Terveydenhuolto

Diabetesliitto: Hoitotarvikejakelu on osin heikentynyt

Hyvinvointialueiden välillä on eroja sekä hoitotarvikkeiden myöntöperusteissa että niiden määrissä, eikä yhdenvertaisuus toteudu.

Anne Seppänen
Adobe

Sote-uudistus on merkinnyt osalle diabetesta sairastavista heikennystä hoitotarvikejakeluun, kertoo Diabetesliitto.

Liiton mukaan hoitotarvikejakelun ohjeet ja käytännöt vaihtelevat hyvinvointialueittain niin, ettei diabetesta sairastavien yhdenvertaisuus eikä usein myöskään Käypä hoito -suosituksen mukainen hoito toteudu.

Saatavuusongelmat ovat Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozićin mukaan pitkältä ajalta tuttuja.

– Uusi ilmiö on, että kun hoitolinjauksia on yhtenäistetty hyvinvointialueilla, esimerkiksi glukoosisensorit ja omamittausliuskat on viety joiltakin tyypin 2 diabetesta sairastavilta, jotka aiemmin ovat niitä käyttäneet. Asiakkaille ei ole perusteltu hoidon muutoksia. Jos lääketieteellinen tarve ei ole muuttunut, kyseessä ovat lyhyen aikavälin säästöpaineet, Tuominen-Lozić kertoo tiedotteessa .

Yksi vai kymmenen pistosta yhdellä lansetilla?

Hyvinvointialueiden välillä on Diabetesliiton mukaan eroja sekä hoitotarvikkeiden myöntöperusteissa että niiden määrissä. Vaihtelua on jopa lanseteissa, joita tarvitaan verensokerin mittaamiseksi sormenpäästä.

Ainakin yhdellä alueella ohjeen mukaan myönnetään yksi lansetti noin kymmentä pistosta kohden, joillakin määräksi on asetettu yksi per pistos, joillakin alueilla verinäyte pitäisi pistää samalla lansetilla kuusi kertaa. 

Lue lisää: Insuliinipumpun aloituksen digipolku kutisti sairaalapäivien määrän Husissa

Eroja hyvinvointialueiden välillä on myös siinä, kuinka monta verensokerin omamittausliuskaa tablettihoitoinen tyypin 2 diabetesta sairastava saa, tai kuuluvatko sensorin tai kanyylin alle laittettavat ihonsuojatuotteet tarvikejakeluun.

Vaihtelua on myös siinä, saako tyypin 1 diabetesta sairastava käyttöönsä uutta vaikuttavaa hoitoteknologiaa, kuten hybridipumppuja.

Tiedot käyvät ilmi Diabetesliiton toteuttamasta hyvinvointialueiden hoitotarvikeohjeiden kartoituksesta ja diabetesta sairastavien yhteydenotoista Diabetesliittoon.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030