Terveydenhuolto

ECDC kehottaa kohdentamaan H5N1-viruksen testaamista talvikaudella

– Ei ole tarkoitus kohtuuttomasti kuormittaa terveydenhuoltoa, toteaa THL:n erikoistutkija Erika Lindh.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP

Euroopan tartuntatautivirasto ECDC julkaisi päivitetyn suosituksen jäsenvaltioille H5N1-viruksen testaamisesta väestössä. Hengitystieinfektioiden tehostetumpaa testaamista tulisi erityisesti kohdentaa alueille, joilla tautia esiintyy siipikarjan, turkistarhojen tai luonnonvaraisten eläinten keskuudessa.

Näillä alueilla tulisi harkita herkästi influenssatestin tekemistä hengitystieinfektioita sairastavilla henkilöillä.

Kynnystä influenssa A -positiivisten näytteiden alatyypittämiseksi madallettiin Suomessa keväällä ECDC:n silloisen ohjeistuksen mukaan. Talvella tilanne on kuitenkin eri.

Influenssakauden aikana ei ole mahdollista määrittää kaikista influenssa A -positiivisista näytteistä viruksen alatyyppiä, toteaa erikoistutkija Erika Lindh  Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Tällöin on tärkeää keskittyä tapauksiin, joiden taudinaiheuttajan epäillään olevan muu kuin kausi-influenssa.

– On selvää, että kun hengitystieinfektiot jylläävät päällä, resurssit eivät riitä kaikkeen testaamiseen. Ei ole tarkoitus kohtuuttomasti kuormittaa terveydenhuoltoa alueilla, joilla riski on äärimmäisen pieni.

Altistumisen selvittäminen olennaista

THL:n toimenpideohjeen mukaan influenssa A-virusta tulisi testata sairaalapotilailta, joilla on vakava hengitystieinfektio tai neurologisia oireita ilman tunnettua etiologiaa.

Lue myös

Lisäksi kaikilta vakavan hengitystieinfektion vuoksi sairaalahoitoon joutuvilta potilailta tulisi selvittää mahdollinen altistuminen linnuille, luonnonvaraisille eläimille ja turkiseläimille kahden edeltävän viikon aikana ja tehdä influenssatesti.

Ohjetta tarkennetaan tarpeen mukaan. Ainakin toistaiseksi se koskee koko maata, eikä mitään alueita ole rajattu pois.

Lindh toivoo lääkäreiltä valveutumista ja potilaiden ohjaamista testiin myös influenssakauden aikana. Altistumisen selvittäminen on edelleen olennaista.

– Toiveena on, että pidetään matala kynnys influenssa A:n testaamiselle.

Suomesta ei ole löytynyt ihmisiltä lintuinfluenssaa. Turkistarhoilla virukselle altistuneita henkilöitä testataan edelleen aktiivisesti.

ECDC suosittelee myös selittämättömien hengitystieinfektioiden klustereiden tutkimista sairaaloissa tarkemmin lintuinfluenssatartuntoja silmällä pitäen.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030