Äidin raskausajan elintavat muovaavat lapsen kasvua 2-vuotiaaksi
Lapset, joiden äideillä oli raskausaikana terveellinen ruokavalio, olivat pidempiä ja heidän päänympäryksensä oli suurempi.
Äidin terveyttä edistävä ruokavalio tukee lapsen kasvua syntymästä 2-vuotiaaksi saakka. Raskausdiabeteksella voi puolestaan olla epäsuotuisia vaikutuksia lapsen kasvuun, selviää juuri julkaistusta Turun yliopiston tutkimuksesta .
Tutkimuksessa selvitettiin, missä määrin äidin ravinto, raskausdiabetes sekä kehonkoostumus raskausaikana vaikuttavat lapsen kasvuun syntymästä kahden vuoden ikään saakka.
Lasten kasvutiedot, eli pituus, paino ja päänympärys, kerättiin neuvolakorteista. Lasten sekä äitien raskaudenaikainen kehonkoostumus mitattiin ilmansyrjäyttämiseen perustuvalla pletysmografiaa hyödyntävällä laitteella. Äitien ravinnonsaantia selvitettiin ravinnonlaatukyselyllä ja ruokapäiväkirjoista. Raskausdiabetes diagnosoitiin sokerirasitustestillä.
– Havaitsimme, että vaikka lasten kasvu oli keskimäärin normaalia, ne lapset, joiden äideillä oli raskausaikana hyvä ruokavalion ravitsemuksellinen laatu, olivat pidempiä ja heidän päänympäryksensä oli suurempi verrattuna niihin lapsiin, joiden äitien ruokavalion ravitsemuksellinen laatu oli heikompi. Lisäksi rasvakudoksen määrä oli pienempi näillä lapsilla, kertoo väitöskirjatutkija Lotta Saros Turun yliopiston biolääketieteen laitokselta ja Ravitsemus- ja ruokatutkimuskeskuksesta tiedotteessa .
Äidin ruokavalion ja lapsen painon välillä yhteys
Tutkimuksessa selvisi myös, että äidin raskausaikana syömän ruokavalion ja lapsen painon välillä oli yhteys: suurempi tyydyttymättömien rasvahappojen ja kuidun saanti johti lapsen pienempään painoon.
– Jotkin ravintoaineet, kuten tyydyttymättömät rasvahapot, voivat laskea elimistön tulehdustilaa. Ruokavalion aiheuttama tulehdustila voisikin selittää tutkimuksessa havaittuja yhteyksiä äidin ruokavalion ja lapsen kasvun välillä, pohtii Saros.
Tutkimuksessa selvisi, että lapsilla, joiden äideillä todettiin raskausdiabetes, oli pienempi päänympärys varhaislapsuudessa verrattuna niihin lapsiin, joiden äideillä ei todettu raskausdiabetesta.
Tutkimustulokset osoittivat myös, että äidin kehon suurempi rasvakudoksen määrä raskausaikana oli yhteydessä lapsen suurempaan pituuteen ja päänympärykseen.
– Havainnostamme tekee ainutlaatuisen se, ettei äidin kehonkoostumuksen ja lapsen kasvun yhteyttä ole aiemmin tutkittu, toteaa Saros.