Terveydenhuolto

ECDC varoittaa tartuntatautien leviämisestä Turkin ja Syyrian maanjäristysalueilla

Ruuhkaisat väliaikaissuojat ovat otollinen maaperä erilaisten infektioiden ryöpsähtämiselle.

Tiiamari Pennanen
Adobe/AOP
Turkkiin iski helmikuun alussa tuhoisa maanjäristys, jonka jäljiltä on kuollut ainakin 46 000 ihmistä.

Tartuntatautien leviäminen on huolenaiheena Turkin ja Syyrian maanjäristysalueilla seuraavan kahden viikon aikana, varoittaa EU:n tartuntatautiasioista vastaava virasto ECDC.

Elintarvikevälitteiset taudit, hengitystieinfektiot ja rokotuksin ehkäistävät taudit voivat aiheuttaa epidemioita, kun selviytyjät siirtyvät väliaikaissuojiin. Vahingoittunut infrastruktuuri vaikeuttaa puhtaan veden saatavuutta, riittävän hygieniatason ylläpitoa ja ruoan turvallista säilyttämistä ja valmistusta.

Etenkin koleratapausten aalto on varteenotettava riski. Sodan repimässä Luoteis-Syyriassa on kamppailtu epidemian puhkeamista vastaan syksystä asti. Suunniteltu rokotekampanja keskeytyi järistysten vuoksi, ja ECDC:n mukaan sitä pitäisi kiirehtiä.

Myös hengitystieinfektiot ovat todellinen huolenaihe, koska alueella on kylmä sää eikä tungokselta voi välttyä. Alueella kiertää kohtalaisesta korkeaan määrään COVID-19-virusta, kausi-influenssaa ja muita viruksia.

Ruuhkaisissa olosuhteissa voi alkaa myös kiertää erilaisia rokotuksin ehkäistäviä tauteja, kuten tuhkarokkoa, vesirokkoa, aivokalvotulehdusta ja poliota.

Pelastajilla on jäykkäkouristuksen riski avoimista haavoista ja vammoista, joita he saavat raunioissa työskennellessään.

Lue myös

Turkin eteläosaan iski 6. helmikuuta kaksi tuhoisaa maanjäristystä. Katastrofin seurauksena Turkissa ja Syyriassa on kuollut virallisten tietojen mukaan ainakin 46 000 ihmistä, kertoo Reuters. Miljoonien ihmisten kodit tuhoutuivat.

Maanantaina 20. helmikuuta alueella raportoitiin jälleen uusi voimakas järistys.

Suomi on lähettänyt humanitaarista apua sekä asiantuntija-apua tukemaan pelastustöitä ja avustustehtäviä.

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030