikka Ylen jutussa esitetyt asiat olisivat ”yksittäistapauksia”, on jokainen niistä liikaa. Lääkärikunnalla, jos kellä, pitää olla nolla–nolla–nollatoleranssi rasismiin.
Ennakkoluuloisia asenteita lienee meillä kaikilla. Olennaista on havaita ne itsessään, jolloin voi tietoisesti muuttaa ajatteluaan eikä ainakaan toimi ennakkoluulojensa mukaisesti. Ylen jutun mukaan rasistiset asenteet kuitenkin ovat vaikuttaneet olennaisesti monien potilaiden hoitoon.
Vahingoittaako keskustelu lääkärikuntaa?
Siihen voimme vaikuttaa itse. Lääkärikunnassa esiintyvä rasismi on tiedostettava, tunnustettava, tuomittava – ja tutkittava sen laajuus, jotta professiomme voi siihen oikein kohdennetuilla toimilla puuttua.
Pertti Saloheimo: Osakkeet (Orion), tekijänpalkkiot (Kustannus Oy Duodecim).