Terveydenhuolto

Aivovamman takana usein lyönti yhdellä kädellä

Lähes puolet suomalaisista on kokenut parisuhteessa väkivaltaa.

Maria Nummela
Adobe/AOP

Vuonna 2021 kuusi prosenttia 15–74-vuotiaista suomalaisista oli kokenut fyysistä väkivaltaa. 15–24-vuotiaista jopa 7,5 % oli saanut fyysisen vamman väkivallan seurauksena.

Asiaa nostaa esiin Aivovammaliitto , joka on koonnut yhteen tutkimustietoja etenkin aivovammaan johtavista väkivallan teoista.

Valtioneuvoston kanslian vuonna 2022 julkaiseman tutkimuksen mukaan suomalaisista 16–74-vuotiaista 44 % oli kokenut parisuhdeväkivaltaa ja 65 % lapsuusajan lähisuhdeväkivaltaa. Jossain vaiheessa elämäänsä naisista 48 % ja miehistä 39 % oli kokenut parisuhdeväkivaltaa.

Yli puolet aivovammoista aiheutuu kaatumisista ja huomattava osa liikenneonnettomuuksista. Väkivalta aiheuttamia vammoja on selkeästi vähemmän.

Yleisin aivovammaan johtanut väkivaltaisuuden muoto on lyönti yhdellä kädellä (31,1 %). Potkuista aiheutuu 30,6 % ja lyömäaseella lyönnistä (11,7 % vammoista).

Noin 30 prosenttia aivovammaan johtaneista voimankäytöistä aiheutuu tuntemattoman henkilön teoista. Hyvin suuresta osasta tapauksia (43,3 %) tekijätieto puuttuu kokonaan. Joka kymmenennessä tapauksessa vamman on aiheuttanut puoliso.

Päihde- ja mielenterveysongelmat altistavat aivovammoille, ja aivovammat saattavat aiheuttaa väkivaltaista käytöstä. Vangeista jopa 60–78 %:lla on aivovammatausta.

Lue myös

Lapset eivät ole suojassa väkivallalta. Kouluterveyskyselyssä vuodelta 2019 3.–5.-luokkalaisista tytöistä 11 % ja pojista 15 % oli kokenut fyysistä väkivaltaa edeltäneen vuoden aikana. Vastaavat luvut 8.–9.-luokkalaisilla tytöillä olivat 15 % ja pojista 9 %.

Nuorisorikollisuuskyselyn tulokset vuodelta 2021 paljastavat, että 9. luokan oppilaista 4 prosenttia oli edeltävän vuoden aikana pahoinpidellyt toisen henkilön ja joka kymmenes oli ollut pahoinpitelyn kohteena.

Muokattu tekstiä 31.10. kello 14.18: täydennetty tieto, että valtaosa aivovammoista johtuu kaatumisista ja liikenneottettomuuksista.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030