Terveydenhuolto

Alkoholin kokonaiskulutus väheni edelleen viime vuonna

Alkoholin kokonaiskulutuksen lasku on jatkunut. THL:n tuoreen tilaston mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutus oli viime vuonna 2,4 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2022.

Ulla Ora
AdobeStock

Alkoholin kokonaiskulutus on laskenut Suomessa vuodesta 2007 lähtien. THL:n tuoreen tilaston mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutus Suomessa oli viime vuonna 8,7 litraa sataprosenttisena alkoholina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. 

Alkoholijuomien kokonaiskulutus muodostuu alkoholijuomien vähittäismyynnistä ja anniskelumyynnistä Suomessa sekä suomalaisten ulkomailta tuomasta alkoholista ja alkoholin verkko-ostoista. 

– Alkoholinkulutuksen väheneminen on vaikuttanut myönteisesti suomalaisten terveyteen ja hyvinvointiin. Vahvempien alkoholijuomien saatavuuden lisääminen nakertaa kuitenkin pohjaa suotuisalta kehitykseltä alkoholin kokonaiskulutuksessa, sanoo THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson tiedotteessa.

Alkoholijuomien myynnissä on alueellisia eroja

Alkoholia myydään enemmän Itä- kuin Länsi-Suomessa, ja enemmän Pohjois- kuin Etelä-Suomessa. Pohjois-Suomen myyntiä nostaa matkailu ja Itä-Suomen mökkipaikkakunnilla Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa myyntimääriin vaikuttavat myös kesäasukkaat.

Itä-Suomen hyvinvointialueilla alkoholisairastavuus ja -kuolleisuus ovat kuitenkin Länsi-Suomea suurempia, joten myös alueiden vakituiset asukkaat kuluttavat enemmän alkoholia kuin Länsi-Suomessa.

– Uudenmaan jakautuminen pienemmiksi hyvinvointialueiksi toi esiin sen, että Itä-, Keski- ja Länsi-Uudellamaalla myydään koko maan keskitasoa vähemmän alkoholia. Helsingissä myydään koko maan keskiarvon verran, kertoo THL:n erityisasiantuntija Marke Jääskeläinen tiedotteessa.

Vähiten alkoholia kuluu Pohjanmaalla

Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan hyvinvointialueilla myydään maan keskiarvoa vähemmän alkoholia. Vähiten alkoholia myytiin vuonna 2023 Pohjanmaan hyvinvointialueella (6 litraa). Ahvenanmaan myynnin vähäisyyttä selittää ahvenanmaalaisten risteilyaluksilta hankkima alkoholi. 

– Alueelliset erot myynnissä korostavat sitä, että valtakunnallisella alkoholipolitiikalla on erilaisia vaikutuksia alueellisesti, oli kyse sitten järjestyshäiriöistä, tapaturmista tai pidemmän aikavälin kuormituksesta sote-palveluissa. Tänä vuonna sote-rahoitusta on leikattu samalla, kun vahvempien alkoholijuomien saatavuutta lisättiin. Tämä voi lisätä kuormitusta myös sote-palveluissa, Karlsson arvioi.

 Anniskelukulutus ravintoloissa kasvoi hieman

Alkoholijuomien ostaminen vähittäismyynnistä eli päivittäistavarakaupoista ja Alkosta väheni kolme prosenttia vuonna 2023. Vähittäiskulutuksen osuus kokonaiskulutuksesta oli 75 prosenttia. 

Alkoholijuomien ostaminen ulkomaisista verkkokaupoista väheni huomattavasti, noin 62 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. 

– Alkoholijuomien kulutuksen jakautumisessa eri hankintakanaviin näkyy edelleen paluu koronapandemiaa edeltävään tilanteeseen. Anniskelukulutus ravintoloissa lisääntyi hieman samalla, kun vähittäismyynti väheni. Myös matkustajatuonti lisääntyi toista vuotta peräkkäin, Jääskeläinen kertoo.

Juomasekoitusten kulutus lisääntyi lähes 15 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Muiden juomaryhmien kulutus väheni. 

Oluet olivat edelleen suurin juomaryhmä 46 prosentin osuudella. Väkevien alkoholijuomien osuus kulutuksesta oli 21 prosenttia, ja mietojen viinien osuus 20 prosenttia.

Lue lisää: THL on huolissaan alkoholilakiin aiotusta muutoksesta

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030