Terveydenhuolto

BA.5-variantin osuus yli kolminkertaistunut viikossa Husin alueella

Rokotusten ja aiemmin sairastetun koronan tuomaa suojaa kiertävä variantti yleistyy nopeasti.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Koronaviruksen omikronvariantin uusi muunnos BA.5 näyttää yleistyvän nopeasti Husin alueella.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo Twitterissä viime viikon koronatartuntaluvuista. Viikolla 30.5.-5.6. tuotetuista koronavirusanalyyseistä 31,5 prosenttia oli positiivisia. Niistä S-geeninegatiivisia oli 26 prosenttia.

Tämä viittaa omikronin BA.5-variantin nopeaan yleistymiseen. Edellisellä viikolla S-geeninegatiivisten testien osuus oli kahdeksan prosenttia.

– S-geeninegatiivisuus on indikaattori BA.5-variantille, samoin kuin se oli BA.1-variantille, kertoi Lehtonen Lääkärilehdelle viime viikolla.

Tuolloin hän myös kertoi olevansa huolissaan siitä, että muunnos voisi aiheuttaa uuden korona-aallon keskellä kesää.

BA.5-variantti kiertää tehokkaasti rokotuksia

Omikronin BA.1-variantti levisi vuodenvaihteessa. BA.2 korvasi sen maaliskuusta eteenpäin. Maailmalla omikronista on löytynyt ainakin neljä erilaista muunnosta. 

BA.5-variantin tiedetään kiertävän tehokkaasti rokotusten ja aiemmin sairastetun koronainfektion tuomaa suojaa. Sen aiheuttamaa tautia pidetään vakavuudeltaan samantasoisena kuin muidenkin koronavarianttien, mutta se tarttuu niitä herkemmin.

BA.5:n osuus on kasvanut nopeasti Etelä-Euroopassa, etenkin Portugalissa, jossa se on jo valtavirus. 

Lehtonen kertoo Twitterissä, että BA.5-variantin lisääntyminen on toukokuun lopussa nostanut Portugalin Suomen ohi koronakuolleisuuden kärkimaaksi EU:n alueella.

Lue myös

Lehtosen mukaan Hus Diagnostiikkakeskuksen tuottamien koronavirusanalyysien määrä kasvoi, mutta positiivisten näytteiden osuus (31,5 prosenttia) laski edelliseen viikkoon (39 prosenttia) verrattuna.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030