Terveydenhuolto

Empatia lisää hoitajien jaksamista digimurroksessa

Työterveyslaitoksen tutkimuksessa havaittiin, että empatia on keskeistä hoitajien työhyvinvoinnin kannalta.

Anne Seppänen
Adobe/AOP

Vanhustyön hoitajien työhyvinvoinnin kannalta on keskeistä heidän mahdollisuutensa kokea empatiaa, havaittiin Työterveyslaitoksen tuoreessa tutkimuksessa.

Tutkimushankkeessa tarkasteltiin, millaisia vaikutuksia teknologian käytöllä on hoivatyön ytimeen, mahdollisuuteen tuntea empatiaa.

– Vanhusten hoivassa tehdään jatkuvasti ratkaisuja, joissa otetaan käyttöön teknologiaa tarkoituksena tehostaa hoivatyötä. Silti ei oikein tiedetä, miten erilaiset teknologiat muuttavat hoivan laatua, kertoo johtava tutkija  Eveliina Saari  Työterveyslaitoksesta tiedotteessa .  

Tutkimuksen mukaan teknologian ylläpitotehtävät ja hyvän hoivan tuottaminen arjessa samanaikaisesti voivat aiheuttaa jatkuvaa kuormitusta hoitajien työhön. 

– Päähavainto on, että teknologian käyttö vie hoitajalta aikaa hoivasta. Toisaalta hyvin suunniteltu ja hyödyllinen teknologiaratkaisu tuo hoitajille myös lisää aikaa keskittyä hyvään ja laadukkaaseen hoivaan, Saari toteaa.  

Lue myös

Hoitajat eivät voi vaikuttaa teknologisoitumiseen

Hoitajat arvioivat haastatteluissa, etteivät he itse voi vaikuttaa hoivatyön teknologisoitumiseen. Esihenkilöiden ja johdon tulisi sen vuoksi erityisesti kiinnittää huomiota siihen, että työolot säilyvät hoivatyössä mielekkäinä, kun tueksi otetaan erilaisia teknologioita. Työhyvinvointi syntyy ammattilaisen ja asiakkaan kanssakäymisessä.  

– Kaikki tutkimukseemme osallistuneet hoitajat näkivät, että empatian merkitys on hoivatyössä keskeinen, vaikkei sitä mitata tai arvioida. Empatian kokemusta kannattaisi arvioida osana työhyvinvointitutkimuksia ja seurata sen muuttumista pitkällä tähtäimellä, Saari sanoo.  

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030