Terveydenhuolto

Arvo Ylppö -palkittu: Läpimurto sai alkunsa löysän päivän haahuilusta

Kofeiini oli käytössä väljin perustein vastasyntyneiden hoidossa, ja Barbara K. Schmidt oli kauhuissaan.

Maria Nummela
Lehtikuva/Markku Ulander
Tutkija Barbara K. Schmidt on Arvo Ylpön nimeä kantavasta tunnustuksesta erittäin otettu.

Professori emerita Barbara K. Schmidt on erittäin otettu.

– Ensinnäkin Arvo Ylppö oli upea mies ja loistava pediatri. Lisäksi hänen palkintonsa jaetaan vain viiden vuoden välein, joten sen saaminen on vaikeaa. Kunnia osuu harvalle.

Arvo Ylppö -mitali on lastentautien tutkimusalan tunnustus tutkijalle, joka on erityisen ansioitunut keskosten ja vastasyntyneiden tutkimuksessa. Schmidtille palkinto myönnettiin perjantaina Helsingissä osana Lastentautien tutkimussäätiön 60-vuotisjuhlaa.

Palkintolautakunnan mukaan Barbara Schmidtin ansiot niin tutkijana, tutkimusten suunnittelijana kuin johtajana ovat poikkeuksellisen suuria. Schmidt kiinnittää erityistä huomiota tutkimukseen liittyviin eettisiin kysymyksiin, kantaa huolta perheen hyvinvoinnista ja on myös erinomainen opettaja.

Pohja keskosten hoidossa olikin hatara

Kofeiinihoitoa pikkukeskosilla koskevat tutkimukset ovat Saksan ja Kanadan kaksoiskansalaisen tunnetuimmat. Onnistuminen sai alkunsa löysemmän päivän haahuilusta. Tuolloin hän ajautui selailemaan Cochrane-katsauksia.

– Olin kauhuissani, kuinka hataralla pohjalla katsausten mukaan moni käytössä oleva hoito oli.

Monen pätevänä pidetyn hoidon taustalla olleiden tutkimusten n-määrät olivat hyvin pieniä. Kokeet olivat olleet erittäin lyhytaikaisia, eikä pitkäaikaisvaikutuksista herunut oikein mitään tietoa.

Schmidt jatkoi surffailua verkossa ja selvitti, mitä silloin käytössä olevista hoidoista todella tiedettiin. Voisivatko hyvänä pidetyt käytännöt olla sittenkin haitallista? Kofeiini vaikuttaa aivojen adenosiini-reseptorin välityksellä aikuisiin piristävästi – mitä tämä tekee vastasyntyneille?

– Muutamassa viikossa ajatus kehittyi siihen, että meidän tulee selvittää hoidon turvallisuus lyhyellä ja pitkällä välillä, Barbara Schmidt muistelee.

– Asiaa pitäisi arvioida samalla tavalla kuin esimerkiksi positiivista ilmatiepainetta. Aiheuttaako hoito enemmän hyvää vai pahaa?

Lue myös

Hyvät konstit käyttöön, näyttöön perustuen

Tutkimukset osoittivat, että pian syntymän jälkeen aloitettu kofeiinihoito parantaa pikkukeskosen itsenäistä hengitystä ja vähentää riskiä sairastua bronkopulmonaaliseen dysplasiaan. Vaiva kytkeytyy herkästi elämän alkumetreillä tarvittavaan hengitystä tukevaan hoitoon.

Potilaita seurattiin pitkään. Tulokset kertoivat, että kofeiinihoitoa saaneilla lapsilla oli kahden vuoden iässä vähemmän neurologisia häiriöitä ja 11 vuoden iässä vähemmän liikuntavammoja kuin verrokeilla.

Kofeiinitutkimuksessa ei keksitty pyörää uudelleen, joten tutkimukseen oli helppo saada pikkukeskosia mukaan. Schmidt kehuu tutkimushoitajia ja kaikkia vastasyntyneiden hoitoon erikoistuneita hoitajia muutenkin.

– Vanhemmille on erittäin tärkeää puhua asioista hyvin ja oikein.

Schmidt peräänkuuluttaa kliinisen tutkimuksen tärkeyttä.

– Lääketieteen tulee olla näyttöön perustuvaa. Tutkimuksella voimme välttää turhia hoitoja ja ottaa käyttöön hyviä.

Arvo Ylppö -mitali on kansainvälisesti suurin neonatologian tunnustuspalkinto. Vuodesta 1957 jaettuun palkintoon kuuluu nykyisin mitalin lisäksi 50 000 euroa.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030