Terveydenhuolto

Avi ei enää harkitse uhkasakkoa Essotelle

Potilaslain mukaisiin muistutuksiin vastaamisessa oli viivettä vuosien ajan, mutta tilanne on nyt korjattu.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Itä-Suomen aluehallintovirasto kertoo tiedotteessaan olevansa nyt tyytyväinen siihen, miten Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut (Essote) on korjannut muistutusmenettelyään. Avi näkee, ettei jatkotoimille ole enää tarvetta.

Itä-Suomen avi on valvonut Essoten potilaslain mukaisiin muistutuksiin annettujen vastauksien viiveitä vuodesta 2017. Asiassa on annettu merkittävää hallinnollista ohjausta, viimeksi huomautus kuntayhtymän hallitukselle maaliskuussa 2021.

Muistutusten käsittelyn tilanne jatkui lainvastaisena tämän jälkeenkin, ja potilaat joutuivat odottamaan vastauksia muistutuksiinsa kuukausien ajan. Tämän vuoksi avi harkitsi uhkasakolla tehostetun määräyksen antamista Essotelle.

Lue myös

Vastuu järjestetty uudelleen

Toimintaa on nyt avin näkemyksen mukaan korjattu merkittävästi, eikä uhkasakolle ole enää perustetta. Essoten antaman selvityksen mukaan terveyspalvelujen alueella on vastuuta muistutusmenettelyn käytännön toteuttamisesta järjestetty uudelleen. Kaikki terveyspalvelujen vastuualueelle heinäkuun loppuun mennessä saapuneet muistutukset on käsitelty.

Avi selvitti myös asiakaslain mukaista sosiaalihuollon muistutusmenettelyä, joka on saadun selvityksen mukaan korjaantunut valvontaprosessin aikana asianmukaiseksi.

Avi katsoo, että asia on korjaantunut merkittävästi, eikä sen vuoksi ole tarvetta antaa uhkasakolla tehostettua määräystä Essotelle. Essoten tulee kuitenkin edelleen huolehtia velvollisuudestaan vastata jokaiseen asiakas- ja potilaslain mukaiseen muistutukseen lain edellyttämällä tavalla kohtuullisessa ajassa.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030